Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

E-ticaret düzenlemesi TBMM tatile girmeden yasalaşacak: Rakipleri dışlayıcı şekilde reklam vermek yasaklanacak

Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi hakkındaki kanun teklifi, TBMM tatile girmeden yasalaşacak. Düzenlemeyle e-ticaret aracı hizmet sağlayıcılarına lisans alma ve lisans yenileme yükümlülüğü getiriliyor. E-ticaret aracı hizmet sağlayıcıları, rakipleri dışlayıcı şekilde reklam veremeyecek. 

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’nda dün (29 Haziran) Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kabul edildi. E-ticarette haksız ticari uygulamaların belirlenmesi ve önlenmesini amaçlayan kanun teklifinin, TBMM 1 Temmuz’da tatile girmeden önce yasalaşması konusunda siyasi parti grupları uzlaştı. 

Kanun gerekçesinde, koronavirüs salgını ile birlikte hızlı bir gelişim yaşanan e-ticaret sektöründe, “agresif büyüme stratejileri” uygulayan elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcılarının, yeni gelişen hizmet sağlayıcıların piyasaya girmesini zorlaştırdığı belirtildi. Buna göre, rekabet ortamının sağlanması ve tekelleşmenin önüne geçilmesi için e-ticaret aracı ile hizmet sağlayanlara düzenleme getirildi. 

Lisans alma ve yenileme yükümlülüğü getirildi

Düzenlemede, e-ticaret aracı hizmet sağlayıcılara lisans alma ve lisans yenileme yükümlülüğü getirildi. Net işlem hacmi 10 milyar ile 65 milyar lira arasındaki e-ticaret aracı hizmet sağlayıcıları, on binde 3 ile yüzde 25 arasında değişen oranlarda lisans ücreti ödeyecek. Lisans ücreti bakanlık tarafından peşin olarak tahsil edilecek. 

Rakipleri dışlayan reklam ve indirim faaliyetlerinde bulunulmayacak

Net işlem hacmi 30 milyar lira ve işlem sayısı 100 bin adedin üzerinde olan e-ticaret aracı hizmet sağlayıcılar, pazar yerlerinin piyasadaki rakiplerini dışlayan reklam ve indirim faaliyetlerinde bulunamayacak. Buna göre, net işlem hacmi 30 milyar Türk Lirası üzerinde olan elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcı, 12 aylık TÜFE oranı uygulanmış tutarın 30 milyar TL’lik kısmı için bu tutarın yüzde ikisine, 30  milyar TL üzerindeki kısmı için ise bu tutarın binde üçüne kadar reklam harcaması yapabilecek.

Kampanyalı hizmet satışına zorlama, haksız ticari uygulama sayılacak

E-ticarette haksız ticari uygulamalar yapıldığı tespit edilince yasa teklifinde buna ilişkin düzenleme de yapıldı. Buna göre, elektronik ticaret hizmet sağlayıcıya yapılması gereken ödemenin, siparişin satıcıya ulaştığı günden itibaren beş gün içinde eksiksiz yapılmaması ve kampanyalı mal ve hizmet satışına zorlanması haksız ticari uygulamalar içerisinde yer aldı. 

Elektronik ticaretin ana aktörlerinin birbirlerinden ayrıştırılması amacıyla ise “elektronik ticaret pazar yeri” ve “elektronik ticaret ortamı” yeni tanıma kavuşturuldu

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.