Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ATK’nın “Kürtçe tercüman yok” diye dinlemediği iddia edilen Makbule Özer’in oğlu Medyascope’a konuştu: “Gardiyanı bile tercüman olarak dinleyebilirlerdi”

Van’ın Edremit ilçesinde “örgüte yardım etmek” iddiasıyla mahkemenin verdiği 2 yıl 1 aylık hapis cezası sonrası 9 Mayıs’ta tutuklanan Makbule Özer (80), cezaevinde tutuluyor. Van Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde bulunan Özer, geçen günlerde İstanbul Adli Tıp Kurumu’na (ATK) sevk edildi. ATK’da Kürtçe tercüman olmadığı için dinlenmeden cezaevine geri gönderildiğini iddiasını Makbule Özer’in oğlu Medeni Özer doğruladı.

“Sağlığından endişeliyiz”

Konuyla ilgili Medyascope’a konuşan Medeni Özer, annesinin yaşadığı ağır sağlık sorunları nedeniyle çok zayıfladığını ve ATK’ya gönderileceği gün, tahliye edileceği için çocuklar gibi sevindiğini söyledi. Özer “İlgili kurumlar talimat ile çalışıyor. Annemizin yanında İstanbul’a giden ve Kürtçe bilen gardiyanı bile tercüman olarak dinleyebilirlerdi. Onu da yapmamışlar. İstanbul dönüşü annem ile görüşmedik, sağlığından endişeliyiz” dedi.

“Talebi yok, çünkü, ‘Tercüman istiyorum’ diyebilecek Türkçesi yok”

Makbule Özer’in avukatı Dilan Kunt ise müvekkilinin kendisini sözlü olarak ifade edemediğini, beden diliyle sorunlarını anlattığını belirterek, “Kendisi Kürtçe konuşmuş. Kendisinin ‘Bana tercüman getirin’ diyebilecek Türkçesi yok, Kürtçe konuşuyor. Bunun için tercüman talebine gerek yok, doğrudan tercüman bulundurmaları gerekiyor. Ben, Özer’i cezaevinde ziyaret ettim. Özer bana ‘Ben oraya gittim, tercüman da yoktu. Anlatmaya çalıştım ama bana, ‘Zaten rapor var önümüzde sadece seni muayene edeceğiz’ dediler. Beni muayene ettiler, sonra beni geri Van’a getirdiler’ dedi. Muayene onam formu ile başlar, sonrasında öykü alınır. Fakat, ATK el kol hareketleriyle muayeneyi gerçekleştirmiş. Kendi açıklamasında da bunu kabul ediyor” diye konuştu.

Medeni Özer ise sağlık durumu her geçen gün kötüleşen ve kilo kaybı yaşayan annesinin ATK’ya gönderildiğinden haberlerinin olmadığını belirtti. Annesinin ATK’ya gittiğini bir gün sonra öğrendiklerini dile getiren Özer, şunları söyledi: “Annem, ATK’ya gidip oradan tahliye olabileceği raporu alacağını düşündüğü için çocuklar gibi sevinmiş. Ancak, orada Kürtçe tercüman olmadığı için kendisini dinlemeden geri göndermişler. 30 milyon insanın konuştuğu bir dilde tercüman nasıl bulunmaz? Yanındaki Kürtçe bilen gardiyanı bile tercüman olarak dinleyebilirlerdi. Bu kurumların talimat ile çalıştığını düşünüyorum. Anneme moral veriyoruz ama durumu gittikçe kötüleşiyor. Yaşamından endişe ediyoruz.”

Adalet Bakanlığı iddiayı yalanladı

Konu ile ilgili bugün yazılı açıklama yapan Adalet Bakanlığı ise Özer’in iddiasını yalanladı:

“24 Ağustos Çarşamba günü kurumumuza muayene için Van Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından gönderilen hükümlü Makbule Özer’in Adli Tıp Üçüncü İhtisas Kurulu tarafından yapılan muayenesinde hekimler ve hasta arasında herhangi bir iletişim sorunu yaşanmamış, muayenesi sırasında kendisinden istenen hareketleri anlamış ve doğru bir şekilde uygulamış, bu nedenle tercüman ihtiyaç duyulmamış, kendisinin ve avukatının da tercüman talebi olmamıştır.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.