Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kadınlardan, Danıştay’ın İstanbul Sözleşmesi kararına tepki – “Cumhurbaşkanı, Danıştay üzerinde baskı kurdu”

İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararını hukuka uygun bulan Danıştay 10. Dairesi, iptal davasını ikiye karşı üç oyla reddetti. Kadın örgütleri ve avukatlar karara, “Cumhurbaşkanı, Danıştay üzerinde baskı kurdu” diyerek tepki gösterdi. 

Medyascope’a konuşan avukat Hülya Gülbahar, kararı temyiz edeceklerini belirterek, dosyanın anayasaya aykırılık yönünden Anayasa Mahkemesi’ne gönderilmesi talebini de yineleyeceklerini söyledi. Gülbahar şöyle konuştu:

“Gördüğümüz kadarıyla son derece özensiz olarak hazırlanmış cümle bozuklukları, kırmızı ile işaretli yerler açısından karar değil karar taslağı izlenimi veren bu metnin iç hukuktan bahsederken öncelikli olarak dile getirdiği konunun 8 Temmuz 2021 tarihli 7331 sayılı yasa ile kadına yönelik şiddet suçlarının ‘eski eşe karşı işlenmiş olmasına ilişkin yasa değişikliğine’ öncelikli önem vermesi kabul edilebilir bir yaklaşım değildir. Bu bize çoğunluk hâkimlerinin kadına yönelik şiddetle mücadele açısından ne kadar donanımsız olduklarını, davacıların savunmalarını yeterince dinlemediklerini kanıtlamaktadır.”

“Danıştay üzerinde baskı kurmak anlamına gelir”

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Danıştay ziyaretini hatırlatan Gülbahar, şöyle devam etti:

“Tetkik Hâkimi Eser Bozkurt, dosya savcısı Aytaç Kurt ve karara şerh düşen hâkimler Ahmet Saraç ve İbrahim Topuz’un gerekçeli kararda belirttikleri hukuki argümanlara rağmen çoğunluk oluşturan ve de iptal davaları açıldıktan sonra heyete dışarıdan müdahale ile oluşturulan çoğunluğun hukuka aykırı kararı ile karşı karşıyayız. Cumhurbaşkanı Erdoğan, tüm Danıştay hâkim ve savcılarına talimat verircesine ziyaret yapmıştı. Danıştay’a yeni hâkim ve savcılar atanmıştı. Temyiz makamı olan Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu’nun yapısını sabitleyen bir karar daha yayımlamıştı. Tüm bunlar anayasaya aykırılık oluşturup Danıştay üzerinde baskı kurmak anlamına gelir.” 

“Diğer davalarda da aynı kararın verileceğini gösteriyor”

Gülbahar, Danıştay’ın sonraki duruşmalar görülmeden kararını vermiş olmasını ise şöyle değerlendirdi: “Herkesin kendi davasını duruşmalarda savunması ideal olandır. Danıştay’ın duruşmalar bitmeden bu kararı vermesi, diğer davalarda da aynı kararın verileceğini göstermektedir. Bu da hukuka uygun bir yaklaşım sayılamaz.”

“Karara itiraz edeceğiz”

CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka ise iptal kararına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, “Biz Danıştay’ın İdari Dava Daireleri Genel Kurulu’na başvurarak, karara itiraz edeceğiz. İç hukuk tükendiği takdirde Anayasa Mahkemesi’ne başvuracağız. Hukuki mücadelemizi sonuna kadar vereceğiz. Her koşulda ilk seçimlerden sonra kadınların can simidi olan İstanbul Sözleşmesi’ni yeniden uygulamaya koyacağız” dedi.

“Mücadeleye devam edeceğiz”

Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği ise “Bu karara boyun eğmeyeceğiz. Ortada yalnız bir hukuksuzluk değil, kadının eşitlik ve özgürlüğüne karşı topyekûn bir savaş ilanı olduğundan, biz de kadınların olduğu her yerde, evde, mahallede, işyerlerinde mücadele etmeye devam edeceğiz” açıklamasını yaptı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.