Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trans kadın Yıldız İdil uyum sürecini tamamlayabilmek için dayanışma bekliyor: “Ameliyat olduktan sonra evlenip üç gün üç gece düğün yapacağız” 

Seks işçiliği yapan 22 yaşındaki trans kadın Yıldız İdil, cinsiyet uyum ameliyatlarını tamamlayabilmek için İstanbul Kadıköy’deki Mecra’da 10 Ağustos günü bir dayanışma partisi düzenledi. Gecede Du Gehst_zu, Üzüm Derin Solak, Q-bra ve Florece Delight sahne aldı. Kendini nasıl keşfettiğini anlatan Yıldız İdil ve erkek arkadaşı Birtan Yaruk, Yıldız uyum sürecini tamamladıktan sonra evlenip üç gün üç gece düğün yapacaklarını söyledi. 

Trans öz örgütlenmesi olan İzmir merkezli 18 Haziran Derneği gönüllüsü trans kadın Yıldız İdil’in trans deneyimli olduğunu keşfetmesi uzun sürmüş. Neyin ne olduğunu bilmediğini söyleyen Yıldız, hayatına internetin girmesiyle bir şeylerin değişmeye başladığını söylüyor. Hafifçe gülümseyen Yıldız, “O zaman kendimi tanımlamaya çalışıyordum, acaba gey miyim ama gey; ‘bir erkeğin erkeklere cinsel ve duygusal anlamda ilgi duymasına’ denir O zaman ‘Ben erkek değilim, gey de değilim’ diye düşündüm. Araştırarak ‘Acaba trans mıyım’a döndü bu soru.  Sonrasında ‘Ben kadınım’ diye beyan verdim, 18 yaşında tam anlamıyla kararımı verdim” diyor. 

“Polis, babama telefonda ‘Çocuğun ibne, eşcinsel’ dedi”

Ailesinin trans kadın olmasını olumsuz karşıladığını anlatan Yıldız, “Aileme iradem dışında açılmış oldum. 2018’de 1 Mayıs’a gittikten sonra polis, örgütlü olduğum kurumun üyelerinin ailelerini arıyordu. ‘Çocuklarınızı terör örgütüne üye yapıyorlar’ diyerek ailemi korkutmuşlardı. Ailem çok ilgilenmedi, babam siyaset yapmama bir şey demiyordu. Ama sonrasında babama telefonda, ‘Çocuğun ibne, eşcinsel’ diyerek iradem dışında ifşa olmama sebep oldular” dedi. Yıldız, ailesinin kimliğini öğrenmesiyle evden ayrıldığını, arkadaşlarınınsa yaşadıklarını olumlu karşıladığını ve hep dayanışma hissettiğini söyledi. 

2020’de 21. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne cinsiyet hanesini değiştirmek için başvurduğunu dile getiren Yıldız, hastane raporuyla ameliyat iznini aldığını ekledi. Ameliyat olabilmek için kampanya başlattığını söyleyen Yıldız, ameliyatı neden devlet hastanesinde yaptırmak istemediğini şöyle anlatıyor: 

“Ameliyatlar çok masraflı. Türkiye’de trans ameliyatlarının ticarileşmesi ve transların sağlık hakkına erişememesinin bir sonucu aslında. 2015’ten beri bu ameliyatlar Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kapsamında karşılanıyor ama deneyimli doktorların olmaması, transları hayati bir risk almak zorunda bırakıyor. Birçok insan parası olmadığı için ameliyatı devlette olmayı kabul ediyor. Ama sonrasında komplikasyonlar yaşıyor, masada kalan hayatını kaybeden arkadaşlarımız da olmuştu. Ben de ameliyatımı deneyimli bir doktorun yapmasını istiyorum”

“Hem eğlenip hem dayanışabiliriz”

Ameliyatlarını tamamlayabilmek için paraya ihtiyacı olduğunu anlatan Yıldız, “Birçok insan parayı denkleştirebilmek için böyle alternatif yollara başvuruyor. Kampanyam başlayalı iki-üç ay oldu. Bugün ikinci dayanışma partimi düzenliyoruz. Hedefim, Avrupa’da yaşayan insanlara ulaşabilmek” dedi ve gülümseyerek, “Aynı zamanda partilerden umudum var. LGBTİ+ hareketi, kadın hareketi gece hayatını seven hareketler. Hem eğlenip hem dayanışabiliriz” diye devam etti. İnsanlardan çok olumlu tepkiler aldığını aktaran Yıldız, gelemeyen insanların askıda bilet bırakarak destek olduklarını ekledi. 

 “Ben trans erkeğim. Kız arkadaşım trans kadın, ‘O zaman niye döndünüz’ diyorlar”

10 Aralık 2021’de cinsiyet uyum ameliyatı için İstanbul Taksim’de dayanışma partisi düzenleyen Yıldız’ın sevgilisi trans erkek Birtan Yaruk, kız arkadaşının uyum ameliyatı için şunları söyledi: “Ekonomik kriz var ve gerçekten ameliyatlar aşırı pahalı. Bizim bu ameliyatları olabilmemiz için dayanışmaya ihtiyacımız var. Dayanışma kültürüyle ameliyat meblağlarına ulaşabiliyoruz. Bunun için arkadaşların bizimle dayanışmasını istiyoruz, bir an önce evlenebilmek için. Ameliyat sonrası direkt düğünümüz olacak”

11 aydır birlikte olduklarını söyleyen Birtan, yüzünde mutlu bir gülümsemeyle, “Onu çok seviyorum. Hiçbir şey benim için önemli değil. Gayet standart ve normal bir ilişkimiz var insanlar garip bakıyor. Ben onunla kimseyle olmadığım kadar mutluyum. Asla da vazgeçmeyi düşünmüyorum“ dedi. Kendisine insanların ilişkilerine neden tuhaf baktıklarını sorunca Birtan şöyle yanıt verdi:

Ben trans erkeğim. Kız arkadaşım trans kadın, ‘O zaman niye döndünüz’ diyorlar ama böyle bir durum değil, cinsiyet kimliğim erkek, kız arkadaşımın cinsiyet kimliği kadın, erkeklerden hoşlanıyor, kadınlardan hoşlanıyorum. İkimiz de heteroyuz. Birbirimizden hoşlandık, yüreğimizi sevdik”

“Üç gün üç gece düğün yapacağım, siz heterolardan neyim eksik”

Birtan 10 Aralık 2021’de kendi cinsiyet uyum süreci için dayanışma partisi düzenlemişti. 10 Aralık’ta, dayanışma partisinden önce Yıldız’a evlenme teklif ettiğini heyecanla anlatan Birtan, arkadaşlarının dayanışma partisinde sürpriz bir kına gecesi düzenlediklerini söyledi. Kınanın sembolik olduğunu aktaran Birtan, daha güzelini düğünde yapacaklarını ekledi. 

Yıldız kınalarının yakıldığı geceyle ilgili, “Masa, sandalyeler, başımıza örtüler serildi, elimize kına yakıldı, gayet geleneksel bir kına gecesi olmuştu. ‘Üç gün üç gece düğün yapacağım siz heterolardan neyim eksik’ diye. İnşallah düğün yapacağım” dedi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.