Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Son 10 yılın en büyük hekim göçü 2021’de yaşandı – Medyascope’un ulaştığı verilere göre bin 405 hekim yurtdışında çalışmak için belge aldı

Son 10 yılın en büyük hekim göçü 2021’de yaşandı. Medyascope, yurtdışında çalışmak isteyen hekimlerin Türk Tabipleri Birliği’nden (TTB) aldığı sicil belgesi sayısına ulaştı. Türkiye’deki çalışma koşulları sebebiyle yurtdışına göç etmek için TTB’den belge alan hekim sayısı 2021 yılında son 10 yılın rekorunu kırarak bin 405’e ulaştı. Bu verilere ulaştığımız gün (4 Ocak 2022) 24 hekim daha yurtdışına göç etmek için belge aldı.

Hekimler, Türkiye’deki çalışma koşulları sebebiyle yurtdışında göçmen hekim olmak için başvurmayı sürdürüyor. Verilere göre 2012 yılında 59 hekim yurtdışında hekimlik yapabilmek için başvururken bu sayı 2013 yılında 90’a, 2014’te 118’e, 2015 yılında ise 150’ye yükseldi. Meslek örgütleri, AKP’nin 2000’li yılların başında bir Dünya Bankası projesi olarak hayata geçirdiği Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın hem çalışan hem de hasta sağlığı açısından olumsuz sonuçları olacağına dair yetkilileri uyarmıştı.

Son 10 yılda en az beş bin 329 hekim göç etti

Hekimlerin çalışma koşullarının düzeltilmesi için yetkili kurumlara yaptığı başvurular sonuç vermedikçe göç, katlanarak devam etti ve 2016’da 245 hekim yurtdışında çalışmak için başvururken bu sayı, 2017’de 482’ye, 2018’de ise 802’ye yükseldi. Göçmen hekim olmak zorunda bırakılan hekimlerin sayısı 2019’da bin 47, 2020’de 931, 2021’de ise son on yılın en büyük göç sayısına ulaşarak bin 405 oldu. Verilere göre son on yılda en az beş bin 329 hekim Türkiye’den ayrılarak yurtdışında çalışmak zorunda bırakıldı. 2021 yılının son beş ayında da 100’den fazla hekim yurtdışına göç etti.

TTB, Sağlık Bakanlığı’ndan görüşme talep etmişti

Hekimlerin sağlık siteminin sorunlarına dikkat çekmek için 23 Kasım’da başlattığı Beyaz Yürüyüş’ün son eylem günü olan 27 Kasım’da, Sağlık Bakanlığı’ndan görüşme talep etmelerinin üzerinden 390 gün geçtiğini hatırlatan TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı, Türkiye tarihinin en büyük ekonomik ve siyasal krizlerinden birisinin yaşanmakta olduğunu şu sözlerle dile getirmişti: “Bu krizin en görünür biçimde yansıdığı alan sağlık alanıdır. Sağlık Bakanı ise sağlıkla ilgili sorunları sağlık emekçilerinin, hekimlerin temsilcileriyle konuşmaktan sürekli kaçmaktadır. Sağlıkla ilgili sorunları yalnızca tweet atarak, sayılarla oynayarak çözeceğini zannedenler, bilim insanlarını, sağlık emekçilerini, hekimleri dinlemeyenler, bugün sağlık sistemindeki bu kötü gidiş nedeniyle kaybettiğimiz her canımızın da sorumlusudur.” 

TTB Genel Sekreteri Vedat Bulut da çalışma koşulları düzeltilmediği sürece yurtdışına göçlerin artacağını Medyascope’a şöyle anlatmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.