Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Eşitsizlik Bülteni çalışma hayatındaki bölgesel eşitsizliği araştırdı

Bağımsız bir grup araştırmacı ve sivil toplum gönüllüleri tarafından hazırlanan Eşitsizlik Bülteni’nde, çalışma hayatında bölgesel eşitsizlikler incelendi. Araştırmada, en düşük istihdam oranına sahip bölgelerin Eşitsizlik Bölgesi illerinin yoğun olarak bulunduğu bölgeler olduğu vurgulandı.

Türkiye’de eşitsizliğe maruz kalmış şehirleri merkezine alan Eşitsizlik Bülteni, dördüncü sayısında çalışma hayatı kategorisinde bölgesel eşitsizliği araştırdı.

Araştırma yapılırken Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) “İllerde Yaşam Endeksi, 2015” çalışmasında çalışma hayatı kategorisinde kullanılan; istihdam oranı, işsizlik oranı, ortalama günlük kazanç ve işinden memnuniyet oranını içeren dört gösterge esas alındı.

Kadın istihdam oranı Eşitsizlik Bölgesi illerinde çok düşük

Araştırmada, en düşük istihdam oranına sahip bölgelerin Eşitsizlik Bölgesi illerinin yoğun olarak bulunduğu bölgeler olduğuna dikkat çekildi. Eşitsizlik Bölgesi illerinin yoğun bulunduğu bölgelerdeki ortalama istihdam oranı yüzde 34,8 iken Türkiye’nin geri kalanında yüzde 44,1.

Eşitsizlik Bölgesi illerinin yoğun bulunduğu bölgelerdeki ortalama işsizlik yüzde 20,3 iken Türkiye’nin geri kalanında ise bu oran yüzde 10,9. Eşitsizlik Bölgesi’ndeki işsizlik oranının Türkiye’nin diğer bölgelerine göre yaklaşık iki kat daha yüksek olduğu görülüyor.

Kadın/erkek işsizlik oranlarına bakıldığında Eşitsizlik Bölgesi illerinin ağırlıklı olduğu beş bölgede kadın işsizlik oranı ortalaması yüzde 18,8 iken diğer bölgelerin ortalaması yüzde 13,6. Yani kadın işsizlik oranı da Eşitsizlik Bölgesi illerinde çarpıcı biçimde yüksek.

2019 yılı verilerine göre Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ülkeleri arasında istihdamda da eğitimde de yer almayan gençlerin oranının en yüksek olduğu ülke Türkiye.

Eşitsizlik Bölgesi’nde ortalama günlük kazanç 137,6 lira iken diğer kalan illerde bu kazanç 147,9 lira.

Eşitsizlik Bölgesi’ndeki günlük kazanç ortalaması hem kamu hem de özel sektör çalışanları için diğer 65 ilin ortalamasından daha düşük. Buna göre Eşitsizlik Bölgesi’nde yaşayanlar ister kamu sektöründe çalışsın ister özel sektörde çalışsın diğer bölgelere göre daha az kazanç elde ediyor.

Türkiye’de zorunlu sigortalı her 10 kişiden yedisi erkek, üçü kadın. Toplam sigortalılar arasında kadınların oranı Eşitsizlik Bölgesi’nde yüzde 23 iken, bu oran diğer 65 ilin toplamında yüzde 31.

Bu araştırmaya göre, Türkiye’deki sigortalı her 100 kadından yalnızca beşi Eşitsizlik Bölgesi’nde yer alıyor.

Türkiye genelinde işinden memnuniyet oranı yüzde 78,8. İşinden memnuniyet oranı en düşük 20 ilden 14’ü Eşitsizlik Bölgesi’nde yer alıyor.

Eşitsizlik Bölgesi’nde işinden memnuniyet oranı ortalama yüzde 70,2 olarak ölçülmüşken bu oran kalan diğer illerde ortalama yüzde 81,1.

Yazının tamamını okumak için tıklayınız

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.