Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

20. Onur Haftası Yürüyüşü’nde gözaltına alınanlar Medyascope’a konuştu: “Polisler, ‘Siz hangi türsünüz?’ diyerek dalga geçiyordu”

Beyoğlu Kaymakamlığı’nın izin vermediği İstanbul LGBTİ+ 20. Onur Haftası Yürüyüşü için Sıraselviler Caddesi’nde toplanmak isteyenlere polis Cihangir çevresinde müdahale etti. Yürüyüşte AFP muhabiri Bülent Kılıç da dahil olmak üzere 373 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar, yaşadıklarını Medyascope’a anlattı.

Türkiye’de 2015’ten beri AKP iktidarı tarafından yasaklanan Onur Haftası Yürüyüşleri, bu sene de yasaklar altında gerçekleşti. Beyoğlu Kaymakamlığı, 20. Onur Haftası Yürüyüşü’ne izin vermezken polis, barikatlarla yoğun güvenlik önlemleri aldı. Onur Haftası Yürüyüşü’ne katılanlar Sıraselviler Caddesi’nde toplanmaya çalışırken polis müdahalesine maruz kaldı. Medyascope olarak gözaltına alınanlarla görüştük.

Polis, ters kelepçe ile gözaltına alıyor

Bahçeşehir Üniversitesi öğrencisi Ata Birol, 14 kişilik bir grupla Kabataş’a inmeye çalışırken çevik kuvvet tarafından gözaltına alındıklarını söyledi. Birol, gözaltı aracına bindirildikten sonra yaşadıklarını şöyle anlattı:

“Gözaltı aracına binen ilk arkadaşı ters kelepçe ile içeri aldılar. Benim kelepçemi ise çok sıktılar. Ben aracın içinde ‘Ters kelepçe nedir ya’ diye söylenirken ‘Biz zaten hep böyle yapıyoruz’ diye yanıt verdiler.”

Birol: “Bize ‘Siz hangi tür oluyorsunuz?’ gibi sorular soruyorlardı”

Polislerin kendilerine karşı davranışlarının kabul edilemez olduğunu belirten Birol, “Bizimle dalga geçiyorlar, laf atıyorlar. ‘Siz nesiniz?’, ‘Siz hangi tür oluyorsunuz?’ gibi sorular soruyorlardı” diye konuştu.

“Polisler, gözaltına aldığı kişilere alaycı bir tavırla yaklaştı”

Birol, gözaltı aracının içindeyken su içmek veya sigara içmeye çıkmak gibi taleplerde bulunduklarını ancak polislerin kendilerine karşı davranışlarının alaycı olduğunu söyledi: “Bir şey talep ettiğimizde ’Yok yapamayız’ diyorlardı. Sonra birbirlerine bakıp güldüklerini görüyorduk. Bu işten keyif aldıkları da çok açık.”

Birol, gözaltına alınma sürecini Twitter hesabından şöyle paylaşmıştı.

Erdağ: “İçerisi inanılmaz sıcaktı, havalandırma çok yetersizdi”

Sadece yürüdüğü için gözaltına alındığını belirten Deniz Erdağ ise bu duruma oldukça sinirlendiğini ve karşısında gülümseyen polise “Komik mi, ne gülüyorsun?” diye sorduğunu söyledi. Polisin “Evet, komik” diye yanıt verdiğini söyleyen Erdağ, polislerin yaptıklarından keyif aldığını gözlemlediğini belirtti.

Erdağ, gözaltı aracına bindirilmesini şu cümlelerle dile getirdi:

“Sanki yasaklı madde taşıyormuşuz gibi üzerimizi detaylı aradılar. Bizi daha sonra zırhlı bir araca bindirdiler. Diğer araçların kapısı en azından hava alsın diye açık olduğunu duydum etrafımdan ama bizimkinin kapıları da açık değildi. İçerisi inanılmaz sıcaktı, havalandırma da çok yetersizdi.”

Gözaltına alınanların en büyük şikayeti açlık ve susuzluktu

Erdağ, sağlık kontrollerine gittiklerinde gözaltına alınan herkesin şikayetinin açlık ve susuzluk olduğunu belirtti.  

Aracın içinde saatlerce sularının bile olmadığını belirten Erdağ, gözaltına alındıklarından itibaren sekiz saat boyunca aç kaldıklarını söyledi. Aç ve susuz bırakılmalarının insanlık dışı olduğunu söyleyen Erdağ, “Bu nasıl normal bir hale büründü, gerçekten şaşırtıcı” dedi.

Erdağ: “Sürecin kendisi psikolojik olarak çok yıpratıcıydı”

Erdağ ayrıca, Vatan Emniyet Müdürlüğü’ne ifade vermeye gittiklerinde üst kademe amirlerin kendilerine karşı tavırlarının çok sert olduğunu söyledi. “Sanki koyunmuşuz gibi ‘Geç sıraya’ diye bağırıyorlardı” diyen Erdağ, bu sürecin psikolojik olarak da oldukça yıpratıcı olduğunu belirtti.

Koca: “Önceki yürüyüşlerde en azından avukatlarımızla görüşebiliyorduk”

19. Onur Haftası Yürüyüşü’nde de gözaltına alınan Emre Koca, önceki senelerde avukatlarının gözaltı aracına girebildiklerini ve ihtiyaçlarını getirebildiklerini söyledi. Bu sene avukatıyla sadece bir kez görüşebildiğini belirten Koca, bir daha avukatıyla görüşmesine izin verilmediğinin altını çizdi.

Psikolojik olarak yıpratılmaya çalışıldıklarını söyleyen Koca, yaşadıklarını şöyle anlattı:

“Bize önce sigara içebileceksiniz dediler. Sonra bizi 15 dakika bekletmelerinin ardından ‘Yok hayır içmeyeceksiniz’ diyerek sigara içmemizi engellediler. Bunu sürekli yaptılar. Sanki bizi sürekli psikolojik olarak yıpratmaya çalışıyorlardı.”

Neler olmuştu?

Türkiye’nin birçok şehrinde LGBTİ+ Onur Haftası etkinliklerine yönelik yasak kararları alınırken, İstanbul’daki yürüyüş ve eylemlere de valilik ve kaymakamlıklar tarafından yapılan açıklamayla izin verilmeyeceği duyurulmuştu. LGBTİ+’lar, engelleme girişimlerine rağmen daha önce 17:00’de Beyoğlu’nda yapacaklarını açıkladıkları Onur Yürüyüşü’ne katılım çağrısında bulundu.

Taksim Meydanı’na çıkan Sıraselviler Caddesi’nde düzenlenecek yürüyüş öncesinde yine valilik talimatıyla bazı metro ve füniküler seferleri iptal edilirken, Beyoğlu’nda başta İstiklal ve Sıraselviler caddeleri olmak üzere pek çok sokak ve caddede polis barikatlarla yoğun güvenlik önlemi aldı.

Polis, Sıraselviler Caddesi’nde toplanmak isteyenlere Cihangir çevresinde müdahale etti. Aralarında AFP muhabiri Bülent Kılıç’ın da bulunduğu 373 kişi gözaltına alındı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.