Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hekimler ve sağlık çalışanları iki gün iş bırakacak

Hekimler ve sağlık çalışanları, 30 Haziran ve 1 Temmuz’da iş bırakıyor. Kamuoyunda “ceza yönetmeliği” olarak anılan Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nin yürürlüğe girmesinin yıldönümünde yapılacak olan eyleme, sekiz sağlık meslek örgütü katılacağını açıkladı. Katılımın önümüzdeki günlerde artması bekleniyor.

Hekimler ve sağlık çalışanları, Sağlık Bakanlığı’nın vaat ettiği çalışma koşullarını iyileştirecek yasal düzenlemeler yapılmadığı için 15 Haziran’da ülke genelinde iş bırakmıştı. Türkiye tarihinde ilk kez 11 sağlık meslek örgütünün bir araya gelerek yaptığı eylemin ikinci ayağı 30 Haziran ve 1 Temmuz’da yapılacak iş bırakma eylemi ile sürdürülecek. Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nin Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiği tarihte yapılacak olan eylemde “ceza yönetmeliği” protesto edilecek.

Sekiz meslek örgütü karar aldı

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF), Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN), Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası, Genel Sağlık İş Sendikası, Hekim Birliği Sendikası, Hekim ve Diğer Sağlık Çalışanları Kamu Sağlık ve Sosyal Hizmetler Sendikası (HEKİMSEN), Kamu Diş Hekimleri Derneği (KADHED), Tabip-Sen Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası’nın iş bırakma eylemine Türk Diş Hekimleri Birliği (TDB) ise desteğini açıkladı.

Türkiye Aile Hekimleri Uzmanlık Derneği (TAHUD) Merkez Yönetim Kurulu Üyesi ve İzmir Şube Başkanı Uzm. Dr. Şehnaz Hatipoğlu, yürürlüğe girdiği andan itibaren tartışmalara yol açan Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nin birçok sorunu beraberinde getirdiğini, aile hekimlerinin vatandaşla birebir temasının ve sağlık sisteminin sorunlarını vatandaşla paylaşmalarının Sağlık Bakanlığı yetkilileri tarafından hoş karşılanmadığını Medyascope’a anlatmıştı.

“Toplu istifalar gündemde”

Sağlık çalışanlarının özlük haklarının düzenlenmesine ilişkin 14 maddelik yasa teklifi, 7 Haziran’da Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) milletvekilleri tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na sunulmuştu. Yasanın, sağlık çalışanlarının özlük haklarını geriye götürdüğüne dikkat çeken sağlık meslek örgütleri, 15 Haziran’da birçok ilde eşzamanlı eylemler yaparak teklifin geri çekilmesini talep etmişti. Süreci Medyascope’a değerlendiren eski Ankara Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Ali Karakoç, “İşyerlerimizde hekimler toplu istifa ve iş bırakma kararları alıyorlar. Bunu merkeze taşıyacağız ve temsilcilerimize ileteceğiz” demişti.

Sağlık çalışanlarının özlük haklarının düzenlenmesine ilişkin yasa teklifinin kabul edilmesi durumunda ise iş bırakma eylemlerinin süreceği açıklanmıştı. Yasa teklifi 10 Haziran’da kabul edilerek kanunlaşmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.