Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Musa Anter 30 yıl önce öldürüldüğü yerde anıldı

Kürt aydın Musa Anter, Diyarbakır’da 20 Eylül 1992 öldürüldüğü Seyrantepe semti 36. sokakta anıldı. Anter cinayeti davasında zamanaşımı süresi bugün doluyor. Davanın 37. duruşması yarın (21 Eylül) Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

Musa Anter için Diyarbakır’da düzenlenen anmaya HDP milletvekilleri İmam Taşçıer ve Gülistan Koçyiğit, Musa Anter’in oğlu Dicle Anter, HDP il eşbaşkanları Zeyat Ceylan ve Gülistan Atasoy, gazeteciler ve bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

DFGC Eşbaşkanı Dicle Müftüoğlu: “Bu halk dilsiz, kalemsiz bırakılmak ve susturulmak istendi”

Polisin geniş güvenlik önlemi aldığı Cumhuriyet Mahallesi 36. Sokak’taki anmada konuşan Dicle Fırat Gazeteciler Cemiyeti (DFGC) Eşbaşkanı Dicle Müftüoğlu, Anter’in katledildiği kurşunun bir halkın diline ve hakikat arayışına sıkıldığını belirterek, şunları söyledi:

“Ape Musa katledilerek bu halk dilsiz, kalemsiz bırakılmak ve susturulmak istendi. Kürt basınının çınarı katledilerek bu halk susar diye düşünüldü. Bu çınara vurulan her darbe bu halkın kültürüne ve diline yönelikti. Bu çınarın dalları kırılarak bu halk kör, dilsiz ve sağır bırakılmak istendi. Evet öğretmenimiz, Ape Musa’mız bu sokakta katledildi. Kalemi kanlar içinde kaldı ancak ardılları o kalemi aldı ve gerçekleri yazmaya devam etti. Bugün Ape Musa’nın katledilmesinin 30. yılı. Yarın Ankara’da onun katledilmesine ilişkin görülecek davada, bir kez daha Ape Musa katledilmek isteniyor. 90’larda JİTEM emriyle katledildi Ape Musa. Dün bu katliamlarla yüzleşmek isteyenler, yargılayacakları söyleyenler bugün bu davayı sonuçsuz bırakarak katillere sahip çıkıyor.”

Konuşmaların ardından Musa Anter’in öldürüldüğü yere karanfiller bırakıldı.

Mezarı başında anma töreni düzenlendi

Musa Anter için Mardin’in Nusaybin ilçesine bağlı Akarus (Sitîlîlê) Köyü’nde de mezarı başında anma töreni düzenlendi. Anmaya, Anter’in ailesi, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Parti Sözcüsü Ebru Günay, milletvekileri Pero Dündar ve Hasan Özgüneş, görevden alınan Mardin Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Ahmet Türk ve Figen Altındağ, DFG Eşbaşkanı Dicle Müftüoğlu, Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MKGP), gazeteciler sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı.

Dicle Anter: “Zaman aşımı kabul edilemez”

Saygı duruşunda bulunulmasının ardından konuşan Dicle Anter, babasının ölümünün üzerinden 30 yıl geçtiğini ve yargılamanın sürdüğünü hatırlatarak, “Yarın bir kez daha duruşması var. İnsanlığa karşı suçların zaman aşımı yoktur. Bu suçlarda zaman aşımı kabul edilemez. Demokrasi, adalet istiyoruz. Bunlar sağlanırsa, insanlığa karşı suçlar da ortadan kalkar” dedi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşmelerini anlatan Anter, helalleşmenin Apê Musa ve faili meçhul cinayetlerde faillerin ortaya çıkarılmasıyla olabileceğini vurguladı.

Buldan: “Kalemi adaletten hiç şaşmadı”

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan da “Apê Musa’nın kalemi adaletten hiç şaşmadı. Apê Musa’nın kalemi hakikatten hiç şaşmadı. Barışı yazdı, kardeşliği yazdı, hakikati yazdı, gerçekleri açığa çıkarmak için mücadele etti. Apê Musa’nın bilge kişiliği, duruşu, direnişi ve mücadelesi Kürt halkının hafızasından asla silinmeyecek. Aradan 30 yıl değil, nice yıllar geçse bile Kürt halkının hafızasında Apê Musa bilge kişiliğiyle, çınar kişiliğiyle hep hatırlanacak” diye konuştu.

“Bilsinler ki Musa Amca’nın mücadelesi devam ediyor, devam edecek”

Musa Anter davasında karar duruşmasının yarın görüşeceğini hatırlatan Buldan, şöyle devam etti: “Biz bu ülkede adaletin olmadığını biliyoruz. Biz bu ülkedeki savcıların, bu ülkedeki hakimlerin Saray’a bağlı çalıştığını da biliyoruz. Kendi vicdanlarının sesini dinleyecek savcıların olmadığını da biliyoruz. Yarın ki duruşmadan kararın nasıl çıkacağını da elbette tahmin ediyoruz. Ancak şunu bilsinler ki Musa Amca’nın mücadelesi devam ediyor, devam edecek. Biz kapatmadıkça bu defter asla kapanmayacak. Bilinsin ki Kürtler öldürüldükçe tükenmeyecekler. Apê Musa her zaman söylerdi bu lafı, ancak ona söz veriyoruz biz tükenmeyeceğiz. Onlar öldürdükçe tükenecek ama Kürtler tükenmeyecekler. Dolayısıyla Musa Amca’ya bir kez daha mezarı başında söz veriyoruz. Senin yazdığın, senin çizdiğin, senin savunduğun, mücadele ettiğin her şey hayata geçecek. Arkanda bıraktıkların tarafından bunlar hayata geçirilecek.

Anma töreni Musa Anter’in mezarına karanfillerin bırakılmasıyla sona erdi.

Zamanaşımı bugün doluyor, Anter davası yarın görülecek

Musa Anter cinayeti davasının 36’ncı duruşması 15 Eylül’de Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşma 21 Eylül’e (yarın) yani zamanaşımından bir gün sonraya ertelendi. 

Musa Anter cinayetinde davanın zamanaşımı süresi bugün (20 Eylül) doluyor. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.