Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Gökkuşağı Bülteni (123): 30. İstanbul Onur Haftası, İstanbul Üniversitesi’nde homofobik baskı

Medyascope’un LGBTİ+’ların gündemini ekrana taşıdığı “Gökkuşağı Bülteni“nde bu hafta, Es Yılmaz ile 30. İstanbul Onur Haftası’nı konuştuk.

Editör: Gamze Elvan / Katkı sağlayan: Rona Şenol

Prodüktör: Özgün Özgül / Reji: Meryem Köse & Özge Elvan

Dün (18 Haziran) homofobik görüntülere şahit olduk. İstanbul Üniversitesi Eşitlik Topluluğu’nun kampüste düzenleyeceği Onur Pikniği, tekbir atarak kampüs önünde toplanan “Anadolu Neferleri” grubunun linç tehdidi nedeniyle iptal edildi. Yaşananlar nedeniyle 26 LGBTİ+ aktivisti gözaltına alındı. Vatan Emniyet’e götürülen aktivistler daha sonra serbest bırakıldı.

Danıştay’da üçüncü kez İstanbul Sözleşmesi’nin feshi için duruşma yapıldı. Bu duruşmada 18 dosya görüşüldü. Davaya katılım oldukça yoğundu, LGBTİ+’lar kadınlar, siyasi parti temsilcileri ve sivil toplum örgütleri davayı izledi.

İFAM-Akıncılar isimli oluşum ve Yesevi Alperenler Teşkilatı’nın hedef göstermesiyle Çanakkale’de düzenlenmek istenen Onur Yürüyüşü valilik tarafından yasaklanmıştı. Çanakkale LGBTİA+ İnisiyatifi MUAF, Çanakkale Feminist Dayanışma ve Çanakkale Halkevi, şehirdeki Onur Haftası’nın yasaklanmasına karşı dava açtı.

İstiklal Marşı’nın sözleri lubunca kelimeler ile değiştirdiği için “İstiklal Marşı’nı alenen aşağılama” suçlamasıyla BÜlgbti+’dan bir kişinin ve kulüp dışından bir kişinin yargılandığı davanın ilk duruşması dün  görüldü. Bir sonraki duruşma 23.Kasım’a ertelenirken davanın avukatlarından Tuğba Baymaz ilk duruşmayı Gökkuşağı Bülteni için değerlendirdi. 

ODTÜ Yürüyüşü geçen hafta yapıldı ve yürüyüş başladıktan yaklaşık 10 dakika sonra polis müdahaleye etti ve 36 kişiyi gözaltına aldı. ODTÜ’lüler, 14 Haziran’da kampüslerinde yaşanan polis şiddetine, LGBTİ+fobiye ve kayyum rektörün yasakçı zihniyetine karşı eylemdeydi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.