Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Beyaz Saray’dan F-16 açıklaması: “Biden, Türkiye’nin talebini destekliyor”

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, F-16 satışı konusunda Türkiye ile birkaç aydır görüştüklerini ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden’ın da Ankara’nın uçak satın alma talebini desteklediğini açıkladı.

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, günlük basın brifinginde, Demokrat Partili Kongre üyelerinin AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden’ın geçen hafta İspanya’nın başkenti Madrid’deki NATO Liderler Zirvesi’ndeki görüşmesinin ardından F-16 satışı konusundaki olumlu açıklamalarını değerlendirdi.

Karine Jean-Pierre

Sözcü Jean Pierre şöyle konuştu:

“F-16 konusunda biz gayet netiz. Bu konuda birkaç aydır görüşüyoruz. Biden, bu talebi gerçekten destekliyor. Bunun dışında yeni bir şey yok.”

Kritik konu F-16’lar

İki liderin görüşmesindeki en önemli konulardan birinin F-16’lar olması bekleniyordu. Türkiye, Ekim 2021’de ABD merkezli silah üreticisi Lockheed Martin‘den 40 adet F-16 ve 80’e yakın modernizasyon kiti almak için talepte bulunmuştu. Vaşington ise şu ana kadar satışla ilgili herhangi bir görüş belirtmekten kaçınmış fakat ABD Kongresi üyeleri, Biden’a yazdıkları mektuplarda “Türkiye’ye F-16 satma” çağrısında bulunarak, bu konudaki endişelerini dile getirmişlerdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı da nisan ayında ABD Kongresi’ne gönderdiği mektupta, Türkiye’ye potansiyel F-16 satışının Vaşington’un ulusal güvenlik çıkarlarıyla uyumlu olacağını ve NATO’nun uzun vadeli birliğine hizmet edeceğini belirtmişti.

Liderlerin görüşmesinin öncesinde ABD Ulusal Güvenlik İşlerinden Sorumlu Savunma Bakan Yardımcısı Celeste Wallander, Biden yönetiminin Türkiye’nin F-16’larını modernleştirme planlarını desteklediğini söylemişti. PBS Dış İlişkiler ve Savunma Muhabiri Nick Schifrin’in sorularını yanıtlayan Wallander, “ABD, Türkiye’nin F-16 filosunu modernleştirme planlarını destekliyor çünkü bu NATO’nun güvenliğine de katkı sağlıyor” demişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.