Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hekimler iş bıraktı: “İş bırakmalar sürecek, toplu istifalar gündeme gelebilir”

Hekimler ve sağlık çalışanları, Sağlık Bakanlığı’nın vaat ettiği ve çalışma koşullarını iyileştirecek olan yasal düzenlemeler geçen yıldan beri yapılmadığı için ülke genelinde iş bıraktı. Süreci Medyascope’a değerlendiren eski Ankara Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Ali Karakoç, “İşyerlerimizde hekimler toplu istifa ve iş bırakma kararları alıyorlar. Bunu merkeze taşıyacağız ve temsilcilerimize ileteceğiz” dedi.

Haber: Senem Büyüktanır, Aytuğ Özçolak, Ferit Aslan, Dilek Şen

Kamera- kurgu: Furkan Erdem

11 sağlık meslek örgütü Türkiye tarihinde bir ilke imza atarak aynı anda iş bıraktı. Tüm illerde aynı anda, aynı metni okuyan hekimler, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) görüşülen sağlık çalışanlarının özlük haklarının düzenlenmesine ilişkin yasa teklifinin kabul edilmesi durumunda iş bırakma eylemlerinin süreceğini açıkladı. Meslek örgütü temsilcileri ise illerde yapılan basın açıklamaları ile eşzamanlı olarak aynı açıklamayı TBMM’de siyasi partilerin hekim olan milletvekilleriyle birlikte okudu.

“Hükümet ya sağlık sistemini değiştirecek ya da kendi değişecek”

Sağlık çalışanları ve hekimler Ankara’da yapılan eylem için Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Sıhhiye Kampüsü’nde bir araya geldi. Süreci Medyascope’a değerlendiren eski Ankara Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Ali Karakoç, “İşyerlerimizde hekimler toplu istifa ve iş bırakma kararları alıyorlar. Bunu merkeze taşıyacağız ve temsilcilerimize ileteceğiz” dedi. Ankara Diş Hekimleri Odası (ADO) Genel Sekreteri Gamze Burcu Gül “Üretimden gelen gücümüzü kullanmak dışında başka seçeneğimiz kalmadı” diyerek Meclis’te görüşülen yasanın, hekimlerin haklarını olduğundan daha geri bir konuma getirdiğine dikkat çekti. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şubesi Eş Genel Başkanı Kubilay Yalçınkaya ise “Hükümet ya sağlık sistemini değiştirecek ya da kendi değişecek” diye konuştu.

“Bu, Meclis’te yürütülen senaryoyu reddediştir”

İzmir’de iş bırakan hekimler ve sağlık çalışanları Konak’taki İzmir İl Sağlık Müdürlüğü önünde toplandı. İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak, sağlık çalışanlarının haklarını alana kadar eylemlerin devam edeceğini şöyle anlattı:

Bugünkü eylemimiz son değil. Bu bir itirazdır. Meclis’te yürütülen senaryoyu reddediştir. Hakkımız olanı alana kadar hep birlikte, sağlıksız politikalarınızın ve emek gaspının karşısında olmaya tüm gücümüzle devam edeceğiz. Tüm Türkiye’de hakları için, mesleğin onuru için bir araya gelen milyonlar olarak biliyoruz ki emeğimizin hakkını aldığımız, sağlıklı bir geleceği birlikte inşa edeceğiz.

Koca’ya istifa çağrısı: “Asla geri adım atmıyoruz”

İstanbul’da iş bırakan hekimler ve sağlık çalışanları, İstanbul Tıp Fakültesi önünde toplandı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’yı istifaya çağıran sağlık çalışanları, derinleşen ekonomik kriz nedeniyle geçinemediklerini söyledi. Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası Marmara Şube Başkanı Dr. Ahmet Mahlepçi, “Son bir senedir yurtdışına gitmek zorunda bırakılan hekim arkadaşlar için buradayız. Her ay bir sağlık çalışanı umutsuzlukla hayatına son verdiği için buradayız” dedi ve sağlıkta şiddetin politik bir tercih olduğuna dikkat çekti.

Sözümüzü katmadığınız yasa bize dair değil”

Hükümetin sağlık çalışanlarını oyaladığını söyleyen İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Nergis Erdoğan, “Yeni yasa teklifiyle emeğimizle tekrar alay ettiniz. Nitelikli ve baskı altında olmadan çalışmak istiyoruz. Sağlıklı bir gelecek için birlikteyiz” diye konuştu.

“Gasp yasa tasarısıyla hekimlerin emeğiyle yeniden alay ettiniz”

Eylem yapılan tüm illerde okunan ortak metinde şu görüşlere yer verildi:

Yeni yasa tasarısıyla yeniden farkına vardığınız gibi Meclis’te, ekranlarda yürüttüğünüz senaryolarınız; hem bizlerin hem de toplumun gözünde artık hükümsüzdür. Aylar süren oyalamanın ardından, gasp yasa tasarısıyla hekimlerin emeğiyle yeniden alay ettiniz. Bizler emekliliğe yansıyacak temel ücret artışı talep ederken, nitelikli şekilde ve baskı altında olmadan çalışabilmemiz için yeterli süre ve olanaklar, sağlıkta şiddetten arındırılmış çalışma alanları, toplumun daha az hastalanması için koruyucu sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesini isterken sizlerin yaptığınız biz hekimlere performansa dayalı ödeme sistemini dayatmak, emeğimiz için ayrılması gereken bütçeyi şehir hastanelerine kira ve hizmet bedeli olarak gömmek oldu. Sizin biz hekimlere dayattığınız sağlıksızlığa karşı bizler bu gidişatı değiştirmek, sağlıklı bir gelecek için birlik olduk.”

“Talepler karşılanmıyor”

Diyarbakır Dağ Kapı Meydanı’nda da bir araya gelen sağlıkçılar adına açıklamayı SES Şube Eşbaşkanı Yıldız Ok Orak okudu. Sağlık emekçilerinin yaşadığı hak ihlallerine dikkat çeken Orak, taleplerinin karşılanmadığını ve Meclis tarafından oyalandıklarını söyledi.  

Eylemlerde “Susmuyoruz, Korkmuyoruz, Hiçbir yere Gitmiyoruz!”, “Herkese eşit parasız sağlık”, “Yaşamak yaşatmak istiyoruz”, “Çetelere değil sağlığa bütçe”, “Emek bizim, söz bizim”, “Sermayeye değil sağlığa bütçe” sloganları atıldı. Tüm illerde okunan ortak basın açıklamasına buradan ulaşabilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.