Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Altılı masanın beşinci toplantısı sona erdi: “Türkiye’nin cumhurbaşkanı, demokrasi âşıklarının adayı olacaktır”

Altılı masanın beşinci toplantısı bugün İYİ Parti’nin ev sahipliğinde yapıldı. Saat 14:00’te başlayan toplantı beş saatten kısa sürdü ve iki sayfalık ortak açıklama yayımlandı. Açıklamada Madımak ve Başbağlar’da hayatlarını kaybedenler anılırken BDDK kararları ve NATO Liderler Zirvesi’nde imzalanan üçlü mutabakat metnine ilişkin kaygılar dile getirildi.

Altı siyasi parti liderinin beşinci buluşması sona erdi. İlk kez öğle saatlerinde bir araya gelen liderler, yaklaşık beş saat sonra ortak açıklama yayımladı. İki sayfalık ortak açıklamada ağırlıklı olarak ekonomik sorunlara yer verildi.

Meclis’e sunulan ek bütçeden bahsedilen açıklamada, “Siyasi iktidar tarafından Haziran ayında TBMM’ye sunulan ek bütçe ekonomi politikalarının iflasının itirafıdır. İktidar, tercihini bir kez daha enflasyonla ve işsizlikle mücadeleden, çiftçinin, memurun ve emeklilerin dertlerinden değil yandaş müteahhitlerinden ve faiz lobilerinden yana yaptığını açıkça göstermiştir” denildi.

Madımak ve Başbağlar vurgusu

Açıklamada Madımak ve Başbağlar katliamlarında hayatlarını kaybedenler anılırken “Yaşananlardan ders çıkararak, nice acı tecrübeleri yaşamamıza sebep olmuş bu siyaset anlayışını ve bu nefret dilini reddettiğimizi ve memleketimizde toplumsal barışı mutlaka tesis edeceğimizi bir kez daha ilan ediyoruz” görüşüne yer verildi.

BDDK kararları ve NATO Zirvesi’nde imzalanan mutabakat

BDDK’nın yaklaşık 10 gün önce aldığı karar, “Açık bir şekilde serbest kambiyo sisteminden sermaye kontrol sistemine geçişin adımları olarak görülmektedir” sözleriyle nitelenirken, Madrid’deki NATO Liderler Zirvesi’nde İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyelik sürecine ilişkin imzalanan mutabakat metni ise “Türkiye’nin haklı taleplerini somut güvencelere bağlamayan üçlü mutabakat metni, bir iç siyaset malzemesi olarak kullanılması dışında herhangi bir değer taşımamaktadır” ifadeleriyle değerlendirildi. 

“Türkiye’nin cumhurbaşkanı, demokrasi âşıklarının adayı olacaktır”

Metinde, cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin, ülkenin son dört yıldır yaşadığı sorunların kaynağında olduğu belirtilirken, altılı masanın ortak cumhurbaşkanı adayı için “Türkiye’nin 13. Cumhurbaşkanı, Güçlendirilmiş Parlamenter sistemden yana olan, demokrasi âşıklarının adayı olacaktır” tanımlaması yapıldı.

Davutoğlu: “Kararlı ve inançlıyız”

Toplantının ardından Twitter’dan bir açıklama yapan Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, “İYİ Parti Genel Başkanı Sayın Meral Akşener’in nazik ev sahipliğinde bir araya geldik. Kararlı ve inançlıyız, hiç şüpheniz olmasın: Türkiye’nin 13. Cumhurbaşkanı, Güçlendirilmiş Parlamenter sistemden yana olan, demokrasi âşıklarının adayı olacak!” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.