Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya-Ukrayna savaşında 222. gün – Zelenskiy: “Lyman tamamen temizlendi”

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’nın Lyman kenti de dahil olmak üzere birkaç bölgeyi içeren ilhak kararının ardından Lyman’daki birliklerini “kuşatma tehdidi” sebebiyle geri çekti. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Lyman’ın Rus kuvvetlerinden “tamamen temizlendiğini” bildirdi. Rusya’da ordu için seferber edilen birçok kişi, göreve uygun olmadıkları gerekçesiyle evlerine geri gönderiliyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’nın Lyman kenti de dahil olmak üzere çeşitli bölgeler için ilhak kararı almıştı. Ancak Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna ordusunun, Lyman’a ilerlemesi üzerine geçen cumartesi günü (1 Ekim) yaptığı açıklamada birliklerin “bir kuşatma tehdidi yaratılmasıyla bağlantılı olarak” kentten çekildiğini duyurdu. Lyman’a giren Ukrayna ordusu, Rusya bayraklarını indirdi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Lyman’ın Rus kuvvetlerinden “tamamen temizlendiğini” doğruladı. Zelenskiy, Telegram kanalındaki kısa bir videoda, Lyman’ı kurtardıkları için Ukrayna birliklerine teşekkür etti.

Sadece Lyman’da değil, Herson’da da askeri başarı elde ettiklerini dile getiren Zelenskiy, Ukrayna ordusunun Herson kentindeki Arkhanhelske ve Myrolyubivka yerleşim yerlerini de kurtardığını açıkladı.

İngiltere Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise Lyman’ın stratejik olarak çok önemli olduğu belirtildi.

Binlerce Rus asker, göreve uygun olmadıkları gerekçesiyle evlerine gönderiliyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in kısmi seferberlik ilan etmesinin ardından orduya alınan binlerce Rusya vatandaşı, askeri göreve uyum sağlayamadıkları gerekçesiyle evlerine geri gönderildi. 

Habarovsk Valisi Mihail Degtyarev, son 10 gün içinde birkaç bin Rusya vatandaşının orduya katılmak için başvurduğunu ancak birçoğunun göreve uygun olmadığını söyledi.

Degtyarev, bölgenin askeri komiserinin de görevden alındığını vurguladı ve bu görev değişikliğinin seferberliği etkilemeyeceğini dile getirdi.

Rusya-Ukrayna arasındaki savaş sıcak çatışmalarla devam ediyor

Ukrayna’nın Zaporija Valisi Oleksandr Starukh, Rusya’nın kentte özel ihtiyaçları olan çocukların eğitim gördüğü bir rehabilitasyon merkezini bir gecede yok ettiğini söyledi.

Bölgeye“yaklaşık on S300 füzesinin fırlatıldığını” belirten Starukh, can kaybının ise yaşanmadığını aktardı.

Ukrayna’nın Harkov Valisi Oleh Synyehubov ise son 24 saat içinde iki sivilin “Rus bombardımanı sonucu” hastaneye kaldırıldığını bildirdi.

Eski CIA direktörü: “Rusya’nın nükleer saldırısı ABD öncülüğünde bir NATO tepkisini tetikleyebilir”

Eski CIA Direktörü ve emekli dört yıldızlı ordu generali David Petraeus dün (2 Ekim) yaptığı açıklamada Rusya Devlet Başkanı Putin’in nükleer silah kullanması durumunda Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve müttefiklerinin Rusya’nın Ukrayna’daki birliklerini ve ekipmanını imha edeceğini, Karadeniz filosunu batıracağını söyledi.

Petreaus, Rusya’nın Ukrayna’ya nükleer saldırısının ABD öncülüğünde bir NATO tepkisini tetikleyeceğine inandığını belirtti.

Ukrayna’nın NATO üyeliğindeki yolu açılıyor

Daha önce Rusya’nın Ukrayna’yı ilhakını kınayan bir bildiri yayınlayan dokuz Avrupa ülkesi, Ukrayna’nın NATO’ya katılmasını desteklediklerini açıkladı. Çek Cumhuriyeti, Estonya, Letonya, Litvanya, Kuzey Makedonya, Karadağ, Polonya, Romanya ve Slovakya, ortak açıklamalarında Ukrayna’nın NATO üyeliğini destekledi.

Savaştaki diğer gelişmeler ise şöyle:

  • Rusya Anayasa Mahkemesi, Ukrayna’nın dört kilit bölgesinin ilhakını onayladı.
  • Danimarka’nın enerji ajansı dün (2 Ekim) yaptığı açıklamada hasarlı Kuzey Akım 1 boru hattında sabit bir basıncın sağlandığını ve bunun gaz akışının çıkışını engellediğini bildirdi.

Kaynak: Guardian, Reuters

Derleyen: Burak Siperli

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.