Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dışişleri Bakanlığı Irak’ta ortaya çıkan siyasi karışıklık ve olaylar üzerine uyarıda bulundu: “Zorunlu haller dışında Bağdat’a seyahat etmeyin”

Dışişleri Bakanlığı, Irak’ın Başkenti Bağdat’ta cumhurbaşkanlığı sarayının basılmasıyla başlayan olayların ardından gelişmelerin “endişeyle takip edildiğini” açıklamıştı. Dün (29 Ağustos) akşam saatlerinde yapılan bu açıklamanın ardından Dışişleri Bakanlığı 30 Ağustos’un ilk dakikalarında sosyal medya hesabından bir açıklama yaparak Türk vatandaşlarının “zorunlu olmadıkça Bağdat’a seyahat etmemesi” çağrısında bulundu.

Irak’ta Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr, siyasetten tamamen çekildiğini açıklamış ve bunun üzerine Sadr taraftarları gösterilere başlamış ve cumhurbaşkanlığı sarayını işgal etmişti. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan duyuruda kitlesel gösterilerin olabileceği yerlerden uzak durulması istenirken, ulaşılabilecek telefon numaraları da paylaşıldı.

Dışişleri Bakanlığı dün yaptığı açıklamada, Irak’taki gelişmelere ilişkin şu bilgilere yer vermişti:

“Irak’ın başkenti Bağdat’ta cereyan eden gelişmeleri endişeyle takip ediyoruz. Irak’taki gelişmelere zemin oluşturan siyasi belirsizliğin biran evvel giderilmesini ve Irak halkının beklentisi temelinde kapsayıcı, temsil kuvveti güçlü bir hükümetin daha fazla zaman geçirmeden kurulmasını temenni ediyoruz. Iraklıların görüş ve beklentilerini demokratik yollarla ifade etme haklarına saygı duyuyoruz. Bu bağlamda şiddetten uzak durulması ve kamu düzeninin muhafazasına öncelik verilmesi gereğini vurguluyoruz. İlgili tüm taraflara sağduyu ve itidal içerisinde hareket etmeleri çağrısında bulunuyoruz.”

Ne olmuştu?

Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr, dün sosyal medyadan yaptığı açıklama ile siyasetten tamamen çekildiğini açıkladı. Bunun üzerine Sadr yanlıları gösterilere başlarken, bazı göstericilerin Bağdat’taki Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na girdiğine ilişkin bilgiler geldi. Bağdat’ta sokağa çıkma yasağı ilan edilirken olaylarda can kaybı olduğu bilgileri dünya basınında yer aldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.