Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hekim Birliği Sendikası, Ek Ödeme Yönetmeliği’ndeki ceza uygulamalarının iptali için Sağlık Bakanlığı’na dava açtı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Sağlık Bakanlığı Ek Ödeme Yönetmeliği’yle birlikte ödemelerle ilgili yetkiyi il sağlık müdürlüklerinden alarak kendisinde toplamıştı. Aile hekimlerini, üniversite hastanelerinde çalışan hekim ve sağlık çalışanlarını kapsamayan yönetmelik, disiplin cezalarının maaştan düşürüleceği ve izin kullanıldığında ödemelerin de düşeceği yönünde tartışmalara yol açmıştı. Hekim Birliği Sendikası, Sağlık Bakanlığı Ek Ödeme Yönetmeliği’ndeki ceza uygulamalarının anayasaya aykırı olduğuna dikkat çekerek ilgili maddelerin iptal edilmesi için dava açtı.

Sağlık Bakanlığı Ek Ödeme Yönetmeliği 12 Ağustos’ta Resmi Gazete’de yayımlanmış, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yönetmeliğin yayınlanacağını sosyal medya hesabından “CARPE DIEM” yazarak duyurmuştu. Bakan, yönetmeliği “Sağlık çalışanlarının beklentisini iyi ifade eden ve kitap gibi sağlam” olarak tanımlarken sağlık çalışanları ve hekimler, yönetmelikle birlikte bakanın ödemelerle ilgili tüm yetkiyi kendisinde topladığını açıklamıştı. Hekim Birliği Sendikası, Sağlık Bakanlığı Ek Ödeme Yönetmeliği’nin anayasaya aykırı olduğuna dikkat çekerek ceza uygulamalarıyla ilgili yürütmeyi durdurma ve iptal talepleriyle dava açtı. Sendika konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

“Hekimlik hak ve onuru mücadelesinde engel tanımayacağız. Kapsam dışı bırakılmış veya yeterli bulmadığımız iyileştirmelerde tüm hekimler için gerekli düzenlemeler yapılıncaya kadar Hekim Birliği mücadeleye devam edecektir. Hukuk dışı düzenlemeler ile ilgili ilk itiraz yapılmıştır.”

Disiplin cezalarına, ek ödemenin kesilmesi cezası da eklendi

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 14 Mart’ta “beşinci müjde” olarak duyurduğu “Aile hekimlerimizin temel ücretlerinde artış yapılacaktır” sözüne yönetmelikte yer verilmezken hekimler ve sağlık çalışanlarının izin kullanması da aldıkları ödemenin düşmesine neden olacak. Yönetmelikle birlikte disiplin cezası verilen hekim ve sağlık çalışanlarının ödemeleri de kesilecek.

Üniversite hastanelerinde çalışan hekimlerin ve sağlık çalışanlarının ödemelerine ilişkin iyileştirmeye yer verilmeyen yönetmelik tartışılmaya devam ediyor. Türk Eczacıları Birliği (TEB), Sağlık Bakanlığı Ek Ödeme Yönetmeliği’nin iptali için dava açacaklarını şöyle duyurdu:

”TEB kamu eczacılarının yaşadığı ücret adaletsizliğini derinleştiren, sağlık personeli arasındaki çalışma barışını bozan bu düzenlemenin iptali için konuyu yargıya taşıma kararı almıştır.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.