Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çin, Tayvan ziyareti sebebiyle Nancy Pelosi’ye yaptırım uygulayacağını açıkladı

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, 3 Ağustos’ta Tayvan Devlet Başkanı Tsai Ing-wen ile görüşen Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’ye yaptırım uygulayacaklarını açıkladı. Wang Yi, Pelosi’yi Çin’in içişlerine karışmakla suçladı.

Çin, Tayvan ziyareti nedeniyle Amerika Birleşik Devletleri Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ve ailesine yaptırım uygulayacağını duyurdu.

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Pelosi’nin Çin’in içişlerine müdahale ettiğini ve Tayvan Boğazı’nda barış ve istikrarı tehlikeye attığını iddia etti.

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi

Wang Yi, Pelosi’ye yaptırım kararını şu sözlerle duyurdu:

“Pelosi’nin kısır ve kışkırtıcı eylemlerine yanıt olarak Çin Halk Cumhuriyeti, ilgili yasalarına uygun biçimde Pelosi ve ailesine yaptırım uygulamaya karar verdi.”

Çinli yetkililer Pelosi ve ailesine uygulayacakları yaptırımları ise henüz kamuoyuna duyurmadı.

Ne olmuştu?

Pelosi’nin uçağı 2 Ağustos Salı akşam saatlerinde Çin’in tüm tehdit ve tepkilerine rağmen Tayvan’a inmişti. Pekin yönetimi, Pelosi’nin uçağının Taipei’ye indiği sıralarda, önümüzdeki günlerde Tayvan’ın etrafında bir tatbikat yapacağını duyurmuştu.

Tayvan’ın başkenti Taipei’de 3 Ağustos Çarşamba günü temaslarda bulunan ve Tayvan Devlet Başkanı Tsai Ing-wen’le görüşen Pelosi, yerel saatle 18:00 sularında Tayvan’dan ayrıldı. Pelosi’ye Tayvan’ın en yüksek nişanlarından biri olan “Merhametli Bulutların Nişanı” takdim edildi.

Çin ve Tayvan gerilimi

Resmi adı Çin Cumhuriyeti olan Tayvan, Çin İç Savaşı’ndan önce iktidarda bulunan ve iç savaşı kaybeden Çan Kay Şek’in adaya yerleştiği 1949 yılından beri kendi kendini yönetse de, resmi olarak ülke statüsünde bulunmuyor. Ada ülkesini dünyada sadece 14 ülke tanırken, Türkiye’nin de dahil olduğu diğer ülkeler, Tayvan’la olan ilişkilerini resmi olmayan kanallar aracılığıyla yürütüyor.

Çin Halk Cumhuriyeti ve Tayvan (Çin Cumhuriyeti) birbirini tanımıyor. Pekin, Tayvan’ı topraklarının bir parçası olarak görüyor. Mevcut Devlet Başkanı Tsai Ing-wen’in ilk kez seçildiği 2016 yılından bu yana bölgedeki tansiyon yükselmiş durumda. Çin, geçen ekim ayında 150’den fazla uçakla hava savunma tanımlama sahasını (ADIZ) ihlal etmişti.

Kaynak: BBC, Guardian

Derleyen: Burak Siperli

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.