Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Miçotakis’ten Erdoğan’ın “Bir gece ansızın gelebiliriz” tehdidine yanıt: “Yunanistan’da dayılıklara geçit yok”

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Selanik Uluslararası Fuarı’nda düzenlediği basın toplantısında son günlerde Türkiye ile Yunanistan arasında yaşanan gerilime değindi. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Bir gece ansızın gelebiliriz” tehdidine cevap veren Miçotakis şöyle konuştu: “Yunanistan’da dayılıklara geçit yok.”

Katıldığı Selanik Uluslararası Forumu’nda düzenlediği basın toplantısında son günlerde Türkiye ile Yunanistan arasında yaşanan gerilim hakkında açıklamalarda bulunan Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Bir gece ansızın gelebiliriz” sözüne yanıt verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Yunanistan’ı hedef alan açıklamalarını “kabul edilemez” olarak nitelendiren Miçotakis, bu yorumlara rağmen Ankara ile iletişim kanallarını açık tutacaklarını söyledi. Öte yandan Miçotakis, Erdoğan ile her zaman görüşebileceğinin de altını çizdi.

Kiryakos Miçotakis

“Dayılıklara geçit yok”

BBC Türkçe’den Stelyo Berberakis‘in haberine göre Erdoğan’ın “Bir gece ansızın gelebiliriz ifadesini onların anlayacağı dilde kullandım” açıklamasına yanıt veren Miçotakis, şunları söyledi: “Ben de onların anlayacağı dilde, kendilerine, Yunanistan’da dayılıklara geçit yok.”

Miçotakis, “Dayılık yok” ifadesini de Türkçe telaffuz etti.

Türkiye ile Yunanistan arasında savaş çıkar mı?

Sadece Erdoğan değil, son zamanlarda Türk yetkililerden gelen Yunanistan karşıtı açıklamaların da kabul edilemez olduğunu belirten Miçotakis, bahsi geçen açıklamaların milliyetçiliği körüklediğinin altını çizdi:

“Bu açıklamalar maalesef Türk kamuoyunu zehirlemekte, iyi komşuluk ilkelerini zedelemekte ve milliyetçiliği körüklemektedir.”

Kendisine yöneltilen “Türkiye ile Yunanistan arasında savaş çıkar mı?” sorusuna ise şu yanıtı verdi: “Savaş çıkarsa bu ancak Türkiye’nin egemenlik sahasına saldırmasıyla mümkün olabilir. Ama Türkiye’nin böyle bir şey yapacağını sanmıyorum. Çünkü Türkiye, silahlı kuvvetlerimizin caydırıcı gücünü iyi tanımakta ve olası bir saldırı karşısında vereceğimiz karşılığın çok sert olacağını biliyor.”

“Görüşmeye hazırım”

İki ülke arasında inişli çıkışlı seyreden ilişkilere rağmen Erdoğan ile iletişim kanallarını kapatmayacağının altını çizen Miçotakis, konuşmasında, Erdoğan’ın daha önce yaptığı “Benim için artık Miçotakis diye biri yok” sözüne de atıfta bulundu. Türkiye ile diyalog kanallarının açık tutulacağını belirten Miçotakis, “Ben hiçbir zaman ‘benim için Erdoğan diye biri yok’ demedim. Sayın Erdoğan ile tabii ki her zaman görüşmeye hazırım; ama illa görüşeceğiz diye boğazına da sarılacak değilim” ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu?

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 3 Eylül Cumartesi günü Samsun Çarşamba Havalimanı’ndaki TEKNOFEST 2O22’de konuşmuş ve Yunanistan’a sert tepki göstermişti. Atina’nın S-300’ler ile Türkiye’yi tehdit ettiğini vurgulayan Erdoğan, “Yunan tarihe bak. Çok daha fazla ileri gidersen bunun bedeli ağır olur. İzmir’i unutma. Aynı Türkiye şimdi kimi alanlarda dünyanın gelişmiş ülkelerinin üzerine çıkan başarılarla kendini ispat ettiriyor. Vakti saati geldiğinde gereğini yaparız. Bir gece ansızın gelebiliriz” ifadelerini kullanmıştı.

Bosna Hersek ziyareti kapsamında da konuşan Erdoğan, Atina’ya uyarılarını bir kez daha yinelemiş ve kendisine “Türkiye, Yunanistan’a askeri operasyon düzenlemeyi düşünüyor mu?” sorusunun sorulması üzerine şu yanıtı vermişti:

“Benim bu anlattıklarım bir rüya değil. Bire gece ansızın gelebiliriz diyorsak ne dedim vakti saati geldiğinde bir gece ansızın gelebiliriz. niye? Ellerinde bu adalar var, bu adalarda üsler var buralardan hareketle bize gayrimeşru tehditler devam ederse sabrın da bir sonu vardır. Sabrın sonu geldiği anda sabrın sonu selamettir. Selameti gördüğümüz anda bunu da Yunanistan’ın ben bildiğine inanıyorum. O vakit saat gelir, gereği yapılır. Radar kilitlemesi şu, bu adımları atmak hayra alamet değil.”

Kaynak: Reuters, BBC Türkçe

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.