Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

HDP’nin öncülüğündeki üçüncü ittifak liderlerin katılımıyla toplanıyor – İttifakın yol haritası belirlenecek

HDP öncülüğünde oluşturulmaya çalışılan üçüncü ittifakın bugünkü toplantısı İstanbul-Kadıköy’de TİP’in ev sahipliğinde yapılacak ve ilk kez liderler düzeyinde bir katılım olacak. Daha önce 25 Ağustos’ta açıklanacağı belirtilen ittifak deklarasyonu ise eylül ortasına kaldı. Halkevleri’nin katılmayacağı öğrenilen toplantının ardından ittifakın adı ve izlenecek yol hakkında bir açıklama yapılması bekleniyor.

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş’ın ev sahipliğinde, Kadıköy’deki TİP İstanbul İl Başkanlığı’nda yapılacak toplantıya Halkların Demokratik Partisi (HDP), Emek Partisi (EMEP), Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP), Emekçi Hareket Partisi (EHP) ve Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF) katılıyor. Ocak ayında yapılan ilk toplantıdan bu yana tüm toplantılarda hazır bulunan Halkevleri’nin (HE) ise bugünkü toplantıya katılmayacağı öğrenildi.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, partisinin İstanbul’da düzenlediği mitingde 25 Ağustos’ta ittifakı ilan edeceklerini söylemişti. Daha önce yapılan toplantılardan sonra da “Aydın, yazar, akademisyen ve kanaat önderleri gibi birçok kesimin olduğu ortak bir deklarasyon kamuoyuyla paylaşılacak” denilmişti. Bugün açıklanacağı ilan edilen deklarasyon, içerik konusunda “tam mutabakat” sağlanamaması ve Halkevleri’nin de bir şekilde ittifakta yer almasının sağlanması çabaları nedeniyle, eylül ayının ortalarına bırakıldı. 

Görüş ayrılığının nedeni

Halkevleri toplantıya, “işbirliğinin nedenleri” konusunda görüş ayrılığı olduğu için katılmıyor. Edinilen bilgiye göre Halkevleri, “ittifak” tanımlamasının seçimi çağrıştırması ve “ittifak için henüz erken” görüşünü ileri sürerek bu yaklaşıma karşı çıkıyor. Halkevleri, “seçim değil, mücadele merkezli bir işbirliği, kitleleri örgütleyen toplumsal muhalefet yapılması” gerektiği görüşünü savunuyor. HDP, TİP ve EMEP ise seçimlerin yaklaşması nedeniyle “seçim ittifakı” kurulmasından yana görüş belirtiyor.

HDP, Halkevleri’nin de üçüncü ittifakta yer alması için görüşmelerin sürdürülmesinden yana. Halkevleri de HDP ile görüşmeleri sürdüreceğini belirtti. O nedenle bugün açıklanacağı belirtilen deklarasyon, eylül ayı ortalarına bırakıldı. Bugün ittifakın adı ve yol haritası üzerinde durulacak. 

Toplantıya katılanlar

TİP İstanbul İl Başkanlığı’nda Genel Başkan Erkan Baş’ın ev sahipliğinde yapılan toplantıya şu isimler katılacak:

HDP eş genel başkanları Mithat Sancar, Pervin Buldan, eş başkan yardımcıları Tuncer Bakırhan, Sultan Özcan

TİP Genel Başkanı Erkan Baş, sözcü Sera Kadıgil, Genel Başkan Yardımcısı Doğan Ergün

SMF dönem sözcüsü Dilşat Canbaz, Barış Kayaoğlu, MYK üyeleri Mahir Gürz ve Erdal Ataş

EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, Genel Başkan Yardımcısı Selma Gürkan

TÖP Dönem Sözcüsü Perihan Koca ve Sözcüler Kurulu üyesi Pelin Kahiloğulları, Tamer Doğan

EHP Genel Başkanı Özge Akman, Merkez Komite üyesi Hakan Öztürk

İlk toplantı ve amaç

Üçlü ittifak oluşturmak amacıyla ilk toplantı 18 Ocak 2022’de yapılmıştı. Toplantıda HDP adına eş denel başkanlar Pervin Buldan ve Mithat Sancar yer alırken diğer partilerden de temsilciler katıldı. Toplantının ardından EMEP, EHP, HE, HDP, SMF, TİP, TÖP, TKP imzasıyla yapılan açıklamada, oluşturulmak istenen ittifak ve amaç şöyle açıklanmıştı:

“Türkiye’nin içinde bulunduğu toplumsal, siyasal ve ekonomik sorunlar çığ gibi büyümektedir. İktidarın sömürü, talan ve ayrımcılık politikaları, toplumun ezilen bütün kesimlerinin her türlü insani haklarının ellerinden alınmasına, yoksullaşmaya neden olmakta ve doğanın talan edilmesine yol açmaktadır. Bu gidişattan çıkmak için umudu büyütecek, topluma güven verecek güçlü bir birliği kurabilir, mevcut baskı rejiminin önünü kesebilir, demokratik değişim ve dönüşümün önünü açabiliriz. Bu nedenle Türkiye’nin demokratik, sol, sosyalist ve devrimci güçlerinin geniş bir mücadele ortaklığı sağlaması gerektiğine inanıyoruz.

Bu çerçevede, HDP’nin yapmış olduğu çağrıyla 18 Ocak 2022 tarihinde aşağıda imzası bulunan siyasal yapılar olarak bir araya geldik. Bu toplantıda aldığımız kararları kamuoyuyla paylaşıyoruz:

• Ortak mücadeleyi sürdürmeyi, bu mücadele zeminlerini çoğaltmayı ve güçlendirmeyi,

• Ortak mücadele konularını belirlemek, bunları hayata geçirmeye yönelik içerik, yöntem ve takvimi oluşturmak için düzenli görüşmelere devam etmeyi,

• Mevcut katılımla kendini sınırlamayan, ortak mücadelenin Türkiye’nin bütün demokratik, sol, sosyalist ve devrimci güçlerini kapsayacak şekilde genişletilmesini hedeflemeyi karar altına aldık.

Türkiye’nin bütün ezilenleri, ötekileştirilenleri, mağdurları, emekçileri, kadınları, gençleri ve ekoloji mücadelesi verenleri ile en geniş demokrasi, eşit yurttaşlık ve mücadele ortaklığını kurmanın yol ve yöntemlerini konuşmaya devam edeceğiz. Demokratik, sol, sosyalist ve devrimci güçler olarak üzerimize düşen toplumsal sorumluluğu yerine getirmeye kararlıyız.

Dayanışma, mücadele ve umutla…”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.