Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

KYK’nın burs ve kredilerini kestiği üç öğrenci dava açtı – “Bu OHAL’den kalan bir miras”

Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK), “anarşi ve terör olaylarına karıştığı” iddiasıyla üç öğrencinin kredi ve bursunu kesti. Öğrenciler, yürütmenin durdurulması istemiyle KYK’ya dava açtı. Avukat Eren Gönen, “Eyleme katılıp gözaltına alınan her öğrencinin bursu, kredisi kesiliyor. Bu OHAL’den kalan bir miras” dedi.

Gençlik ve Spor Bakanlığı Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü, üç öğrencinin daha öğrenim bursu ve kredisini kesti. Öğrencilerden birinin, eylemcilere destek olurken polis ile tartıştığı, diğer ikisinin ise basın açıklamasına katıldığı için “anarşi ve terör olaylarına karıştığı” iddia edilerek burs ve kredileri kesildi.  Öğrenciler, haklarında soruşturma ve kovuşturma olmamasına rağmen burs ve kredilerinin kesildiğini söyleyerek Gençlik ve Spor Bakanlığı Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü’ne kararın yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle dava açtı. 

AYM, ‘Üniversite öğrencilerine daha fazla hoşgörü gösterilmeli’ demişti

Dava dilekçesinde, üniversite öğrencisiyken katıldığı eylem nedeniyle uzaklaştırma cezası verilen İlknur Uyan’ın Anayasa Mahkemesi başvurusuna da yer verildi. Resmi Gazete’de 14 Nisan 2022’de yayımlanan kararda AYM, “eğitim hakkının ihlal edildiğine” hükmetmişti. Kararın gerekçesinde üniversitelerde ifade özgürlüğünün alanının geniş olması gerektiğini belirten AYM, “Üniversitelerde farklı düşüncelere sahip üniversite öğrencilerine daha fazla hoşgörü gösterilmesi gerekmektedir. Söz konusu görüş ve fikirler tartışmalı olsa veya rağbet görmese dahi ifade özgürlüğünün sıkı korumasından yararlanmalıdır” değerlendirmesinde bulunmuştu. 

“Olumlu sonuç alacağımıza inanıyorum”

Davanın avukatı Eren Gönen, konuya ilişkin Medyascope’a yaptığı açıklamada, AYM’nin daha önce geniş bir ifade özgürlüğü tanımı yaptığını belirterek, “Bu AYM kararını ilk defa dilekçelere işlemiş olduğumuz bir dava oldu. Gelmek istediğimiz nokta, KYK’nın hiçbir şekilde burs, kredi kesmemesi. Zaten önceden bu şekilde uygulamalar yoktu. Bu OHAL’den kalan bir miras. Her eylemde gözaltına alınan öğrencilerin ‘toplantı gösteri yürüyüşüne muhalefetten’ kredisi, bursu kesiliyor. AYM kararının da göstermiş olduğu standartla, hedefle beraber ilk derece mahkemelerinde de olumlu sonuç alacağımıza inanıyorum” dedi. 

Ne olmuştu?

Öğrencilerden biri, 5 Temmuz 2022’de Ankara 2. Onur Yürüyüşü’nde polisin, göstericilere müdahalesine tepki gösterdi. Polisle yaşadığı tartışma sonucu yakalandı ve ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı. Haziran 2022’de kredisinin yatmaması üzerine ilgili kurumu arayan öğrenci kredisinin kesildiğini öğrendi. Diğer iki öğrenci ise Eskişehir’de 31 Mayıs 2022’de Gezi Parkı Yıldönümü sebebiyle katıldığı basın açıklamasında polis tarafından yakalandı ve ifadesinin alınmasının ardından serbest bırakıldı. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.