Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Birtan Y. trans erkek olduğu için evden çıkarılıyor: “Görüştüğüm yeni ev sahibi trans olduğumu öğrendiği için evi kiraya vermedi”

İzmir’in Konak ilçesinde kız arkadaşıyla birlikte yaşayan trans erkek Birtan Y., komşularının, ev sahibine, “Evde travesti var” diye şikayet etmesi üzerine evden çıkarıldıklarını söyledi. Kız arkadaşının trans kadın olduğunu söyleyen Birtan Y., huzursuzluk yaşamamak için evden çıkmayı kabul ettiklerini belirtti. Yeni ev bakan Birtan Y., görüştükleri ev sahibinin, trans erkek olduğu için evi kiraya vermekten vazgeçtiğini anlattı.

İzmir Konak ilçesinin Alsancak semtine taşınan trans erkek Birtan Y. (30) ve trans kadın olan kız arkadaşı Yıldız, beş ay önce taşındıkları evden çıkartılıyor. Evin sahibinin trans erkek olduğunu bilmediğini söyleyen Birtan Y., “Komşular kız arkadaşım Yıldız’ı ev sahibine, ‘Evde travesti var’ diye şikayet etmiş. Ev sahibi de bana mesaj attı: ‘Evde travesti var, hemen evi boşaltın’ diye. Haklarımızı biliyoruz, kalsak kalırız ama sürekli sözlü taciz, aramalar, ‘Hadi ne zaman çıkıyorsunuz’lar, sonra iftira da atmaya başladılar zaten. ‘Evde fuhuş yapıyorsunuz’ dediler ama biz Yıldız ile sevgiliyiz, eve girenimiz çıkanımız bile yok” dedi. 

Yaşananlar üzerine bu ay evden çıkma kararı aldıklarını ve bir ev bulduklarını söyleyen Birtan Y., “Konuştuk her şey normaldi. Bana adımı soyadımı sordu. Kimlikte yazan adımı söyleyince beni internetten aratmışlar ve oradan videolarıma, yazılara ulaşmışlar ve trans erkek olduğumu öğrenmişler” diye konuştu.  

“Trans olmak başlı başına zor”

Bu sabah mesaj  aldığını ve trans erkek olduğu için evin verilmeyeceğini öğrendiğini belirten Birtan Y. şunları söyledi:

“Ev bulamamak yeni bir mücadele alanı açıyor. Trans olmak başlı başına zor. Trans erkek olunca bir şekilde saklayıp, bir şekilde hayata tutunmaya devam ediyorsun. Bu ev olmadı ama başka bir ev olur ama trans bir kadınla berabersin ve onu gözetmek zorundasın. Ona göre, onun rahat edeceği bir konum arıyorsun. Ama bu sefer ev bulamıyorsun çünkü trans kadın olduğu anlaşılıyor. Trans kadın olduğu için seks işçisi gözüyle bakıyorlar.”

Trans kadınların seks işçiliğinden başka bir iş yapıp yapamadığı ya da yanındaki kişiyle sevgili olup olmadığının hiç düşünülmediğini söyleyen Birtan Y., “Biz aylardır bu evdeyiz ve Yıldız’ı herkes görüyordu. Son aylarda üzerimizdeki baskıyı artırmalarının nedeni bizim eve taşındığımız aralık ayında asgari ücretin artması ve sonrasında kira fiyatlarının uçması da olabilir” dedi. 

Oturdukları mahallenin çoğunluğunun trans kadınlardan oluştuğunu dile getiren Birtan Y., “Emlak krizini fırsata çevirmeye de çalışıyor olabilirler” diye konuştu. 

Birtan Y., konuyla ilgili olarak sosyal medya hesabından bir tweet atmıştı:

https://twitter.com/SerhatSen2135/status/1551873037766721538?s=20&t=i9PpaSz7Z8iExWSf8Zb1gA

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.