Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hormona Erişim Kampanyası başladı: “Hormon ilaçları translar için hayati öneme sahip”

Bir grup trans aktivist hormona erişememe sorunlarına dikkat çekmek için Hormona Erişim Kampanyası başlattı. Kampanya, uyum sürecindeki kişilerin hormona erişimde yaşadıkları zorlukları kamuoyuna duyurmak, hormon ilaçlarına çeşitli sebeplerle erişemeyenlerle dayanışmak ve ilaçlara erişimi, sağlık hakkına erişimi  sağlamayı hedefliyor. Kampanyanın kurucularından trans aktivist Özcan* ile kampanyanın nasıl başladığını ve temel sorunları konuştuk.

Uzun zamandır hem arkadaşlarının hem de lubunyaların hormona erişimde maddi imkansızlıkların dışında ilaçları temin etmede sıkıntılar yaşadıklarını gözlemlediklerini anlatan Özcan,  “Hem bunları duyuyor hem de kendimiz de deneyimliyorduk. Hormon ilaçlarına devam eden ve başlamayı düşünen insanların kaygılarının arttığını ve hiçbir şekilde azalmadığını gördük. Biz de birkaç trans arkadaş olarak baktık ki bu iş böyle gitmeyecek. ‘Bir şey yapmamız lazım’ diye düşündük. Sonra hem kamuoyunu bilinçlendirdiğimiz hem de kamuoyu ördüğümüz geniş bir kampanya yürütme kararı aldık ve bu doğrultuda başladık” dedi.

“Hormon ilaçları ne depolarda ne de eczanelerde var”

Hormon sürecine başlama kararı alan bir transın öncelikle doktorunun yazdığı reçeteyle hormonu temin etmesi gerektiğini dile getiren Özcan, “En başta şöyle bir problem var: Hormon ilaçları ne depolarda ne de eczanelerde var. İnsanların hormon ilaçlarını  sadece oturduğu mahallede, semtte, ilçede bulma hali de bitti. Artık translar il il eczaneleri, ilaç depolarını arayıp ilaç soruyorlar ve hiçbirinde bulamıyorlar” diyerek şunları ekledi:

“Bulsak dahi hormon ilaçlarının fiyatları çok uçuk fiyatlar olduğu için bir yandan maddi olarak da ilaca ulaşım çok zor.

Uyum sürecine başlayıp hormon kullanan transların en büyük probleminin hormon ilaçlarını belli bir süre sonra temin edememek olduğunu belirten Özcan, “İnsanlar psikolojik bunalımlara girebiliyor, uyum süreçleri aksıyor, sürecin etkin bir şekilde yürütülememesine sebep oluyor. Aynı zamanda karşılaşılan bu sorun transların süreçlerini durdurma kararı almalarına kadar gidiyor” diye devam etti. 

“Paranı biriktirdin, ilacı bulamadın, ilacı buldun, paran yok”

İlacı bulmak için bir savaş verildiğini, insanların belki alacağı bir kıyafeti almayarak ya da daha az yemek yiyerek bir şekilde maddi güçlerini ilaç alabilmek için toparlamaya çalıştıklarını anlatan Özcan, ilaçların sekiz yüz, bin lira arasında fiyatlarının olduğunu söyledi ve şöyle devam etti:

“Paranı biriktirdin, ilacı bulamadın, ilacı buldun, paran yok. Böyle bir döngü. Haliyle yaşam motivasyonunu da etkiliyor, bu nedenle çok sıkıntıdayız. Her deneyim için hormonların farklı anlamı var ama genel anlamda ilaçlar translar için hayatı öneme sahip. Zaten türlü engel, ayrımcılık ve ötekileştirme ile karşı karşıya kalınıyor. 21.yüzyılda sağlık hakkına erişimin insan hakkı olduğunu, anayasal hak olduğunu dile getirmek zorunda kalıyoruz ” dedi. 

İstanbul Eczacı Odası Başkanı Şeker Pınar Özcan’a göre, nisan ayında hormon ilaçlarının da olduğu 508 ilaca yüzde bir ile yüzde 200 arasında değişen oranlarda yapılan zam da bu ilaçların temin edilmesinde yalnızca geçici bir rahatlama sağlayacak.

*Özcan haberde soyadının paylaşılmasını istemedi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.