Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kılıçdaroğlu Hacıbektaş’ta cumhurbaşkanı adayı gibi konuştu: “Kişisel hırs ve ihtiraslarımızdan arınmalı, helalleşmeli, kucaklaşmalıyız”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bu yıl 59’uncusu düzenlenen Hacı Bektaş-ı Veli’yi anma etkinliklerine katıldı. Alevilere ve cemevlerine yönelik saldırıların ardından Ankara Hüseyin Gazi Cemevi’ni ziyaret eden AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da geçen cumartesi günü Hacıbektaş’ı ziyaret etmişti. Hacıbektaş Belediye Başkanı Arif Yoldaş Altıok, Medyascope’a, “Hacıbektaş üç gün arayla 12. Cumhurbaşkanını ve seçilecek 13. Cumhurbaşkanını ağırlama onuruna sahip oldu” dedi.

Hacıbektaş’ta kaldığı süre boyunca yoğun ilgi gören ve alkışlarla karşılanan Kılıçdaroğlu, Çilehane amfi tiyatroda düzenlenen törene katıldı ve burada semah izledi. Son konuşmacı olarak kürsüye çıkan Kılıçdaroğlu, Hacı Bektaş’ın öğretilerinin temelini oluşturan ilkeleri ele alan bir konuşma yaptı. “Yüreğindeki kini öldürmeyenler bizimle yürümemelidir” diyen Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

“Kişisel hırs ve ihtiraslarımızdan arınmalı, helalleşmeli, kucaklaşmalıyız. Hünkar’ın kucağında aslanla, ceylanı buluşturan, huzur duygusudur ve böyle bir ülkeyi birlikte kurmalıyız.”

Hacı Bektaş-ı Veli’yi “Hünkar” olarak anan Kılıçdaroğlu yedi ana ahlaki unsuru öne çıkardı ve insanın yüreğini koruyan yedi muhafızın, “İlim, cömertlik, utanma duygusu, sabır, kanaat, korku ve edep” ilkeleri olduğunu belirtti.  

“Devleti yönetenler utanma duygusunu içselleştirmeli”

Bu ilkelerin içerikleri konusunda da açıklamalarda bulunan Kılıçdaroğlu, insanlığın düşünsel zenginliğinin, aklın ve ilmin ürünü olduğunu vurgulayarak, “Geniş bir mutabakatı sağlamaya özen göstermeliyiz. Yüzümüzü kızartacak duygulardan korunmalıyız, utanma duygusu, insan onurunu korur. Utanma duygusunu, devleti yönetenlerin içselleştirmesi lazım” diye konuştu.

Konuşmasında sabrın, ortak çözüm için çaba harcamanın yolunu açtığını vurgulayan Kılıçdaroğlu, “Kanaatkar olmak önemlidir. Devleti yönetenler, devleti zenginleşme aracı olarak görmemelidir” dedi. Korku duygusunun, insanı yanlış yapmaktan koruyan bir duygu olduğunu anlatan Kılıçdaroğlu, “edep” duygusunun ise diğer altı muhafızın anlamlar bütünü olduğunu, Hacı Bektaş-ı Veli’nin öğretisinde bunun “Eline, beline, diline sahip olmak” olarak tanımlandığını söyledi. 

Kılıçdaroğlu’na Hacıbektaş’ta yoğun ilgi

Kılıçdaroğlu, Hacıbektaş’a gelişinde kalabalık bir konvoyla karşılandı. İlk olarak Beştaş olarak anılan bölgeyi ziyaret eden CHP lideri, Beştaş’ta yapılan cemevi ve mesire yerinin açılışı törenine katıldı. Kılıçdaroğlu, kendisine hediye vermek isteyen dokuz yaşındaki Beren Akcan’la fotoğraf çektirdi. Beren Akcan Kılıçdaroğlu’na Hacıbektaş Gönüllüleri Semah Ekibi adına Hacıbektaş taşı olarak anılan mermerden yapılmış Hacı Bektaş-ı Veli heykelciği hediye etti.

Daha sonra Hacı Bektaş-ı Veli Türbesi ve Kültür Merkezi’ni ziyaret eden Kılıçdaroğlu, üç avludan oluşan mekanda ziyaretçilerin yoğun ilgisiyle karşılaştı. Daha sonra Çilehane bölgesindeki amfi tiyatroya giden Kılıçdaroğlu, burada kadın ve erkeklerden oluşan 40 kişilik Hacıbektaş Gönüllüleri Semah Ekibi’nin semah dönmelerini izledi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.