Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

bellekmuzesi.org: 12 Eylül işkenceleri haritalandırıldı

Geniş kapsamlı ilk araştırmasını 12 Eylül 1980 askerî darbesi hakkında gerçekleştiren Tarihsel Adalet İçin Bellek Müzesi, bu konuda hazırladığı üç koleksiyonu bellekmuzesi.org adresinde ziyarete açtı. Müzede aynı zamanda darbe döneminde yaşanan hak ihlallerinin kaydedildiği işkence haritası da yer alıyor. Tarihsel Adalet İçin Bellek Müzesi’nin lansmanı için açılan fiziksel sergi ise İstanbul-Kadıköy’deki Moda Sahnesi’nde, 18 Eylül Pazar akşamına kadar ziyaretçilerini bekliyor.

Haber: Doğu Eroğlu & Egemen Gök

Türkiye’nin hâlâ 12 Eylül 1980 askerî darbesi hakkında bir fiziksel bir hafıza mekânı yok ama Tarihsel Adalet İçin Bellek Müzesi, bu konudaki ilk adımı dijital bir hafıza çalışmasıyla atıyor.

12 Eylül 1980 hakkındaki dava dosyaları, sözlü tarih ve bellek nesneleri başlıklı üç ayrı daimi koleksiyona sahip olan Bellek Müzesi, aynı zamanda 12 Eylül 1980’de yapılan hak ihlallerini de haritalandırıldı. Bellek Müzesi tarafından geliştirilen işkence haritası, işkence mekanlarını, hak ihlaline uğrayan kişileri, varsa ilgili ihlaller hakkındaki dava dosyalarını ve sözlü tarih çalışmalarını ziyaretçilerin ve araştırmacıların kullanımına sunuyor.

Tarihsel Adalet İçin Bellek Müzesi bellekmuzesi.org adresinden ziyaret edilebiliyor.

Müze dijital bir hafıza mekânı olarak tasarlandı ancak müzenin lansmanı için fiziksel bir sergi de şu sıralar ziyarete açık. 12 Eylül 2022’de Kadıköy’deki Moda Sahnesi’nde açılan sergi, 18 Eylül Pazar akşamına kadar ziyaretçilerini bekliyor.

Tarihsel Adalet İçin Bellek Müzesi direktörleri Aylin Tekiner ve Eylem Delikanlı, müze için gerçekleştirilen araştırma sürecini ve kullandıkları metodolojiyi, çevrimiçi ziyaretçileri bellekmuzesi.org adresinde nelerin beklediğini Medyascope’a anlattı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.