Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kemal Kılıçdaroğlu: “Helalleşme aynı zamanda barışmaktır”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) lideri Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin İstanbul İl Başkanlığı’nda düzenlenen “Helalleşme Buluşması”na katıldı. Buluşmada konuşan Kılıçdaroğlu, “Helalleşme aynı zamanda barışmaktır” dedi.

Buluşmada konuşan Fatma Yavuz, Kılıçdaroğlu’ndan helallik istedi. Kılıçdaroğlu’na seslenen Yavuz, “Biz de çok hata yaptık. Bu hatalar sıradan hatalar değildi. Sizlerin de hayatları mahvoldu. Lütfen siz de bize hakkınızı helal edin” dedi.

“Kadınların öldürüldüğü bir ülkede yaşamak istemiyorum”

İstanbul Üsküdar Müftülüğü’nde Kuran hocası olan Meryem Altınkaynak, Yavuz’dan sonra kürsüye çıktı ve kadın cinayetlerine değindi. Altınkaynak, “Ayda 40 kadının öldürüldüğü, taciz edildiği bir ülkede yaşamak istemiyorum. Ben kadınların rahat bir şekilde hayatlarını sürdürebildikleri, eşinden ayrılabildikleri bir ülkede olmak istiyorum. Ben kadınım, yaşamak istiyorum” dedi.

Muharrem Kaşıtoğlu ise Kılıçdaroğlu’ndan Alevilik üzerinden helallik istedi. Kaşıtoğlu, “‘Alevilerin yaptığı yenmez’ dediler, ‘Alevilerden kız alınmaz’ dediler. Biz de aklımız belli bir noktaya gelene kadar bu saçma sapan söylemlerden etkilendik. Alevilerin haklarına girdik. Ben de bu konuyla ilgili helallik talep ediyorum” diye konuştu.

Muhafazakâr bir insan olduğunu söyleyen Kaşıtoğlu, “Üç evladım var üçü de imam hatip öğrencisi. Altılı masanın diğer muhafazakâr partilerinden bağımsız olarak sizin daha sık ve daha net karşı mahallenin endişeli muhafazakâr seçmeni rahatlatacak somut açıklamaları daha fazla vurguluyor olmanız gerektiğini düşünüyorum” dedi.  

CHP lideri Kılıçdaroğlu, buluşmaya katılanlarınların helalleşme taleplerini dinledikten sonra açıklamalarda bulundu.

“Helalleşme sıradan bir çağrı değil”

Helalleşmenin aynı zamanda barışmak olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, “Helalleşmek aynı zamanda barışmak demektir. Oturup konuşmak demektir. Aynı yemeğe kaşık sallamak demektir. Helalleşme aynı zamanda geçmişteki yaraları sarmak demektir” diye konuştu.

Helalleşmenin sıradan bir çağrı olmadığını vurgulayan Kılıçdaroğlu, “Helalleşme sıradan bir çağrı değildir. Helalleşme aynı zamanda oturup düşünmek demektir. Oturup düşüneceğiz, neden kavga ediyoruz? Haydi kavga ettik, bari barışmasını bilelim. Eğer biz bunu yapabilirsek bu memlekete huzur getirmiş oluruz” diyerek sözlerine devam etti.

“Hakkım sizlere helal olsun”

Kılıçdaroğlu konuşmasını şöyle tamamladı:

“Hakkım sizlere helal olsun. Kin ve kibir benim kitabımda yoktur. Beni beğenmeyene de ben saygı duymak zorundayım. Bilmenizi isterim, bizim helalleşmeye ihtiyacımız var. Helalleşme oy isteği değildir. Bunu inşallah yapacağız. Karşı çıkanlara rağmen yapacağız. Hepiniz hoş geldiniz, şeref verdiniz. Dediğim gibi benim hakkım sizlere helal olsun.”

Kılıçdaroğlu konuşmasını tamamlayıp kürsüden indiği zaman seyirciler arasındaki bir kişi, “Ben bir Kürt olarak İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) başkanına oy verdim. Bugün İBB’nin zabıtaları, Kürtçe müzik yapmamaları için sokak sanatçılarını engelliyor. Buna karşı bir şey yapacak mısınız? Bu da bir helalleşmedir” diye sordu. 

Kılıçdaroğlu tekrar kürsüye geçerek sorulan soruya şu yanıtı verdi: “Sokak sanatçılarına Ekrem Bey’in büyük değer verdiğini gayet iyi biliyorum. Onları belli yerlerde istihdam ettiğini gayet iyi biliyorum ama bir yerde hepimiz insanız, eksikliğimiz olabilir. O eksikliğin telafisi için elimden geleni yaparım.”

Kılıçdaroğlu, buluşmanın ardından Üsküdar Müftülüğü’nde Kuran hocası olarak çalışan Meryem Altınkaynak’a “İnşallah başınıza bir şey gelmez” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.