Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yargıtay’dan emsal karar: “Kadın cinayetlerinin çoğu tasarlanarak işleniyor ama bu yönde bir ceza nadiren veriliyor”

Yargıtay, Mehmet Nevzat Yıldız’a Türk Ceza Kanunu’nun 82. maddesi uyarınca “nikahlı eşini tasarlayarak öldürmek, canavarca bir hisle insan öldürmek ve bir suçu gizlemek amacıyla insan öldürmek” suçlarından verilen ağırlaştırılmış müebbet cezasını onadı. Yıldız’ın, kişinin ölmesinden yararlanarak bina dahilinde hırsızlık ve konut dokunulmazlığını ihlal suçlarından aldığı cezalar da onandı.

Yargıtay 1. Ceza Dairesi’nin oybirliği ile alınan kararına ilişkin Medyascope’a konuşan Avukat Barış Özbay, Türkiye’de İstanbul Sözleşmesi’nin feshinin gündeme gelmesiyle şiddet biçimlerinin yaygınlaştığına dikkat çekti. Mahkemelerden çıkan kararların, verilen hukuk mücadelesinin karşılıksız olmadığını gösterdiğini söyleyen Özbay, “Dilerim ki bu dosyadaki kararlar bir etki yaratır” dedi ve dava dosyasına ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı:

“Ankara 37. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılaması tamamlanan maktul Fatma Hülya Yıldız’ın dosyası, Yargıtay’ca incelenerek yerel mahkeme kararının onanması ile kesinleşmiştir. Katil hakkında tasarlayarak ve eşe karşı kasten insan öldürme suçundan iki kez ağırlaştırılmış müebbet cezası veren yerel mahkeme, oldukça önemli bir karara imza attı. Türkiye’de birçok kadın cinayeti dosyasının olay hikayesi benzer olsa da tasarlayarak insan öldürme suçundan bu zamana kadar etkin ve yararlı bir karar çıkaramamıştık. Fatma Hülya Yıldız’ın dosyası bu anlamda öncü ve etkili olacaktır.”

Türkiye’de çok nadir TCK madde 82/1-a bendinden karar veriliyor

Kararın emsal olduğuna dikkat çeken Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği Avukatı Nilda Baltalı da, “Kadın cinayetlerinin birçoğu  tasarlanarak işlenmektedir. Ancak yargımız konuya bu şekilde bakmamaktadır. Türkiye’de çok nadir TCK madde 82/1-a bendinden karar verilmektedir. Erkeğin erkeği öldürdüğü cinayet davalarında karar verildiği olmuştur. Ancak kadın cinayetlerinde gerçekten zor oluyor ve çok çabalamamız gerekiyor” diye konuştu.

Ne olmuştu?

Sanık Mehmet Nevzat Yıldız, evli olduğu Fatma Hülya Yıldız’ı koruma ve uzaklaştırma kararına rağmen 9 Ağustos 2019 tarihinde Ankara’nın Keçiören ilçesinde öldürmüştü. 5 Aralık 2020 yılında Ankara 37. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada sanık Mehmet Nevzat Yıldız’ın tutukluluk halinin devamına karar verilmişti. Yıldız hakkında, “hırsızlık”, “konut dokunulmazlığını ihlal”, “canavarca hisle veya eziyet çektirerek eşi kasten öldürme” suçlarından açılan davanın karar duruşması, Ankara 37. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 4 Haziran 2021 tarihinde görülmüştü. Mahkeme, Yıldız’a, “kasten öldürmek” suçundan ağırlaştırılmış müebbet, “konut dokunulmazlığını ihlal” suçundan iki yıl, “hırsızlık” suçundan ise altı yıl hapis cezası vermişti. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler