Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Emre Olur’un sığınma talebine Medyascope ulaştı: “Sınır dışı edilmem hayatımı tehlikeye sokabilir”

Organize suç örgütü lideri Sedat Peker’in basın danışmanı olarak bilinen Emre Olur, 18 Eylül’de Arnavutluk’tan Türkiye’ye getirildi. Medyascope’a konuşan Olur’un Arnavutluk’taki avukatı Arben Llangozi, 17 Eylül’de Arnavutluk’a sığınma talebini ilettiklerini ancak müvekkilinin bu talebe hiçbir yanıt gelmeden sınır dışı edildiğini söyledi. Medyascope’un ulaştığı başvuru belgesinde Olur’un “Sınır dışı edilmem hayatımı tehlikeye sokabilir” ifadesi yer aldı. 

Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) olduğu düşünülen organize suç örgütü lideri Sedat Peker’in danışmanlarından Emre Olur, 17 Eylül sabahı Arnavutluk’ta yakalandı ve ertesi gün Türkiye’ye getirildi. Dün akşam ifadesi alınan Olur, bugün (21 Eylül) adliyeye sevk edildi. Olur’un Arnavutluk’taki avukatı Arben Llangozi, Medyascope’a açıklamalarda bulundu. 17 Eylül’de yaptıkları sığınma başvurusuna Arnavutluk yetkililerinden hiçbir yanıt gelmediğini aktaran avukat, iade sürecinde yasal prosedürün işletilmediğini öne sürdü.

“Sınır dışı edilmem hayatımı tehlikeye atabilir”

Arnavutluk İçişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve Tiran Emniyet Müdürlüğü’ne gönderilen sığınma talebinde Olur’un iade edilmesi halinde siyasî düşüncelerinden dolayı hayatının tehlikeye girebileceği yazıyor. Medyascope’un ulaştığı ve Avukat Arben Llangozi’nin doğruladığı sığınma talebinde, Emre Olur’un “Arnavutluk’tan sınır dışı edilmem, politik düşüncelerim nedeniyle hayatımı tehlikeye sokabilir. Bu nedenle Arnavutluk devletinden siyasi sığınma başvuruma olumlu cevap vermesini talep ediyorum” ifadeleri yer alıyor. 

Suç duyurusu

İade işleminin ardından avukatları, Olur’un yakalandığı Rinas Sınır Polis Komiserliği’nde görev yapan ve iade sürecine dahil olan Përparim Dema hakkında suç duyurusunda bulundu. Arnavutluk Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 283. maddesinin yasal zeminini oluşturduğu belirtilen suç duyurusunda Dema’nın görevini kötüye kullanarak, Emre Olur’un avukatlarıyla görüşmesini engellediği ileri sürüldü.

“Her türlü yasal adımı atacağız”

”Emre Olur 12 Eylül’de Abu Dabi’ye Sedat Peker ile görüşmeye mi gitti?” sorumuzu yanıtsız bırakan Avukat Arben Llangozi, “Arnavutluk devletinin Emre Olur aleyhine yaptığı her haksızlığın düzeltilmesi için her türlü yasal adımı atacağız” dedi.

Olur’un iade süreci

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün pazar (18 Eylül) günkü açıklamasında Peker’in basın danışmanı olarak bilinen ve 23 Mayıs 2021’de Kuzey Makedonya’ya giden Emre Olur’un 12 Eylül’de Arnavutluk’un başkenti Tiran’dan BAE’nin başkenti Abu Dabi’ye gittiği belirtildi. Abu Dabi’de oturum işlemleri için başvuru yapan Olur, BAE makamları tarafından sınır dışı edildi.

Bunun üzerine Sırbistan üzerinden Arnavutluk’a geçmek isteyen Olur hakkında Türk makamları sınır dışı talebini Sırbistan’a iletti ancak uluslararası yolcu olduğu gerekçesiyle Türkiye’nin talebi reddedildi. 17 Eylül sabahı Arnavutluk polisi tarafından gözaltına alınan Olur, 18 Eylül’de Türkiye’ye getirilerek İstanbul Organize Suçlarla Mücadele ekiplerine teslim edildi. Dün akşam ifadesi alınan Olur, bugün öğle saatlerinde adliyeye sevk edildi.

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün açıklamasında, “SEDAT Peker suç örgütünün üyesi” olarak nitelenen Olur’un “tehdit,” “suçu ve suçluyu övme,” “hakaret,” “suç örgütüne üyelik,” “basit yaralama” ve “sesli veya görüntülü bir ileti ile hakaret” suçlarından arandığı belirtildi. Emre Olur’un Twitter hesabından zaman zaman Sedat Peker’in açıklamaları da paylaşılıyordu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.