Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Irak’ta Sadr destekçileri parlamento binasını bastı

Irak’ın başkenti Bağdat’ta bugün (27 Temmuz) Şii lider Mukteda Sadr’ın taraftarları olduğu belirtilen bir grup eylemci parlamento binasını bastı.

Irak’ta Şii lider Mukteda Sadr’ın destekçileri, bugün (27 Temmuz) Koordinasyon Grubu’nun Muhammed Şiya el-Sudani’yi başbakan adayı göstermesi üzerine hükümet konaklarının yer aldığı Yeşil Bölge’deki parlamento binasını bastı. Başbakan Mustafa el-Kazımi, protestoculara Yeşil Bölge’den “derhal geri çekilmeleri” çağrısında bulundu. Başbakan Kazımi, güvenlik ve düzenin sağlanması için güvenlik güçlerinin harekete geçeceğini belirtti.

Polis, eylemcilere tazyikli suyla müdahale etti

Protestocular, öğle saatlerinde parlamentoya girmeden önce Yeşil Bölge’nin caddesinde yürüdü. Ellerinde Sadr’ın posterlerini taşıyan kalabalığın bir kısmı parlamento binasının duvarına tırmanırken kimi eylemciler de “Sudani dışarı!” sloganları attı. Polis, protestoculara tazyikli su ile müdahale etti.

Sadr, yeterli çoğunluğu sağlayamamıştı

Sadr, Irak’ın bir sonraki cumhurbaşkanını seçmek için parlamentoda yeterli çoğunluğu elde edemeyince hükümet kurmaya yönelik görüşmelerden çekilmişti. Sudani başbakan olmadan önce, ülkedeki partilerin bir cumhurbaşkanı belirlemesi gerekiyor.

Yeşil Bölge’deki gerginlik sürüyor.

Kaynak: Al Jazeera

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.