Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Aydın Üniversitesi’nde görev yapan 60’a yakın akademisyenin iş durumu belirsiz, rektörlük 70 kişilik öğretim üyesi ilanı verdi

İstanbul Aydın Üniversitesi’nde görev yapan çoğunluğu yabancı 60’a yakın akademisyen, “ikale anlaşması” ile işten çıkarılmak isteniyor. Akademisyenlerin bir kısmının bağlı olduğu Birlik Sendikası avukatı ile üniversitede görev yapan bir asistan konuyla ilgili bildiklerini Medyascope’a anlattı. Bu tartışmalar devam ederken üniversite rektörlüğü toplam 70 kişilik tam zamanlı öğretim üyesi için ilan verdi.

İstanbul Aydın Üniversitesi’nde görev yapan 60’a yakın akademisyenin iş durumuyla ilgili belirsizlik sürüyor. Medyascope’un edindiği bilgilere göre üniversite yönetimi çoğu yabancı yaklaşık 60 akademisyen ile ikale sözleşmesi imzalayarak bu ay sonu işlerine son vermek istiyor.

“65 kişilik bir liste olduğu söyleniyor”

İşten çıkarılmak istenen akademisyenlerin bir kısmı Birlik Sendikası üyesi. Sendika ile bu akademisyenler arasında geçen cuma günü (24 Haziran) saat 18:00’de bir toplantı düzenlendi. Toplantıya katılan Birlik Sendikası avukatlarından Duygu Akcagöz, süreç hakkında Medyascope’a bilgi verdi. Üniversite yönetiminin, Birlik Sendikası üyeleri de dahil bazı akademisyenler ile ikale sözleşmesi imzalayarak 30 Haziran’da bu kişilerin işlerine son vermek istediğini aktaran Akcagöz, “İkale sözleşmesi akademisyene fayda sağlayacaksa anlamlıdır. Burada sadece zaten hak ettikleri kıdem ve ihbar tazminatları ile fazla mesaiyi veriyorlar. Yazılı bir fesih bildirimi de yok. 65 kişilik bir liste olduğu söyleniyor. Sözleşmeyi imzalayan akademisyenler de olmuş ama sayılarını bilmiyoruz” dedi. 

İkale sözleşmesi, işçi ile işverenin iş ilişkisine karşılıklı anlaşarak son vermeleri için imzalanıyor. Bu sözleşmenin imzalanması, işçilerin kıdem ve ihbar tazminatında bulunamaması, işe iade davası açamaması, işsizlik sigortasından faydalanamaması gibi sonuçlar doğurabiliyor. Akademisyenlerin, üniversitenin hukuk birimi tarafından aranarak “Acil görüşmemiz gerekli” denildiğini ve iş akitlerinin anlaşarak sonlandırılmak istendiğini aktaran Akcagöz, “Bu gerçek bir anlaşma değil. İkale anlaşması akademisyene kazanım sağlamalı ki aniden işten çıkarma söz konusu olduğunda hayatını devam ettirsin” diye konuştu. 

“Kendi odalarından herkese açık ofislere indirilmişlerdi”

Aydın Üniversitesi’ne görev yapan bir asistan da konu hakkında Medyascope’a konuştu. İsmini gizlemek zorunda bırakılan asistan, çok net bilgi almakta zorlandığını ama çoğu yabancı olan akademisyenlerle ilgili söz konusu gelişmenin yaşandığını söyledi. Sürecin birkaç ay önce başladığını belirten asistan, işten çıkarılması planlanan kişilerin büyük kısmının fakülte katında kendi odaları bulunduğunu ancak üç-dört ay önce araştırma görevlilerin çalıştığı herkese açık ofislere indirildikleri bilgisini paylaştı.

“Her fakültede yaşanmaya başladı”

Daha önce Aydın Üniversitesi’nden istifa eden bir başka akademisyen ise yaklaşık bir hafta önce akademisyenlerin teker teker hukuk müşavirliğine çağrılarak önlerine bir kağıt koyulduğunu ve birkaç hocanın da imzaladığını anlattı. İşten çıkarılma gibi resmi bir bildirimin olmadığını, sözlü bildirimde bulunulduğunu, bölüm başkanlığına ve dekanlığa da bildirim yapılmadığını belirten akademisyen, “Bu, her fakültede yaşanmaya başladı. İnsanlar fazlasıyla korkuyor” dedi.

Öğretim görevlilerinin imzaladığı sözleşmelerin üç sene önce süresiz sözleşmeye çevrildiğini ama şartların senelik olarak yenilendiğini vurgulayan akademisyen, “Normal sigortalı işçinin işten çıkarılması için ne yapılıyorsa bunun yapılması lazım. 30 Haziran’da ‘siz bunu yapmadınız’ diyerek şartlı şekilde insanları işten çıkaramazlar” diye konuştu.  

Aydın Üniversitesi’nden 70 kişilik akademik kadro ilanı

Bu tartışmalar sürerken Aydın Üniversitesi, toplam 70 kişilik tam zamanlı öğretim üyesi için ilan verdi. İlan geçen cuma günü (24 Haziran) Resmi Gazete’de yayımlandı. Geleceği belirsiz olan akademisyenlerin iş durumlarının ise 30 Haziran’dan sonra netleşmesi bekleniyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.