Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Suruç katliamının yedinci yıldönümünde İstanbul’da anma düzenlendi – Anma sonrasında en az 50 kişi gözaltına alındı

Haber: Edanur Tanış
Kamera: Elif Su Sara Balıkçı

Suruç katliamının yedinci yıldönümünde İstanbul-Kadıköy’deki Halitağa Caddesi’nde oturma eylemi düzenlendi ve hayatını kaybeden 33 kişi anıldı. Daha sonra Bahariye Caddesi’ne yürümek isteyen gruba polis sert müdahale etti. Kadıköy’ün farklı noktalarında yürüyen en az 50 kişi gözaltına alındı.

Oturma eylemine Suruç Aileleri, Cumartesi Anneleri, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, HDP İstanbul İl Eş Başkanı İlknur Birol ve çok sayıda kişi katıldı. “Kalplerimiz adalet için atsın” yazılı pankartın açıldığı eylemde, “Suruç’u için adalet herkes için adalet”, “Suruç’u unutma unutturma”, “Suruç’un hesabı sorulacak”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Katillerden hesabı gençlik soracak” ve “Suruç şehitleri ölümsüzdür” sloganları atıldı. 

Anmada açıklamayı Suruç’taki bombalı saldırıda yaralanan Koray Türkay okudu. Katliam öncesi her şeyin bilinmesine rağmen önlem alınmadığını dile getiren Türkay, “33 düş yolcumuzun katledilmesinin üzerinden tam yedi yıl geçti. Biz yedi yıldır onlara dokunamadık onların sesini duyamadık, acımız ve öfkemiz ilk günkü kadar büyük” dedi.

Türkay taleplerini ise şöyle sıraladı: 

“’Mahkeme salonlarında adil yargılama istiyoruz’ dedikleri için avukat, yaralı ve ailelerimiz hakkında açılan soruşturmalar iptal edilsin. Canlı bomba Abdurrahman Alagöz’e katliamı yapmadan önce kimlerin yardım ettiği ve Amara Kültür Merkezi’ne nasıl geldiği araştırılsın. Birbiriyle bağlantılı olan Diyarbakır, Ankara ve Suruç katliamları başta olmak üzere IŞİD katliamları dosyaları birleştirilsin. Başta bu taleplerimiz olmak üzere Suruç katliamı davasında yaşanan hukuksuzluklar giderilene kadar adalet mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz.”

Oturma eyleminin bitmesinden sonra dağılmak isteyen gruba polis müdahale etti. Kadıköy Süreyya Operası önünde yeniden buluşmak isteyen gruba polis izin vermedi. Küçük gruplara bölünen eylemciler Kadıköy’ün farklı noktalarında yürüdü. Farklı noktalarda yapılan yürüyüşlere müdahale eden polis, en az 50 kişiyi gözaltına aldı.  

Ne olmuştu?

Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu’nun (SGDF) çağrısıyla, 20 Temmuz 2015’te, Suriye’nin kuzeyindeki Kobani’ye oyuncak ve insani yardım malzemeleri götürmek için Şanlıurfa’nın Suruç ilçesine gelenlerin açıklamada bulundukları sırada bir IŞİD üyesi tarafından intihar saldırısı düzenlenmiş, saldırıda 33 kişi hayatını kaybetmiş, 100’e yakın kişi yaralanmıştı.

Suruç katliamında hayatını kaybeden 33 kişinin isimleri şöyle:

Uğur Özkan, Kasım Deprem, Polen Ünlü, Hatice Ezgi Sadet, Cemil Yıldız, Çağdaş Aydın, Nazlı Akyürek, Fikriye Ece Dinç, Mücahit Erol, Murat Yurtgül, Emrullah Akhamur, İsmet Şeker, Okan Pirinç, Nartan Kılıç, Ferdane Kılıç, Serhat Devrim, Mehmet Ali Barutçu, Erdal Bozkurt, Süleyman Aksu, Koray Çapoğlu, Cebrail Günebakan, Veysel Özdemir, Nazegül Boyraz, Alper Sapan, Alican Vural, Osman Çiçek, Vatan Budak, Dilek Bozkurt, Büşra Mete, Yunus Emre Şen, Aydan Ezgi Şalcı, Mehmet Ali Varol, Mert Cömert.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.