Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu: Haziranda 31 kadın erkekler tarafından öldürüldü, 22 kadın şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun (KCDP) raporuna göre haziran ayında 31 kadın erkekler tarafından öldürüldü, 22 kadın şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi.

Haziranda 31 kadın erkekler tarafından öldürüldü

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP), Haziran 2022 raporunu açıkladı.

Rapora göre; haziran ayında 31 kadın erkekler tarafından öldürüldü, 22 kadın şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi.

31 kadından 18’inin hangi bahaneyle öldürüldüğü tespit edilemedi. 11’i boşanmak istemek, barışmayı, evlenmeyi ve ilişkiyi reddetmek gibi kendi hayatına dair karar almak istediği için öldürülürken, iki kadın ekonomik bahanelerle katledildi.

18 kadının hangi bahaneyle öldürüldüğünün tespit edilemediğine dikkat çekilen raporda, bu durumun kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin görünmez kılınmasının bir sonucu olduğu vurgulandı. Raporda, “Kadınların kim tarafından, neden öldürüldüğü tespit edilmedikçe; adil yargılama yapılmayıp şüpheli, sanık ve katiller caydırıcı cezalar almadıkça, önleyici tedbirler uygulanmadıkça şiddet boyut değiştirerek sürmeye devam ediyor” denildi.

İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmeyeceğiz!

İstanbul Sözleşmesi’nden cumhurbaşkanlığı kararıyla çıkılmasının üzerinden bir yıl geçtiğinin hatırlatıldığı raporda, Danıştay’da süren davaya dikkat çekildi: “Adli tatil öncesi 20 Temmuz’da açıklanacak olan Danıştay kararının takipçisi olacağız. Alınan karar ne olursa olsun İstanbul Sözleşmesi’ni yaşatmaya devam edeceğiz. 1 Temmuz 2021’de İstanbul Sözleşmesi yürürlükten kaldırılmıştı. Bu geçen bir yılda 259 kadın erkekler tarafından öldürüldü, 239 kadın ise şüpheli bir şekilde ölü bulundu.”

“Gökkuşağı değil, ayrımcılık suç”

Her yıl haziran ayında düzenlenen onur ayı ve yürüyüşünün bu sene de hak ihlallerine ve baskılara sahne olduğuna dikkat çekilen raporda, şu tespitlere yer verildi: “Türkiye’nin dört bir yanında düzenlenmek istenen etkinlikler, yürüyüşler, piknikler ve basın açıklamaları engellenmek istendi. Birçok valilik ‘genel ahlakı korumak’ bahanesiyle yürüyüş ve eylem yasağı getirdi. Onur ayı etkinliklerine yasak ve engel getirilen yerlerden başlıcaları; ODTÜ, Çanakkale, İstanbul, Muğla, Gaziantep, Eskişehir, İzmir… Tüm bu yasak ve engellemelere rağmen LGBTİQ+ Meclisleri olarak yürüyüşümüzü yapmak için sokaklardaydık. Ancak 373 LGBTİQ+ polis tarafından gözaltına alındı.

Kolluk kuvvetlerine soruyoruz! Haklarını arayan ve savunan insanlara gösterdiğiniz bu tutumu, öldürülen, şiddet gören, tehdit edilen LGBTİQ+’lar için de gösteriyor musunuz? Biz tehdit altındaki LGBTİQ+’lara nasıl davrandığınızı İstanbul Üniversitesi’nde gördük. İstanbul Üniversitesi’nde ise piknik etkinliği düzenlemek isteyen LGBTİQ+’lar radikal görüşlü gerici bir grup tarafından linç tehditlerine ve baskılara maruz bırakıldı. Bu arada ise polis toplanan gerici grubu engellemek için hiçbir çaba göstermedi. Tüm bu olumsuzluklara rağmen her LGBTİ+ özgürce yaşayana dek mücadelemiz asla bitmeyecek! Cinsel kimliğe, cinsel yönelime karşı ayrımcılığa son vereceğiz!”

“Kadınlar öldürülüyor, failler indirim alıyor”

Pınar Gültekin’i vahşice öldüren Cemal Metin Avcı’ya “haksız tahrik” gerekçesiyle ceza indirimi uygulanması da raporda eleştirildi:

“Mahkeme, birini boğup, hâlâ hayattayken yakmak ve varile koyup üstüne beton dökmenin ‘canavarca hisle ve tasarlayarak cinayet’ olmadığına da karar verdi. Mahkeme burada faile ‘haksız tahrik’ indirimi vererek sadece Cemal Metin Avcı’ya ödül değil, potansiyel faillere de cesaret vermiş oldu. Oysa İstanbul Sözleşmesi’nin 45. maddesinde belirtilen ‘Orantılı ve caydırıcı cezalarla cezalandırılması için gerekli yasal veya diğer tedbirleri alacaklardır’ maddesi uygulansaydı, faile ‘haksız tahrik’ indirimi verilemezdi. Çünkü İstanbul Sözleşmesi failleri değil kadınları ve çocukları korumaktadır. Gültekin ailesinin avukatı Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurdu. Başsavcılık, Cemal Metin Avcı’ya yardım ettiği iddia edilen şüpheliler hakkında delilleri gizlemek gerekçesiyle cezalandırılmalarını talep etti. Ayrıca Cemal Metin Avcı’ya verilen indirimin usul ve yasaya aykırı olduğu belirtildi. Pınar Gültekin davasının takipçisi olmaya devam edeceğiz! Yargının erkek egemen tutumuna son vereceğiz!

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.