Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Günlük koronavirüs vaka sayıları elli bini aştı – Yoğun bakım uzmanı Prof. Dr. İsmail Cinel: “Hastalığın yaygın görülmesi daha güçlü varyantların habercisi”

Yoğun Bakım Uzmanı Prof. Dr. İsmail Cinel, koronavirüs vakalarında yoğun bakım doluluk oranlarının arttığını ve bazı hastanelere yeni yoğun bakım ünitelerinin açıldığını söyledi. Yoğun bakımdaki insanların aşısız, yaşlı ve ek hastalıkları olan insanlar olduğuna dikkat çeken Cinel, “Çoğu insan hastalığı ayakta atlatıyor fakat hastalığın yaygın görülmesi daha güçlü yeni varyantların habercisi, yayılmayı engellemek gerekiyor” dedi.

Test sayısı çok az olduğu için gerçek vaka sayısının bilinmediğine dikkat çeken Cinel, “Fakat bizi arayıp danışıyorlar, bu aramalar çok arttı. Çevremizde çok fazla hasta var, hastalığı hafif geçiriyorlar. Ölüm sayısı artmaya devam ediyor ve ölen insanlar çoğunlukla yaşı ileri ve ek hastalığı olan kişiler” diye konuştu. Bu gelişmelerin yeni bir dalganın içinde olunduğunu gösterdiğini söyleyen Cinel, yoğun bakımda yatan hastalarla ilgili şöyle konuştu:

“Yoğun bakım hasta sayımız azalmıştı, yavaş yavaş artmaya başladı. Yeni bir dalganın içinde olduğumuz kesin. Yaşlı ve yandaş hastalığı bulunanların hatırlatma dozu yapması gerekiyor çünkü aşılarının üstünden üç dört aydan fazla zaman geçti ve aşılar o kadar koruyor, daha fazla korumuyor. Yoğun bakımı aşısızlar ya da aşısının üzerinden fazla zaman geçirenler dolduruyor. Aşıların yoğun bakıma düşüşleri engellediği ve hastaları koruduğu da kesin fakat ek tedbirler alınması lazım. Yaşlı ve ek hastalığı olan hastalara durum anlatılarak kendilerini korumaları gerektiğini duyurmamız  gerekiyor.”

“Yeni varyantlar daha öldürücü olabilir”

Salgınların tarihte iki yıl civarında sürdüğünü hatırlatan Cinel, koronavirüs salgınının da buna uygun sonlanma trendinde olabileceğini söyledi. Yeni varyantların daha öldürücü olma olasılığının söz konusu olabileceğine dikkat çeken Cinel, “Bu yüzden çok fazla hasta sayılarına çıkmamamız önemli. Gereksiz aşı sayılarının artırılması yerine, yaşlı ve yandaş hastalığı bulunanların aşılanmalarına, hatırlatma dozlarının bu grupta yaygınlaştırılmasına gereksinim var” uyarısında bulundu.

“Veriyi izlememiz lazım ama veri bizim elimizde yok”

Vaka sayılarının önceki dalgalarda kış aylarında arttığını hatırlatan Cinel, yaz aylarında çok fazla vaka görülmesinin beklenmedik bir gelişme olduğunu, sonuçlarının ise eylül ayında ortaya çıkacağını söyledi. Okulların açıldığı dönemim kritik olduğunu dile getiren Cinel, “Burada temel nokta şu, veriyi izlememiz lazım ama veri bizim elimizde yok. Sadece bakanlıkta var. Biz de kendi gözlemlerimizle kıpırdanmaların olduğunu biliyoruz çevremizde çok fazla hasta var ve iki ay öncesine oranla yoğun bakımdaki sayıların arttığı da kesin” diye konuştu.

Koronavirüs hastalarının şu an özel hastanelerde tedavi olmaya çalıştığına dikkat çeken Cinel, devletin önceden yoğun bakım masraflarını belli bir oranda karşıladığını fakat bu uygulamanın da kaldırıldığını hatırlatarak “Salgın tamamen sönümlenmedi. Kamu özel fark etmeksizin bir şekilde devlet desteği verilebilrse çok iyi olur” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.