Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Aile hekimleri artık randevusuz hasta bakmayacak

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF), bugünden itibaren tüm aile hekimlerinin sadece randevu ile hasta bakacağını, Hastalık Yönetimi Platformu (HYP) sistemini kesinlikle kullanmayacaklarını ve e-rapor harici sağlık raporu düzenlemeyeceklerini açıkladı. Aile Hekimliği Kanunu ile aile hekimliği sisteminin günübirlik politikalara alet edildiğine dikkat çeken hekimler, talepleri yerine getirilmediği takdirde 17 Şubat’ta Türkiye genelinde iki gün iş bırakma eylemi yapacaklarını duyurdu.

Aile hekimleri bugünden (26 Ocak) itibaren hastaya nitelikli sağlık hizmetinin verilebilmesi için gerekli 20 dakikalık sürenin sağlanması için Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) mevzuatına uygun şekilde sadece randevu ile hasta bakacaklarını açıkladı. Tıbbi gereklilikler kapsamında kronik hastalara sağlık hizmeti verileceğini söyleyen hekimlerin uygulamaya koyacakları yeni kararlar şöyle:

“Hastalık Yönetimi Platformu (HYP) sisteminin kesinlikle kullanılmayacak mevzuata uygun olmayan sağlık raporu talepleri değerlendirilmeyecek, E-rapor harici sağlık raporu hiçbir şekilde düzenlenmeyecek, ileri tetkik gerektiren durumlarda vatandaşlar ikinci basamak sağlık kuruluşlarına sevk edilecek, aile hekimlerince özellikli izlem adı altında, telefon ile aramak suretiyle hiçbir işlem yapılmayacak.”

“20 bine yakın sağlık çalışanı işsiz kalacak”

Aile sağlığı merkezlerinde medikal sarf, kira, elektrik, personel giderlerinin en az yüzde 167 oranında arttığı, reel verilere göre ise bu oranın neredeyse iki katına ulaştığına dikkat çekilen açıklamada, cari gider ödemelerine sağlanan artışın ise yüzde 70’lerde kaldığı bilgisi paylaşıldı. Aile sağlığı merkezlerinde çalışan 20 bine yakın yetişmiş sağlık çalışanının işten çıkarılmak zorunda kalınacağı uyarısında bulunan hekimler, Aile Hekimliği Kanunu ve buna bağlı sözleşmeler aile hekimliği sisteminin önünü tıkadı ve ceza kanunu halini aldı. Son olarak, İstanbul, Tekirdağ, Muş, Hakkâri, Mersin ve Diyarbakır gibi birçok ilde bu ceza yönetmeliği kullanılarak, tabiri caiz ise ‘cadı avı’ başlatılmış, birçok aile hekiminin sözleşmesi yenilenmemiştir” dedi.

“HYP sistemi akıl tutulması ürünü”

Açıklamada, Hastalık Yönetimi Platformu (HYP) ile ilgili şu ifadeler kullanıldı:

“Aile hekimliği sisteminin evrensel bir parçası olan kronik hasta takibi, yeni yönetmelik ile HYP adı verilen, ruhsuz bir bilgisayar algoritması ile matematiksel veriler elde etmeyi amaçlayan, yapana ücret veren, yapamayanı yok sayan, bilimsellik ile ilgisi olmayan bir düzenlemeye indirgenmiştir. Bu durum ancak bir akıl tutulmasının sonucu olabilir.”

“Sonuçlarına hazırız”

Her yıl artan hekim göçüne dikkat çekilen açıklamada, “Yetişmiş beyinlerin onlarcasının memleketi terk ettiği dönemde, fedakârca görevi başında bulunan hekimlerin hak edişlerini ve özlük haklarını görmezden gelenlerin nihai maksatlarını anlamakta zorlanıyoruz” denildi ve aile hekimi ile aile sağlığı çalışanlarının bir makine olarak görüldüğü, moral ve motivasyonlarının bitme noktasına getirildiği, yapılacak eylemlerin sonuçlarına dair tüm olasılıkların göze alındığı vurgulanarak şu taleplerde bulunuldu:

Etkin bir sağlıkta şiddet yasası istiyoruz.

30 Haziran 2021 tarihli ödeme sözleşme yönetmeliğinin geri çekilmesini ya da revize edilmesini istiyoruz.

Çalışan tüm meslektaşlarımız için makul bir ödeme, rahat bir emeklilik istiyoruz.

Aile sağlığı merkezi gider ödemelerinin yeniden değerlendirilerek artırılmasını istiyoruz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.