Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yeni yasama yılı başladı – Erdoğan icraatın içinden konuşması yaptı: “Ücretlilerin durumlarını, kayıplarını telafi edecek şekilde gözden geçireceğiz”

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) seçimden önceki son yasama yılına bugün (1 Ekim) başladı. Meclis’e gelişinde törenle karşılanan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Genel Kurulu’nda konuştu. Erdoğan 30 sayfalık konuşmasının büyük kısmında icraatlarını anlattı. 

Erdoğan genel kurul salonuna girerken AKP’li milletvekilleri ayakta ve alkışlarla karşıladı. MHP’liler ayağa kalkarken Erdoğan’ı sadece birkaç MHP’li milletvekili alkışladı. CHP ve HDP milletvekilleri ise ayağa kalkmadı. İYİ Parti milletvekilleri ise Erdoğan salona girerken ilk anda ayağa kalkmadı, bir süre bekledikten sonra ayağa kalktı ancak alkışlamadı. TİP milletvekilleri ise genel kurul salonuna girmedi.

Cumhuriyetin kuruluşunun 100. yılında seçime gidileceğini vurgulayan Erdoğan, “Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılını, milletimizin asırlık hayallerini hayata geçirme dönemi haline dönüştürmekte kararlıyız” dedi. 

“KKM ile paniğin önünü kestik”

Ekonomi modelinde yaptıkları ‘tercih değişikliğini’ durduk yere yapmadıklarını vurgulayan Erdoğan, şöyle konuştu:

Maç sürerken oyunun kurallarını bizim aleyhimize değiştirmeye çalışmasalardı buna bir müddet daha gerek duymayabilirdik. Küresel gelişmelerin önümüze çıkardığı fırsatları değerlendirerek yönümüzü geleceğe çevirdik. Kendi özgün ekonomi modelimizi inşa ettik.  Ekonomi modelinin merkezinde insanımız vardır. Önceleri bizi şiddetle eleştiren çevrelerin bizimle aynı noktaya gelmelerini ibretle takip ediyoruz. Bizim farkımız pozisyonumuzu erken almış olmaktır. Yaşanan sıkıntıları asla görmezden gelmiyoruz. Ülkemizin döviz kurundaki dengesiz yükseliş ve enflasyondaki artıştan kaynaklı refah kaybını gayet iyi biliyoruz. Kur korumalı mevduatın da olduğu bir dizi önlemle paniğin önünü kestik.”

“Enflasyona ezdirmeyeceğiz”

Yılbaşında ve temmuz ayında çalışanların ücretlerine ve asgari ücrete zam yaptıklarını anlatan Erdoğan, şunları söyledi:

“Önümüzdeki yılbaşında, tüm ücretlilerin durumlarını, kayıplarını telafi edecek şekilde tekrar gözden geçireceğiz. Hep söylediğimiz gibi, hiçbir vatandaşımızın enflasyonun altında ezilmesine izin vermeyeceğiz. Gelişmiş ülkeler başta olmak üzere tüm devletlerin en büyük sorunu olan enflasyonun yol açtığı kayıpları telafi konusunda da inşallah dünyaya örnek olacağız.”

“Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini geliştireceğiz”

Konuşmasında, “Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini daha da geliştireceğiz, eksiklerini tamamlayacağız” diyen Erdoğan, şöyle devam etti:

“Tamamlayıcı reformları, cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin banisi Yüce Meclisimizle birlikte inşa edecek ve hayata geçireceğiz. Önümüzdeki dönemde, yasama ve yürütme olarak ortak gündemimizin başında bu husus yer alacaktır. İçimizde ukde kalan bir diğer mesele de ülkemizi yeni, sivil, demokratik yöntemlerle inşa edilmiş, kapsayıcı, sade ve vizyoner bir anayasaya kavuşturmaktır.”

Genel kuruldan notlar

Yeni yasama yılına üç ay tatilden sonra başlayan TBMM genel kurulunda renkli görüntüler yaşandı. Kucaklaşanlar, gruplar halinde fotoğraf çektiren milletvekilleri oldu. Genel kurul toplantısını Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve cumhurbaşkanlığı bürokratları, bütün bakanlar, Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanları, yüksek yargının başkan ve temsilcileri kendilerine ayrılan locada izledi. Kordiplomatik locada da birçok ülkenin büyükelçisi ve temsilcisi yer aldı. 

Erdoğan genel kurula geç girdi

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, kısa bir sunuş konuşmasından sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı takdim etti. O anda salona girmesi gereken Erdoğan’ın salona girmesi bir süre gecikti. Şentop, görevlilere dönerek ne olduğunu anlamaya çalıştı. O sırada Erdoğan ağır adımlarla genel kurul salonuna girdi, kürsünün bir adım gerisinde durdu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından kürsüye gelerek 70 dakika kadar süren konuşmasını yaptı.

Kılıçdaroğlu alkışlarla karşılandı

Genel kurul salonuna ilk gelen lider MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli oldu. Bahçeli sessiz bir şekilde gelip yerine oturdu. HDP eş genel başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar da salona sessiz bir şekilde girerken, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu partili milletvekillerince ayakta ve alkışlarla karşılandı ve alkışlar yerine oturuncaya kadar sürdü.

Numan Kurtulmuş’a ilgi fazlaydı

AKP Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş genel kurul salonuna girdiğinde partili milletvekillerinden büyük ilgi gördü ve etrafı milletvekillerince sarıldı. Kurtulmuş daha sonra MHP Genel Başkanı Bahçeli’nin yanına gidip tokalaştı ve ardından da HDP eş genel başkanları Buldan ve Sancar’la tokalaştı. Kurtulmuş’un bu tokalaşma turunda CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu henüz salona gelmemişti.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu milletvekili olmadığı için genel kurul salonuna giremiyor, çalışmaları locadan izleyebiliyor. Seçime katılmaya hak kazanan parti genel başkanları için locada ayrılan bölüm boş kaldı. Dört lider de açılışa katılmadı. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.