Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sezgin Baran Korkmaz ABD’de hâkim karşısında: İşte 10 soruda SBK dosyası

Kara para aklamakla suçlanan iş insanı Sezgin Baran Korkmaz bugün ABD’de hâkim karşısına çıkacak. ABD’ye iade edildikten sonra 18 Temmuz’da duruşmaya çıkarılan Korkmaz, hakkındaki suçlamaları reddetmişti. Peki Sezgin Baran Korkmaz’a yöneltilen suçlamalar ne, hakkında neler konuşuluyor, bundan sonraki süreç nasıl işleyecek?

İş insanı Sezgin Baran Korkmaz bugün ABD’de hâkim karşısına çıkacak. Utah 3. Bölge Mahkemesi Sulh Hâkimi Jarred Bennet, ABD’nin talebiyle Avusturya’da yakalandıktan sonra 16 Temmuz’da ABD’ye iade edilen Sezgin Baran Korkmaz’a 18 Temmuz’daki ilk duruşmada hakkındaki suçlamaları okumuştu. Suçlamaları reddeden Korkmaz bugün Utah saati ile 12:30’daki duruşmada dava dosyasının asıl hâkimi Jill Parris’in karşısına çıkacak.

  1. Korkmaz hakkındaki suçlamalar neler? 

Sezgin Baran Korkmaz, 10 ayrı dolandırıcılık suçu ve yargıya müdahale suçlamalarıyla toplam 225 yıl hapis cezasıyla yargılanıyor. Korkmaz’a yöneltilen en büyük suçlama ise kara para aklama iddiası. Korkmaz, eski iş ortakları Kingston kardeşler ve Lev Dermen’in ABD Hazinesi’ni dolandırarak elde ettikleri yaklaşık 511 milyon doların 133 milyon dolarını aklamakla suçlanıyor. 

2018’de tutuklanan Kingston kardeşler, 21 Temmuz 2019’da suçlarını itiraf edip ABD Hazinesi’ni dolandırarak elde ettikleri söz konusu paranın bir kısmını Korkmaz’ın şirketleri üzerinden Türkiye’de akladıklarını söyledi. Bunun üzerine Utah Federal Savcılığı, Korkmaz hakkında iddianame hazırladı.

ABD Adalet Bakanlığı’nın açıklamasına ve 15 sayfalık iddianameye göre Korkmaz, söz konusu miktardaki parayla Türkiye ve İsviçre’de oteller, Queen Anne isimli yat, Boğaz’da bir apartman ve villa satın aldı. Ayrıca satış işlemi ABD’de gerçekleşen Borajet’in de bu parayla satın alındığı açıklamada yer aldı. 

Kingston kardeşlerin itirafı

Kingston kardeşlere, ABD Milli Gelir İdaresi’ni 511 milyon dolar dolandırdıkları iddiasıyla 2018’de dava açıldı. Utah Federal Savcılığı’nın Kingston ailesi ile Lev Aslan Dermen’in vergi bağlantılarını incelediği dosyaya dayanan iddianameye göre, Kingston kardeşler ile Dermen, 2010-2016 yılları arasında yenilenebilir biyoyakıt üretip sattıklarına dair sahte belgelerle vergi teşviklerinden faydalandı. İlk iddianame 2018’de, genişletilmiş iddianame ise 2019’da hazırlandı. Kingston kardeşlerin suçlarını itiraf etmesinin ve paranın bir kısmını aklaması için Korkmaz’a gönderdiklerini söylemelerinin ardından Sezgin Baran Korkmaz hakkında da soruşturma başlatıldı.

Kingston kardeşler
  1. Davada bundan sonraki süreç nasıl işleyecek?

Tutuklu yargılanan Korkmaz’ın ilk duruşmasının ardından jüri belirlenecek ve mahkeme takvimi açıklanacak. Bu duruşmada Korkmaz’ın avukatlarının reddi hâkim talebinde bulunabileceği de belirtiliyor. İlk duruşmanın ardından ikinci duruşma için birkaç ay sonraya gün verilmesi bekleniyor. Medyascope’un konuştuğu ve davayı ABD’de yakından takip eden kaynaklar, Korkmaz’ın savcıların elindeki delillerin niteliğine göre savcılarla bu süre içinde pazarlık yapabileceğini ve az ceza almak için suçlamaları kabul edebileceğini belirtiyor.  

  1. İtirafçı olabilir mi?

Sezgin Baran Korkmaz hakkında kamuoyunda en çok tartışılan konulardan biri de itirafçı olması ihtimali. Medyascope’a konuşan kaynaklar davanın yapısı gereği Korkmaz’ın itirafçı olmasının mümkün olmadığını dile getiriyor. Korkmaz, kendi davasında tek sanık durumunda ve itirafçı olması, üzerine atılan suçları kabul etmesi ve hapis yatması anlamına gelecek. Ancak eğer dosyaya bir sanık daha eklenirse o zaman o sanık aleyhine itirafçı olabilir, dolayısıyla mevcut şartlarda bu ihtimal yüksek değil.

  1. Suçlamaları kabul ederse kaç yıl hapis yatar?

Korkmaz’ın 11 ayrı suçtan toplam 225 yıl hapsi isteniyor. Ancak bu suçların çok büyük kısmı kara para aklama iddiasından kaynaklanıyor. ABD yasalarına göre aynı suça iki farklı ceza verilemiyor, dolayısıyla Korkmaz itiraf etse ya da suçlu bulunsa bile ortalama 10 yıl hapis cezası alması bekleniyor. Bu senaryoda Korkmaz’ın ABD’de kötü sicili olmadığı için cezasında üçte bir oranında indirime gidilebilir, aynı zamanda cezaevinde kaldığı süre boyunca iyi hal indirimi uygulanması da söz konusu. Bütün bunlar hesaba katıldığında Medyascope’un ulaştığı kaynaklar, Korkmaz’ın yaklaşık üç yıl hapis yatabileceğini düşünüyor. Korkmaz’ın tutukluluk hali de alacağı hapis cezasından düşülecek. 19 Haziran 2021’de ABD’nin talebiyle Avusturya’da tutuklanan Korkmaz, şu ana kadar iki ülkede toplam 15 ayı cezaevinde geçirdi. 

Ancak başka mağdurların da dava açması ve başka suçlardan hüküm giymesi halinde Korkmaz daha uzun süre cezaevinde kalabilir. Örneğin ABD’de yaşayan Borajet’in Korkmaz’dan önceki sahibi Yalçın Ayaslı, satışın “kapsamlı gasp” olduğu iddiasıyla Kaliforniya Bölge Mahkemesi’nde Korkmaz’a dava açtı.  

  1. Türkiye’deki ilişkileri gündeme gelir mi?

Sezgin Baran Korkmaz’ın Türkiye’deki bazı iş insanları ve siyasetçilerle girdiği savunulan para ilişkileri de kamuoyunda bir dönem tartışılmıştı. Bu iddialar her ne kadar doğrudan ABD’deki yargılamanın konusu olmasa da belli bir süre sonra gündeme gelebilir. Özellikle davanın uzaması ve Korkmaz’ın suçlamaları kabul etmemesi bu ihtimali güçlendirebilir. Ancak Korkmaz’ın bu bilgileri, ABD’deki bazı kurumlarla paylaşması karşılığında oturma izni alması ve ABD’de yaşaması gibi senaryolar davayı takip eden gazeteciler tarafından gerçekçi bulunmuyor. Öte yandan Korkmaz’ın dava süresini uzatarak Türkiye’deki seçimlerin sonucunu görmek isteyebileceği de öne sürülüyor. 

  1. Türkiye’ye getirilecek mi?

Korkmaz hakkında Türkiye’de de tamamlanan bir soruşturma var. Türkiye de bu soruşturma kapsamında Avusturya’da yakalandıktan sonra Korkmaz’ın iadesini istemişti. Ancak Türkiye’deki iddianame, Korkmaz yakalandıktan iki hafta sonra hazırlanmıştı ve Avusturya, Korkmaz’ı ABD’nin talebiyle tutuklamıştı. Korkmaz’ın ABD’deki yargılaması sürerken Türkiye’ye getirilmesi mümkün değil. Ancak Baran Korkmaz’ın yukarıda bahsettiğimiz hapis cezasını alması halinde, ABD’de oturum izni bulunmadığı ve Türkiye vatandaşı olduğu için hapis yatması gereken sürenin son üçte birlik kısmı için Türkiye’ye getirilebilir. 

  1. Türkiye’deki dava süreci ne aşamada?

Sezgin Baran Korkmaz hakkında Türkiye’de de dava süreci bulunuyor. İstanbul 10. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından görülen davada Korkmaz hakkında altı şirket üzerinden 133 milyon dolar kara para akladığı gerekçesiyle yedi yıl altı aya kadar hapis cezası talep ediliyor. 

  1. Korkmaz’ın yurtdışına çıkış süreci

Kingston kardeşler suçlarını 21 Temmuz 2019’da itiraf etmiş ve bunun üzerine ABD’de Korkmaz hakkında da soruşturma başlatılmıştı. Türkiye’de ise aradan bir ay geçtikten sonra Korkmaz’ın işlerini yürüttüğü şirket olarak bilinen Mega Varlık sermaye artırımına gitti. Mart 2015’te Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) izniyle 50 milyon TL sermaye ile kurulan ve büyük hissedarının Jacop Ortell Kingston olduğu firmanın sermayesi Ağustos 2019’da 93 milyon 292 bin liraya yükseltildi.

Reuters’ta 29 Eylül’de çıkan habere göre SBK Holding, Kıraça Holding’in ana hissedarlarından Lüksemburg merkezli Silcolux Investment’a ait tüm hisseleri 82 milyon dolar karşılığında satın alarak Kıraça Holding’in yüzde 45 payına sahip oldu. İşlem Lüksemburg yetkililerine 25 Eylül’de bildirildi. Böylece SBK Holding Kıraça Holding’in ana hissedarı oldu. Ancak Karsan Otomotiv ise aynı gün Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yaptığı açıklamada şirketin ya da hakim ortağı Kıraça Holding’in doğrudan ya da dolaylı hakimiyet yapısında herhangi bir değişiklik olmadığını bildirdi.

İstanbul 10. Sulh Ceza Hâkimliği ise bir gün sonra, 30 Eylül 2020’de Korkmaz ve 13 kişinin malvarlığına tedbir koyulmasına hükmetti. Ancak bu tedbir kararı yaklaşık bir hafta sonra kaldırıldı. Metinde imzası bulunan İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Hasan Yılmaz, 16 Ekim’de Adalet Bakanlığı yardımcılığına atandı. Tedbir kararının kaldırılmasının ardından söz konusu şirketlerde SBK Holding’e ait hisseler hızlıca elden çıkarıldı ve yöneticileri değiştirildi.

Sezgin Baran Korkmaz, avukatlarının açıklamasına göre 5 Aralık 2020’de THY’nin tarifeli uçağıyla yurtdışına çıktı. 28 Aralık’ta katıldığı bir YouTube yayınında Lüksemburg’da bulunduğunu ve 4 Ocak 2021’de Türkiye’ye döneceğini açıklayan Korkmaz geri gelmedi. Korkmaz, ABD’nin talebiyle 19 Haziran 2021’de Avusturya’da tutuklandı. Yargılaması yaklaşık bir sene Avusturya’da devam eden Korkmaz, 16 Temmuz’da ABD’ye iade edildi.

  1. Korkmaz’ın avukatları ne diyor?

Sezgin Baran Korkmaz’ın avukatı Volkan Dülger, kara para aklama iddialarına ilişkin Korkmaz’ın Kingston kardeşlerden gelen paranın kaynağını bilmediğini savunmuştu. 2018’de ABD’nin hukuk uygulama ajansları ve polis teşkilatlarının, Kingston kardeşlerin gelirlerinin suçtan elde edildiğini bilmediğini söyleyen Dülger, 2018’e kadar ABD Gelir İdaresi Başkanlığı’nın her hafta düzenli olarak Kingston kardeşlere biodizel teşviklerini ödemeye devam ettiğini, daha sonraki aşamada müvekkili ile Kingston kardeşler arasında para transferi yaşanmadığını ve Korkmaz’ın bu gelirlerin kaynağını bilmediğini öne sürmüştü. 

  1. Sedat Peker’in iddiaları

Geçen sene yayınlamaya başladığı videoların ardından Türkiye gündemini belirleyen organize suç örgütü lideri Sedat Peker de Sezgin Baran Korkmaz hakkında bazı iddialarda bulunmuştu. Peker’in iddialarına göre İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Korkmaz’ı 5 Aralık 2020’de makamına çağırarak bir iş insanından (İnan Kıraç olduğu düşünülüyor) alacağı 45 milyon dolardan vazgeçerek yurtdışına çıkmasını söyledi. Peker’in iddiasından 13 gün sonra Korkmaz Avusturya’da tutuklandı. Sedat Peker iddialarını şöyle anlatmıştı:

“5 Aralık’ta Organize Suçlardan Sorumlu Emniyet Müdür Yardımcısı Resul Holoğlu telefon açıyor Korkmaz’a, İçişleri Bakanlığı’na çağırıyor. Saat 10:30’da giriş, 12:30’da çıkış. Sezgin Baran Korkmaz’ın bir işadamından 45 milyon dolar alacağı var. Süleyman buna ‘Senin hakkında tahkikat yapıldı, yurtdışına çık. Yukarının haberi var, bu alacağın olan parayı da sil, sorun çıkacak’ diyor. Yukarısı dediği de Tayyip Abi. Sezgin Baran Korkmaz, 6 Aralık’ta, yurtdışına gidiyor. İçişleri Bakanı, Organize Suçlar Daire Başkanı’nı telefonla arayıp hakkında altı aydır dosya hazırlanan adamı İçişleri Bakanlığı’na çağırıyor ve görüşüyor, yurtdışına çıkmasını söylüyor. 5 Aralık’ta Sezgin Baran Korkmaz İçişleri Bakanlığı’na geldi mi? Kamera kayıtlarını çıkarın. 6 Aralık’ta yurtdışına çıkmış mı? Sezgin Baran Korkmaz bakıyor ki her şey elden gidecek, dönmüyor. 28 Aralık’ta operasyon yapıyorlar.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.