Ressam ve akademisyen Adnan Çoker, 95 yaşında hayatını kaybetti.
Çağdaş Türk resminin yaşayan en büyük ustalarından Adnan Çoker, 95 yaşında hayatını kaybetti.
Çoker, çarşamba (25 Ağustos) günü Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde düzenlenecek törenin ardından son yolculuğuna uğurlanacak.
Çoker’in ardından çok sayıda taziye mesajı yayımlandı.
Çağdaş Türk resminin değerli ustalarından Prof. Dr. Adnan Çoker’in vefatından dolayı büyük üzüntü duydum. Ressam ve akademisyen #AdnanÇoker’e Allah’tan rahmet, ailesine başsağlığı ve sabır diliyorum. Tüm sanat camiasının ve sevenlerinin başı sağ olsun!
— Kemal Kılıçdaroğlu (@kilicdarogluk) August 23, 2022
Vefatını üzüntüyle öğrendiğimiz ülkemiz resim sanatının önemli isimlerinden Adnan Çoker'e Allah'tan rahmet, yakınlarına ve tüm sanat camiamıza başsağlığı dileriz. pic.twitter.com/6V7z89JJQA
— T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı (@TCKulturTurizm) August 22, 2022
Hocamız, ressam Prof. Adnan Çoker’i kaybettiğimiz bilgisini üzüntüyle paylaşıyoruz.
— MSGSÜ (@msgsuniversite) August 22, 2022
(1927-2022)#AdnanÇoker pic.twitter.com/7xSZ5oEAQU
Türk resminin çok değerli ismi ressam Adnan Çoker’i kaybettik.
— Mahir Polat (@mhrpolat) August 22, 2022
Ailesi, öğrencileri ve Türkiye sanat dünyasının başı sağolsun. #adnançoker pic.twitter.com/Ri3hxDaloM
Türk resim dünyasının önemli isimlerinden Adnan Çoker’i kaybetmenin derin üzüntüsü içindeyim.
— Muammer Keskin (@muammerkeskin75) August 22, 2022
Kendisine Allah’tan rahmet, yakınlarına, sevenlerine ve sanat camiasına başsağlığı dilerim. pic.twitter.com/gU2UmtI2wY
Adnan Çoker kimdir?
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Adnan Çoker, 1927’de yılında İstanbul’da doğdu. 1944 – 1951 yılları arasında Güzel Sanatlar Akademisi’ne giren Çoker, Zeki Kocamemi Atölyesi’nde çalıştı. 1955 yılında devlet bursu ile Paris’e gitti. Paris’te Andre Lhote, Hayter Vedova gibi ünlü isimlerle çalışan Çoker, 1960 yılında öğrenimini tamamlayarak yurda geri dönüş yaptı. Asistan olarak akademiye kabul edilen Çoker, 1963’te Sarkis, Tülay Tura, Devrim Erbil ve Altan Gürman ile birlikte ”Mavi Grup” adlı resim grubunu kurdu.
1964-1965 yılları arasında Fransız bursu ile Paris’te Hayter Atölyesi‘nde gravür, Goetz Atölyesi‘nde ise resim çalıştı. 1976’da Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nde profersör oldu ve 1977’de İstanbul Resim ve Heykel Müzesi Müdürlüğü’ne atandı. 1985’te MSÜ, Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü Başkanlığı’ndan ayrılan Çoker, resim hayatına devam etti.
Selçuklu, Bizans ve Osmanlı mimari formlarını koyu zemin üzerine resme dönüştüren Çoker, bilindiğinin aksine minimalist bir ressam değildir ve hiçbir zaman olmamıştır. Soyut-mininal çalışmalarında yüzey-mekan gibi temel kavramları sorgulayan Çoker, daha çok mimari unsurları irdeler. Anadolu mimarisini yansıtan eserlerinde az renk kullanarak geometrik formlar oluşturmasından dolayı minimalizmle anılan Çoker, Rus resim sanatının önemli isimlerinden Kazimir Malevich‘e (1879-1935) benzerliği ile eleştirilmiştir.
Çoker‘in eserleri yakından incelendiğinde Rönesans’a olan tutkusu ortaya çıkar.
Kendini koyu Kemalist bir aydın olarak tanımlayarak Cumhuriyet değerlerinin çağdaş sanat aracılığı ile topluma aktarılacağına düşünen bir kuşağın temsilcilerinden ve hatta en başta gelenlerinden biri olan Çoker, Cumhuriyetin akılcı idealizmini kendisine çizgi edinmiştir. Bu nedenle soyut dışavurumculuğunu hiçbir zaman yansıtmamış, duygularını dışa vurmamıştır. Bugün Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde düzenlenecek törenin ardından son yolcuğuna uğurlanacak ressamla beraber Türk çağdaş sanatında bir dönemin kapanacağını söylemek mümkün.
Derleyen: Cihan Ataş