Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Altılı masa görüşmelerinde ilk tur tamamlanıyor: Ortak adayın kim olacağı açıklanacak mı?

Altılı masanın son toplantısı 7 Ağustos’ta Saadet Partisi Genel Merkezi’nde yapılacak. Bu toplantıyla liderler arasındaki görüşmelerin ilk turu sona erecek. Parti yetkilileri, liderler arasındaki görüşmelerin devam edeceğini, takvimin zaman içinde netleşeceğini, cumhurbaşkanı adayının kısa zamanda açıklanmasının ise partilerin yaptığı çalışmaları gölgeleyeceğini belirtti.

CHP, İYİ Parti, DEVA Partisi, Gelecek Partisi, Saadet Partisi ve Demokrat Parti genel başkanları arasında 12 Şubat’ta başlayan görüşme trafiğinin ilk turu 7 Ağustos’ta Saadet Partisi Genel Merkezi’nde tamamlanacak. Görüşme öncesi Medyascope’un sorularını yanıtlayan Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Kaya, cumhurbaşkanı adayının isim bazında konuşulmaması konusundaki zımni mutabakatın devam ettiğini, liderlerin görüşmeye devam edeceğini, yeni görüşmelerin takviminin ise son toplantıda şekillenebileceğini aktardı.

“İsim tartışması çalışmaları gölgeler”

Altı parti arasında her ay yapılan görüşmelerin ilk turunun sonuncusu 7 Ağustos’ta Saadet Partisi’nin ev sahipliğinde yapılacak. Altı parti bir araya geldiğinden beri kamuoyunda en çok merak edilen konu ortak cumhurbaşkanı adayının kim olacağı. Altılı masada yer alan partiler ortak aday gösterme konusunda mutabık kalsalar da adayın kim olacağı henüz açıklanmadı.

Mustafa Kaya, altı lider arasında ismin mevcut aşamada konuşulmaması konusunda zımni bir mutabakat olduğunu belirtti. Adayın, Yüksek Seçim Kurulu seçim takvimini duyurduktan sonra açıklanmasının doğru olacağını belirten Kaya, aday isminin şimdiden duyurulması halinde altılı masanın bütün altyapı çalışmalarının bir isme indirgeneceğini vurgulayarak şunları söyledi:

“Altı lider ülkenin en temel kurumsal ve yapısal sorunlarına çözüm bulmak için bir araya geliyor. Mümkün oldukça şahıslardan ve isimlerden bağımsız hareket etmeye çalışıyoruz. Ortak adayın kim olacağı konuşulmadı ve şu aşamada konuşulması da doğru değil. Aday yıpranacağı için değil, eğer isim açıklanırsa altı partinin bütün çalışmaları gölgede kalacak ve bütün tartışmalar isim üzerinden yapılacak. Bunu istemiyoruz.”

“İsim parti içlerinde konuşuluyor”

Kendileri dahil her partinin ortak adayın kim olabileceği konusunda kendi içinde konuştuğunu belirten Kaya, kamuoyuna isim telaffuz etmek istemediklerini ama günü geldiğinde kendi adaylarını önerebilmek için parti içinde isim bazında da konuşmalar yaşandığını anlattı.

Karamollaoğlu liderleri ne zaman ziyaret edecek?

Altı parti lideri arasındaki görüşmelerin ilk turu ağustosun ilk haftasında tamamlanacak. Ancak parti genel başkanları arasındaki toplantılar devam edecek. Yeni görüşmelerin hangi formatta ve hangi sıklıkla yapılacağı ise 7 Ağustos’taki buluşmada şekillenecek. Altı liderin buluşmasından önce toplantıya ev sahipliği yapacak parti lideri, diğer genel başkanları ziyaret ederek gündem konusunda bilgi ve talep alışverişinde bulunuyor. Mustafa Kaya, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nun ya önümüzdeki hafta ya da temmuzun son haftası diğer parti liderlerini ziyaret edeceğini söyledi.

Toplantı yine öğlen mi yapılacak?

Altı partinin 3 Temmuz’da İYİ Parti Genel Merkezi’nde bir araya geldiği buluşma, öncekilerden farklı olarak saat 14:00’te başlamıştı. Parti yetkilileri, mesajların vatandaşlara daha erken ulaşmasını ve basın mensuplarının toplantıyı daha rahat takip etmelerini sağlamak için görüşmenin öğlen yapıldığını söylemişti. 7 Ağustos’taki toplantının saati ise Karamollaoğlu’nun diğer parti genel başkanlarını ziyaret etmesinin ardından belli olacak. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.