Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD-Çin gerilimi artıyor: ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi Tayvan’da

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Asya turu kapsamında ziyaret edeceği Tavyan’a vardı. Pelosi’nin uçağı yerel saatle 22.44’te başkent Taipei’deki Songşan Havalimanı’na indi. Pelosi’nin yarın (3 Ağustos) Tayvan Cumhurbaşkanı Tsai Ing-wen ile görüşmesi bekleniyor.

Pelosi resmi sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “Ziyaretimiz, Amerika’nın Tayvan’ın yanında olduğunu yineliyor. Hint-Pasifik bölgesinde yaptığımız bu gezi sırasında karşılıklı güvenliğe, ekonomik işbirliğine ve demokratik yönetime odaklanıyoruz. Tayvan yönetimiyle yaptığımız görüşmelerde destek mesajlarımızı yinelemeyi ve özgür bir Hint-Pasifik bölgesi için işbirliğimizi ilerletmeyi hedefliyoruz. Dünyanın otokrasi ve demokrasi arasında seçim yapmak zorunda olduğu bu dönemde Amerika’nın 23 milyon Tayvanlıya verdiği destek çok önemli” dedi.

Çin yanlısı küçük bir grup da protesto amacıyla Pelosi’nin Taipei’de kalacağı otelin önünde bir araya geldi.

Çin savaş uçakları gönderdi

Çin, Pelosi’nin ziyareti öncesi Tayvan Boğazı’na savaş uçakları gönderdi ve Çin Dışişleri Bakanlığı, bugün (2 Ağustos) yaptığı açıklamada ordunun “yüksek alarm” seviyesine geçtiğini bildirdi. Çin Halk Kurtuluş Ordusu da yarından itibaren üç boyunca sürecek askeri tatbikat düzenleyecek. Amerikan savaş uçaklarının da bulunduğu bölgede gerilim yükselirken Tayvan Savunma Bakanlığı, Çin’in askeri faaliyetlerinden haberdar olduğunu açıkladı.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying, ABD’nin Çin’in egemenlik haklarından doğan güvenlik çıkarlarını hafife almanın bedelini ödeyeceğini ve bunu sorumluluğunu taşıyacağını dile getirdi.

Hua ayrıca, “Uluslararası camianın, kışkırtıcı adımlar atanın ABD olduğunu bildiğini düşünüyorum. ABD, Tayvan kartını oynamaktan tamamen vazgeçmeli, Amerikalıların verdikleri sözlerle yaptıkları aynı olmalı. ABD, Tek Çin prensibine de bağlı kalmalı” diye konuştu.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Tayvan’la birleşmeyi yeniden gündemine almış ve geçen haftaki video konferans görüşmesinde ABD Başkanı Joe Biden’a ateşle oynamaması gerektiğini yönünde uyarılarda bulunmuştu.

Rusya, ABD’yi gerginliği artırmaması için uyardı

Rusya, Pelosi’nin Tayvan’a yapacağı ziyaretin bölgede gerginliği tırmandıracağı yolunda uyardı. Beyaz Saray Sözcüsü John Kirby ise Pelosi’nin Tayvan’ı ziyaret etmesi halinde, Çin’in “askeri provokasyonlarda” bulunabileceğini belirtti. “ABD Temsilciler Başkanı’nın istediği yere gitme hakkı var” diyen Kirby, Çin’in ziyareti “krize çevirmemesi” gerektiğini söyledi.

Pelosi neden Tayvan’da?

ABD kamuoyunda ve Kongre’de Tayvan’a yönelik güçlü bir destek var. 35 yılı aşkın süredir Kongre’de görev yapan Pelosi, Çin’e karşı oldukça eleştirel tavırlarıyla tanınıyor. Pelosi, Çin’in insan hakları yönündeki tutumunu eleştirmiş, demokrasi yanlısı protestoculara destek olmuştu. 1989’daki katliamı anmak için Tiananmen Meydanı’nı ziyaret etmişti.

Pelosi’nin Asya turunun diğer detayları ise güvenlik gerekçesiyle açıklanmadı.

Kaynak: BBC Türkçe

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.