Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Olası Suriye operasyonuna bir kırmızı ışık da İran’dan: “Teröristlere fayda sağlar”

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye konulu Astana Zirvesi’ne katılmak için gittiği İran’ın başkenti Tahran’da dini lider Ayetullah Ali Hamaney ile bir araya geldi. Hamaney Erdoğan’a, olası bir askeri operasyonun bölgeyi istikrarsızlaştıracağını ve teröristlere fayda sağlayacağını söyledi.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine düzenleyeceği olası operasyonun bölgenin istikrarını bozacağını belirtti. Hamaney, “Suriye’ye yapılacak herhangi bir askeri saldırı bölgeye zarar verecek ve teröristlere fayda sağlayacaktır” dedi.

Görüşmenin ardından Hamaney’in sosyal medya hesabından paylaşılan açıklamada, Türkiye ile terörizme karşı mücadele konusunda işbirliği yapılacağının altı çizildi ve şu ifadeler kullanıldı:

“Böyle bir saldırı Türkiye’nin Suriye hükümetinden beklediği siyasi eylemi de yerine getirmeyecek. Terörizm ile mutlaka mücadele edilmelidir. Biz de elbette Türkiye ile terörizme karşı mücadelede işbirliği yaparız.”

Hamaney’den diyalog çağrısı

Suriye’deki sorunun diyalog ile çözülmesi gerektiğini vurgulayan Hamaney, “İran, Türkiye, Suriye ve Rusya müzakere ile bu meseleyi bitirmelidir” dedi.

2016’dan bu yana Suriye’nin kuzeyinde dört operasyon düzenleyen Türkiye, yeni bir operasyon başlatma hazırlığında. Cumhurbaşkanı Erdoğan daha önce yaptığı açıklamalarda Türkiye’nin, Tel Rıfat ve Münbiç’in YPG’den temizlenmesi ve “güvenli bir bölge” oluşturulması için Suriye’nin kuzeyine bir askeri operasyon düzenleyeceğini duyurmuştu.

Türkiye’nin olası askeri operasyonuna Rusya ve İran sıcak bakmıyordu. Türkiye’nin güvenliğinin her koşulda sağlanması gerektiğinin altını çizen Moskova ve Tahran, bölgedeki olası bir operasyonun Suriye’deki mevcut durumu bozabileceği uyarısını yapıyordu.

Türkiye’nin işaret ettiği bölgelere düzenlemek istediği operasyonun ayrıntıları önümüzdeki perşembe (21 Temmuz) günü yapılacak olan Milli Güvenlik Kurulu toplantısında ele alınacak.

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.