Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Otomobil satışına 6 ay ve 6 bin kilometre sınırı geliyor, piyasayı ne bekliyor?

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, dün (10 Ağustos) sıfır kilometre otomobillerin ikinci el satışına 6 ay ve 6 bin kilometre sınırı getirileceğini açıkladı. Bakan Muş’un açıkladığı kısıtlamanın otomobil piyasasını nasıl etkileyeceğini İstanbul Oto Galericileri Oto Alım Satım Yıkama ve Yağlama Esnaf Odası Başkanı Doğukan Taşlıdağ değerlendirdi. Taşlıdağ, ikinci el otomobil fiyatlarında yüzde 5 ile 10’luk düşüş beklediğini belirtti.

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, sıfır kilometre otomobillerin ikinci el satışına 6 ay ve 6 bin kilometre sınırı getirileceğini söyledi. Muş, “İlk tescilden sonra şirketler, galeriler, rentacarlar 6 ay ve 6 bin kilometreyi geçmeden aldıkları sıfır araçları satamayacak” dedi.

Konu hakkında konuşan Taşlıdağ, internet siteleri üzerinden araba al-sat yapan satıcıların önüne geçilmesini gerektiğini, çip krizinin de araba fiyatlarının artmasında önemli rol oynadığı belirtti. “Herkes kendi işini yapsın. İkinci el galericiler, galericilik yapsın. Bayilerde kendi sıfır araçlarını satsın” diyen Taşlıdağ, şöyle konuştu:

“Hepimizin bildiği gibi son çip krizinden dolayı Türkiye pazarına giren araç azaldı. Bayilerde sıfır araç olmadığı için ikinci el araç fiyatları, sıfır araç fiyatlarının üzerine çıktı. Bakan Bey’in tutumunu biz destekliyoruz yalnız şöyle bir şey var. Bayiler, galericilere zaten araç satışı yapmıyorlar. Bizim burada öngörümüz internet satışlarında şahıslara bir sınırlama getirilmesi. Çünkü fiyat artışlarının esas sebebi al-satçı sıradan vatandaş. Biz bunların önüne geçilmesini istiyoruz. Bir de bunun yanında sıfır otomobil bayilerinin ikinci el araç satışlarını kabullenemiyoruz. Herkes kendi işini yapsın. İkinci el galericiler, galericilik yapsın. Bayiler de kendi sıfır araçlarını satsın. Ama şu an çarşı pazar karışmış şekilde bakkalından manavına, terzisinden ayakkabıcısına herkes otomobil galericiliği yapıyor. Bu da tabii galerici esnafını mağdur ediyor”

Oku: Kılıçdaroğlu’nun ÖTV çıkışı ikinci el piyasasında nasıl yankı buldu? İMAS Başkanı Hayrettin Ertemel: “Bu söylemler esnafı mağdur ediyor”

“ÖTV çıkışı piyasayı olumsuz etkiledi”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun geçtiğimiz günlerde yaptığı ÖTV çıkışının piyasayı olumsuz etkilediğini de dile getiren Taşlıdağ, “O çıkış da piyasanın durgunlaşmasının en büyük etkenlerinden bir tanesi. Zaten bayram dolayısıyla piyasalar durgunlaştı ama genel başkanın o açıklamasından sonra insanlar da fiyatların düşeceği kanaatine vardı. Şu an için ÖTV’yle alakalı devlet tarafından bir açıklama yok. Bu da galerici esnafını maalesef mağdur etti” dedi.

İzle: Kılıçdaroğlu’nun ÖTV açıklamasına ikinci el araba piyasası ne diyor?

Bakan Muş’un açıkladığı kısıtlamanın ardından ikinci el otomobil fiyatlarında yüzde 5 ile 10 arasında bir düşüş beklediğini söyleyen Taşlıdağ, “Ben fiyatların düşeceği kanaatindeyim ama yarı yarıya düşmez diye tahmin ediyoruz. Burada yüzde 5, yüzde 10’luk bir düşüş olur. Olduğu zaman piyasada fiyatların oturacağı kanaatindeyiz” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.