Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tatavla Sahne “kağıt havlu eksikliği”nden faaliyetlerine ara vermek zorunda kaldı

İstanbul-Beyoğlu’ndaki Tatavla Sahne, bir izleyicinin defalarca belediyeyi arayıp şikayette bulunması üzerine faaliyetlerine ara vermek zorunda kaldı. Yaşananları sahnenin kurucularından Tuba Zehra Sağlam, Eraslan Sağlam ve genel koordinatör Balca Yücesoy ile konuştuk.

Sahne çalışanlarının iddialarına göre bir günde 20 kere Beyoğlu Belediyesi’ni arayan izleyici, lavaboda kağıt havlu olmaması ve çamaşır makinesinin tuvalette bulunması nedeniyle ısrarlı bir şekilde şikayetçi oldu. Tatavla Sahne yaşananlar üzerine konuk ekipleri, belediyeyi ve izleyicileri mağdur etmemek için faaliyetini bir süreliğine durdurma kararı aldı.

2014’te İstanbul-Beyoğlu’ndaki Cihangir Mahallesi’nde “Tatavla Sahne” adıyla kurulan sahne, bir izleyicinin lavaboda kağıt havlunun bitmiş olmasını ve çamaşır makinesinin tuvalette bulunmasını şikayet etmesi üzerine faaliyetlerine ara vermek zorunda kaldı. İzleyicinin şikayeti sonrası belediyenin denetim yaptığı sahneden yetkililer belediye ile görüşme sağladı ve haziran ayı programını oynamaya başladı. Ancak Tatavla Sahne, izleyicinin bir günde 20 defayı bulan şikayetlerinin devam etmesi üzerine seyircileri, belediyeyi ve konuk ekipleri mağdur etmemek için faaliyetlerine bir süreliğine ara verme kararı aldı. Sahne bu süreçte ruhsat alabilmek için tadilata girecek. 

Yaşananları hazin, hüzün verici ve ve üzücü olarak değerlendiren sahnenin kurucularından oyuncu ve yönetmen Eraslan Sağlam, “Bir kıymetli seyircimiz oyun izlemeye gelmiş. Oyundan sonra ihtiyacını görmek için tuvalete gittiğinde kağıt havlu bulamamış. Bizim kostümlerimizi yıkadığımız çamaşır makinesi başka koyabileceğimiz bir yer olmadığı için, tıpkı evlerimizde olduğu gibi tuvaletini yaptığı yere koymuştuk, bundan da derin bir üzüntü ve kaygı duymuş” diyerek neden şikayet edildiklerini anlattı.

“Aynı kişi bir günde 20 kere belediyeyi arayarak şikayet etti”

Belediyenin bunun üzerine memurlarını denetim yapmaya yolladığını fakat denetim için izleyicilerin salondan çıkmasını bekleme zarafetini gösterdiklerinin altını çizen Sağlam, “İki gün sonra belediyeye gittik. Burada bütün bağımsız ve bu ölçekteki tiyatroların takıldığı ruhsat mevzuatı ile karşı karşıya geldik” dedi.

Belediyenin de ruhsatlı bir tiyatro olabilmeleri için çeşitli önerilerde bulunduğunu dile getiren Sağlam, “Biz vakit geçirmeden bu önerileri yerine getirmeye çalışırken seyircilerimize ilan ettiğimiz haziran programımız devam ediyordu. Kaygı dolu seyircimiz belediyeyi bir gün içerisinde 20 kere arayarak sıkıştırmaya başlamış” dedi ve şöyle devam etti: “Bunu öğrendiğimizde Tatavla Tiyatro her zamanki mağrurluğu ile bütün mağduriyet üzerine almayı tercih etti, faaliyetlerimizi durdurduk.

“Yok parayla yola çıkıyoruz”

Yaşananları sosyal medyadan duyurduklarını söyleyen sahnenin kurucularından oyuncu Tuba Zehra Sağlam, “Şunu hiçbir zaman unutmadık: Tatavla, her zaman seyircisine omzunu dayayan bir tiyatro oldu. Bunu becermişiz çünkü bu duyurudan sonra açıkçası hiç beklemediğimiz kadar geri dönüş almaya başladık. Her şey yolunda giderse burada bazıları için çok küçük ama bizim için kocaman bir tadilata girişiyor olacağız. Yok para ile yola çıkacağız. Belki bir kampanya başlatacağız” diye konuştu.

“En baştaki kampanyamız bir sevgi kampanyası olacak”

Kampanyayla ilgili konuşan genel koordinatör Balca Yücesoy, “En baştaki kampanyamız bir sevgi kampanyası olacak çünkü her şeyden önce tiyatronun, sanatın bütün dallarının en ihtiyacı olan şey aslında sevgi. Sevgi kampanyamız yeterli sayıda kucakla dolduğunda teknik kampanyamıza geçebileceğiz. Buranın duvarı için, yerin düzelebilmesi için, elektriğimizin, sesimizin daha iyi çıkabilmesi için nelere ihtiyacımız varsa onlarla ilgili bir döküm çıkaracağız. Şu an bir sürü gönüllü insan çalışıyor. Nelere ihtiyacımız olduğunu çıkarabilmemiz için” dedi.

Sanatın Türkiye’de devam edebilmesi için büyük zorluklara göğüs germek gerektiğini aktaran Yücesoy, “En büyük zorluk da demir olsun, kablo olsun bunların hepsi çözülür, çözeriz diye düşünüyorum” diyerek sözlerini tamamladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.