Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Mevlüt Çavuşoğlu, Erdoğan ve Esad’ın Özbekistan’da görüşebileceği iddiasını yalanladı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, katıldığı bir televizyon programında Suriye meselesi ve İsrail ile ikili ilişkiler hakkında açıklamalarda bulundu. Erdoğan ve Esad’ın eylül ayında Özbekistan’da görüşebileceği iddiasını yalanlayan Çavuşoğlu, “Böyle bir şey yok, Esad oraya davetli değil” dedi.

İran’ın yarı resmî haber ajansı Tasnim News, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın 15-16 Eylül’de Özbekistan’ın Semerkand şehrinde düzenlenecek Şanghay İşbirliği Örgütü Devlet Başkanları Zirvesi’nde bir araya gelebileceğini ileri sürmüştü. Bu iddiayı yalanlayan Çavuşoğlu, “Böyle bir şey yok, Esad oraya davetli değil” dedi.

“Muhalefet olgun, rejim kaynaklı direniş var”

Muhalefet ve rejim arasında uzlaşma sağlanması gerektiğini tekrar vurgulayan Çavuşoğlu şunları söyledi: “Uzlaştırma ve barıştırma farklı şeyler. Uzlaşının amacı yeni bir anayasa ve ülkenin Birleşmiş Milletler gözetiminde adil bir seçime götürülmesi. Rejimin; savaşarak, çatışarak ülkenin bölüneceğini görmesi lazım. Bizim güçlü şekilde desteklediğimiz muhalefet müzakere heyetini kurdu. Muhalefet olgun tavır sergiliyor, yapıcı yaklaşımlar içinde oluyor ama rejimden kaynaklı bir direniş var.”

“Diyalog için şart olmaz”

Türkiye ve Suriye yönetimleri arasındaki temaslar için “Diyalog için şart olmaz” diyen Dışişleri Bakanı, görüşmelerin amacını ise şöyle açıkladı: “Ülkenin teröristlerden temizlenmesi lazım. Sınır güvenliğimiz, Suriye’nin toprak bütünlüğü ve siyasi bütünlüğü son derece önemli. İnsanların yeniden ülkelerine güvenli şekilde dönmesi son derece önemli.”

“Operasyonumuza birbiriyle kavga eden herkes karşı çıkıyor”

Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine bir operasyon düzenleme ihtimali uzun zamandır gündemde. Pek çok ülkenin bu operasyona karşı çıktığını hatırlatan Çavuşoğlu, sözlerine şöyle devam etti: “PKK-YPG’ye yönelik operasyonumuza birbirine tamamen zıt ülkelerin hepsi karşı çıkıyor. İran da İsrail de ABD de rejim de Rusya da karşı çıkıyor. Bizim operasyonlarımız aslında Suriye’nin bütünlüğü ve ülkenin terörden arındırılması açısından çok önemli. Rejimin bunu yapacak gücü yok. Birbiriyle kavga eden ülkelerin hepsi bizim harekatımıza karşı. Bu da bugüne kadar yaptığımız gibi bundan sonra yapacağımız operasyonların da ne kadar isabetli olduğunu gösteriyor.”

İsrail ile ilişkiler

İsrail ile Türkiye’nin önümüzdeki günlerde karşılıklı büyükelçi atamalarını tamamlayacağını açıklayan Çavuşoğlu, başka büyükelçi atamaları da yapılacağını ve bunun için kapsamlı bir kararname hazırlandığını duyurdu. Çavuşoğlu, İsrail ve Türkiye’nin kurduğu diyaloğun Filistin meselesini nasıl etkileyeceği hakkında ise şunları söyledi: “Hem El Fetih hem Hamas tarafı, İsrail ile ilişkilerimizin normalleşmesi ve diyaloğun kopmamasını istiyorlar. Bu sayede Filistin davasını daha iyi savunacağız. İsrail ile ilişkilerimizin normalleşmesi Kudüs konusunda, Mescid-i Aksa konusunda taviz verdiğimiz anlamına gelmez.”

İzleyin | İsrail ile ilişkilerin düzelmesi Erdoğan’a ne kazandırır? | Soli Özel yorumladı

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.