Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Evli olduğu erkek tarafından yüzüne kezzap atılmak ve öldürülmekle tehdit edilen S.A: “Biri yardım etsin, dayanamıyorum”

Kahramanmaraş’ta yaşayan 35 yaşındaki S.A., üç çocuk annesi. Yaklaşık 20 yıl önce 15 yaşındayken komşusu Y.A. tarafından kaçırılarak evlenmeye zorlanan S.A., ilk günden bu yana şiddet gördüğünü anlattı. Ekonomik, fiziksel ve cinsel şiddet gören, tehditler nedeniyle her defasında geri dönmek zorunda kaldığını anlatan S.A., Y.A. tarafından yüzüne kezzap atılmak ve öldürülmekle tehdit ediliyor. Çocuklarının da tehdit altında olduğunu söyleyen S.A. ile yaşadıklarını konuştuk. 

Oto tamircisi olan komşusu Y.A. (43 ) tarafından 20 yıl önce kaçırılan S.A., ilk günden beri şiddet gördüğünü anlattı. Y.A. tarafından kaçırıldığında 15 yaşında olduğunu vurgulayan S.A., “Çok küçüktüm. Sevgisiz bir ailede büyüdüm. Y.A.’nın beni sevdiğine inandım. Zaten beni kaçırıp yanlarına götürdüğü aile beni, ‘Bekaretin gitti, seni kimse almaz, yaşlı bir adamla evlendirirler seni’ diyerek ikna etti. O sırada Y.A. polis tarafından yakalandı. Yedi ay 15 gün hapis yattı. Beni de devlet, koruması altına aldı. O çıkınca imam nikahıyla evlendik” dedi. S.A, 18 yaşına geldiğinde ise Y.A. ile resmi nikahla evlendiklerini söyledi.

“Beni, anneme ve kız kardeşime tecavüz etmekle tehdit etti”

İlk günden beri şiddete maruz bırakıldığını vurgulayan S.A., Y.A.’nın alkol ve uyuşturucu sorunu olduğunu, bir kadını taciz ettiği için hapis yattığını aktardı. Bu süreçte ailesinin evine dönmeye korktuğunu dile getiren S.A., “İki buçuk ay aç susuz kaldım, komşuların yardımıyla yemek yiyebiliyordum. Çok küçüktüm, mecburen onun çıkmasını bekledim. Bana yeminler ediyordu, ‘Kimseyi taciz etmedim’ diye. O içeriden çıkınca hamile kaldım. Başka bir kadınla yaşamaya başladı. Karar verdim onu terk edecektim ama beni, anneme ve kız kardeşime tecavüz etmekle tehdit etti. Bu kelimeleri duydukça aklımı yitiriyordum” diye ekledi.  

“Bu saatten sonra hiçbir şeyden korkmuyorum”

İlk çocuğu doğduktan sonra çok zorluk çektiğini belirten S.A., yaşadıklarını şöyle anlattı: “Bizle birlikte yaşamıyordu ama evi terk edip etmediğime bakmak için sık sık kontrole geliyordu. Geldiği zaman da beni dövüyordu. Benim oğlum şu an 17 yaşında, oğlum dayaklarla büyüdü. Ben artık bu saatten sonra hiçbir şeyden korkmuyorum. 20 yıl dayak yedik çocuklarımla birlikte. Oğlum üç buçuk yaşındayken 2007’de çanta hazırlayıp evden kaçmaya karar verdim bebeğimle. Cebimde beş kuruş para yoktu ama gitmeyi kafama koymuştum. Sonra o, evi kontrole geldi ve çantamı görünce saatlerce beni dövdü, tecavüz etti defalarca, ikinci çocuğuma hamile kaldım.” 

“2015’te boşanma davası açtım” 

2008 yılında Y.A.’nın birini bıçakladığı için hapse girdiğini, üç yıl boyunca sosyal yardımlarla hayatta kaldıklarını ancak buna rağmen hayatının en mutlu ve huzurlu yıllarını geçirdiklerini dile getiren S.A., “2011’de hapisten çıktı. Ben gizli gizli doğum kontrol hapı kullanıyordum ama yine de hamile kaldım üçüncü çocuğuma. Şiddet hâlâ devam ediyordu, zaten hiç bitmedi. 2012’de barıştık ilk defa bir hafta mutluyduk, sonra komşumuzun eşiyle birlikte olduğunu öğrendim. Beni dövüp evden attı. Zaten sonra da 2016’ya kadar hapiste kaldı. 2015’te boşanma davası açtım” dedi.

“Barışmamızla birlikte şiddet yeniden başladı”

S.A., 2016 yılında boşanmaya kesin olarak karar verdiğini ancak Y.A.’nın ailesiyle görüşüp onları değiştiğine inandırdığını, bunun üzerine ailesinin kendisine barışması için baskı yaptığını ve bu süreçte Y.A’nın çocukları görmesine izin verdiğini anlattı. Ortanca kızı kalbinden hasta olduğu için barıştıklarını dile getiren S.A., “Asla değişmemişti. Barışmamızla birlikte şiddet yeniden başladı. 35 yaşındayım, ağzımda diş yok dayak yemekten. Beni çocuklarımı öldürmekle tehdit etti. Gidip boşanma davamı geri çektim. Yıllardır aynı çile, darp raporları, uzaklaştırma kararları aldım ama fayda etmedi. Aile içi şiddetten mahkemelik olduk. Çocuklarımı dizdi karşıma ve ‘Hangisinden vazgeçiyorsun?’ diye sordu. Ben 2019’da mahkemede şiddet görmediğimi, iftira attığımı söyledim. Savcı bana inanmadı ama hem bana hem ona karşılıklı ceza verdi” diye konuştu.

“Artık susmayacağım”

Bayramın ilk günü olan 8 Temmuz’da, Y.K.’nın ilişki yaşadığı kadınla konuştuğu için kavga etmeye başladıklarını belirten S.A., “Ruhsatsız silahı var, kafama silah dayadı, ‘Seni öldüreceğim’ dedi. Yüzüme kezzap atacağını söyledi. Bana ‘Kendini balkondan at’ dedi. Ömrüm şiddetle geçti. Çocuklarım gün yüzü görmedi. Artık susmayacağım. Biri yardım etsin. Devlet, bize bunu yapanların yanına bırakmasın” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.