Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Erdoğan’dan F-16 açıklaması: “Senatörler olumlu konuştu”

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 77. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu için bulunduğu New York’ta temaslarını sürdürüyor. Erdoğan, New York’ta görüştüğü iki senatörden Türkiye’nin Vaşington’dan satın almak istediği 40 adet F-16 savaş uçağı konusunda “olumlu” yanıt aldığını söyledi.

Türkiye, Ekim 2021’de ABD merkezli silah üreticisi Lockheed Martin‘den 40 adet F-16 ve 80’e yakın modernizasyon kiti almak için talepte bulunmuştu. Kongre üyeleri Başkan Joe Biden’a yazdıkları mektuplarda “Türkiye’ye F-16 satma” diyerek, bu konudaki endişelerini dile getirmişlerdi.

Erdoğan dün BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile görüşmesinden önce BM’de Reuters’ın ABD Dışişleri Bakanlığı muhabiri Hümeyra Pamuk’un “Senatörlerle görüştünüz, F-16 konusunda nasıl bir izlenim edindiniz?” sorusunu “Olumlu konuşuyorlar” diyerek yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, New York ziyaretinin ilk günlerinde ABD’li senatörler Lindsey Graham ve Chris Coons ile görüşmüştü.

Biden ile Erdoğan son olarak haziran ayında NATO Liderler Zirvesi’nde görüşmüş ve iki liderin görüşmesinin ardından Biden, Türkiye’ye F-16 satışını desteklediğini ve satış için gereken Kongre onayını alacağını belirtmişti. Türk yetkili, “Biden ile görüşmeden sonra Amerikan yönetimi F-16’lar gibi bazı önemli konularda talep ettiğimiz şekilde adımlar attı. Şimdi de benzer şeylerin olabileceğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Biden ile görüşme olacak mı?

Reuters haber ajansı, Erdoğan’ın ABD ziyareti kapsamında ABD Başkanı Joe Biden ile görüşebileceğini yazmıştı. Reuters’a konuşan üst düzey bir Türk yetkili, Ankara ile Vaşington’un olası bir görüşme için temas halinde olduğunu belirtmişti.

Dün ise kendisine “Biden ile görüşecek misiniz?” sorusunun sorulması üzerine Erdoğan, Biden’ın ev sahipliğinde düzenlenecek bir resepsiyona katılacağını söyledi.

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.