Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

CHP sağlıkta şiddet konusunu görüşmek üzere TBMM’nin olağanüstü toplanmasını istedi, AKP, MHP, HDP katılmayınca toplantı yapılamadı

CHP, sağlık çalışanlarına yönelik şiddet konusunun Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) gündeme gelmesi ve ardından da konuyla ilgili hazırladıkları yasa teklifinin görüşülmesi için Meclis’in olağanüstü toplanması talebinde bulundu. Muhalefet partilerinden 159 milletvekili genel kurul salonuna girdi ancak toplantı için gerekli olan 200 sayısına ulaşılamayınca, genel kurul çalışmalara başlayamadı.

CHP’li 127 milletvekilinin olağanüstü toplantı çağrısı üzerine, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, anayasa gereğince Meclis’i 1 Ağustos saat 15.00’te toplantıya çağırdı. Genel kurulun bugün saat 15.00’te başlayan birleşimine CHP ve İYİ Parti milletvekilleri katıldı. AKP ve MHP’li milletvekilleri kuliste bekledi. HDP ise dokunulmazlığının kaldırılması dosyası Meclis genel kuruluna gönderilen Salihe Aydeniz’in dokunulmazlığının kaldırılmasının görüşülmemesi için toplantıya katılmadı. Böylece toplantı yeter sayısı olan 200’e ulaşılamadı ve toplantı yapılamadı. Meclis, 1 Ekim’e kadar tekrar tatile girdi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP’li milletvekillerinin alkışlarıyla genel kurula gelerek yoklamaya katıldı. Kılıçdaroğlu, toplantının yapılamaması üzerine Meclis kulisinde gazetecilerin sorularını “AKP ve MHP gelmedi. Bundan sonra olacak olan bütün negatif olayların sorumlusu da onlardır” diyerek yanıtladı.

Toplantı öncesi taktik savaşları

CHP, İYİ Parti ve altılı masayı oluşturan partilerin milletvekillerinin tamamına yakını genel kurul salonunda yerlerini alırken, AKP ve MHP milletvekilleri toplantı yeter sayısının sağlanması ihtimaline karşı gerekli önlemleri alabilmek için kuliste bekledi. AKP’li birkaç milletvekili genel kurul salonuna girerek yoklamayı izledi ancak yoklamaya katılmadı.

HDP ise CHP’nin sağlıkta şiddet konusunda önerge hazırlarken kendileriyle görüşmediği gerekçesiyle toplantıya katılmayacaklarını açıklamıştı ancak gerçek gerekçe bu değildi. Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu’nun Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Diyarbakır Milletvekili Salihe Aydeniz’in dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin rapor, TBMM Başkanlığı’na sunuldu. TBMM İçtüzüğü gereğince genel kurul çalışmaya başladığı takdirde ilk olarak dokunulmazlık dosyasının ele alınması gerekiyordu. HDP, Aydeniz’in dokunulmazlık dosyasının görüşülmesini engellemek için olağanüstü toplantıya katılmadı. Dokunulmazlık dosyası ancak TBMM 1 Ekim’de toplandıktan sonra görüşülecek.

Genel kurulda koltuklar boş kaldı

600 üyeli Meclis’te toplantıya 159 milletvekili katılınca milletvekili sıraları boş kaldı. Toplantıyı TBMM Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç yönetti. Toplantıya CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, DP Genel Başkanı Gültekin Uysal ve TİP Genel Başkanı Erkan Baş da katıldı. 

Yoklama sonrası CHP-AKP atışması

Toplantı yeter sayısı bulunamayınca bazı AKP’li milletvekilleri genel kurul salonuna girdi. Bunun üzerine CHP’li milletvekilleriyle AKP’li milletvekilleri arasında sözlü tartışma yaşandı. CHP’liler, “AKP’liler, kuliste durmayın, içeri girin, Meclis’ten kaçmayın” dedi.

Doktor olan AKP Kayseri Milletvekili İsmail Tamer’in CHP’liler çıkarken “Güle güle” diye laf atması üzerine CHP’liler, “Artistlik yapma. Az kaldı, asıl size güle güle olacak” diye karşılık verdi. Tamer ise “Ben doktorların hakkını yıllardır hep savundum, savunacağım. Terbiyesizlik yapmayın. Hakaret ediyorsunuz. Doktorlar sizin oyuncağınız mı? Yasa daha yeni çıktı, şimdi siz gelip burada şov yapıyorsunuz” karşılığını verdi. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ise Konya’da Hacı Mehmet Akçay’ın öldürdüğü doktor Ekrem Karakaya’nın ve şiddete maruz bırakılan doktorların fotoğraflarının yer aldığı ve “Unutturmayacağız” yazan dövizi AKP’lilere doğru salladı.

Kılıçdaroğlu: “Sorumlu AKP, MHP”

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu toplantının yapılamaması üzerine Meclis kulisinde şunları söyledi:

“Sağlıkta şiddet Türkiye’nin temel sorunlarından birisidir. Bu sorunu çözecek olan organ TBMM’dir. TBMM’yi bu acı olayları engellemek ve önlemek açısından göreve davet ettik. CHP, İYİ Parti, Demokrat Parti’den arkadaşlar buradalardı. Hepimiz görevimizi yaptık. Ama parlamentoyu işlevsiz kılan AKP ve MHP gelmedi. Dolayısıyla bundan sonra olacak olan bütün negatif olayların sorumlusu da onlardır.”

TTB de Meclis’teydi

Türk Tabipleri Birliği (TTB) sağlıkta şiddet gündemiyle olağanüstü toplantıya çağrılan TBMM’deydi. TTB’nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada toplantı yeter sayısı sağlanamadığı için genel görüşmenin yapılamaması ve yasa teklifinin görüşülmemesine, “Biz şiddet koşullarında çalışmaya devam ederken Meclis tatile girdi. Haklarımız ve güvenli çalışma koşulları için mücadeleye devam” sözleriyle tepki gösterildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.