Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Erdoğan’dan Alevi hamlesi | Alevi Vakıfları Federasyonu Başkanı Haydar Baki Doğan: “Cemevlerinin elektrik, su ve doğalgaz faturaları belediyeler üzerinden ödenecek”

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın grup toplantısında Alevilere yönelik adımlar atılacağını açıklaması Alevi Vakıfları Federasyonu Başkanı Haydar Baki Doğan ve Alevi Bektaşi Federasyon Başkanı Mustafa Aslan’a sorduk. Baki Doğan, Erdoğan’ın cemevlerinin faturalarının, belediyeler üzerinden ödeneceğini açıklamasını beklediğini söyledi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin dünkü (5 Ekim) grup toplantısında Alevilere ilişkin yeni adımın 7 Ekim’de atılacağını açıkladı. Erdoğan, toplantıda “Önümüzdeki cuma günü yeni bir adımı atacağımız çalışmalar ile Alevi kardeşlerimizi ülkemizden koparma sürecini onlara rağmen akamete uğratıyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, İstanbul’daki Şahkulu Sultan Dergâhı ve Cemevi’ni ziyaret edeceği öğrenildi.

Ziyaret öncesi Alevi dernekleri ortak açıklama yaptı. Alevi Dernekleri açıklamalarında“Polemik değil, hak istiyoruz” dedi. 

“Belediyeler üzerinden cemevlerinin elektrik, su ve doğalgaz faturaları ödenecek” 

Alevi Vakıfları Federasyonu Başkanı Haydar Baki Doğan, Erdoğan’ın ziyareti öncesi Medyascope’a konuştu.

Alevilerin, hiçbir partinin siyasi bahçesi olmasını istemediğini belirten Doğan, Erdoğan’ın cemevlerinin elektrik, su ve doğalgaz faturalarını devlet tarafından karşılanacağını açıklamasını beklediğini söyledi.

Cemevlerinin ibadethane statüsünde tanınmasını talep ettiklerini söyleyen Doğan, sözlerine şöyle devam etti:

“Cumhurbaşkanın yapacağı açıklama bir sır gibi saklanıyor. Ama bizim duyduğumuz kadarıyla belediyeler üzerinden cemevlerinin elektrik, su ve doğalgaz faturaları ödenecekmiş. Bu olumlu bir yaklaşım. Bununla birlikte cemevleri ile ilgili daire başkanlığı gibi bir kurum kurulması söz konusu. Bu konuda Alevi kurumlarından herhangi bir görüş alınmış değil. Bizim esas talebimiz cemevlerinin ibadethane olarak yer alması, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararların uygulanması olur.”

Haydar Baki Doğan

“Biz Aleviler olarak hiçbir partinin arka bahçesi değiliz”

Alevilere yönelik atılan adımlarda muhatap alınmamalarına tepki gösteren Doğan, “Biz Aleviler olarak hiçbir partinin arka bahçesi değiliz. Bugün İBB’de Alevileri yönetme konusunda yanlış bir ‘İnanç Masası’ kurulmuşsa, bunun aynısı hükümet tarafından da yapılıyor. Alevi Bektaşi Cemevleri Daire Başkanlığı kurulmak isteniyor. Bunların ikisi de yanlış, Aleviler muhatap alınmadan, ‘biz biliriz’ mantığıyla yapılmış işler” dedi. 

Beklenti ibadethane statüsü 

Mustafa Aslan

Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Mustafa Aslan, Türkiye’de seçim dönemlerinde, hükümetlerin Aleviler hakkında benzer adımlar atabileceğini söyledi.

AİHM kararlarının uygulanması ve cemevlerine “ibadethane” statüsü verilmesi gerektiğini söyleyen Aslan, “Eğer Alevilerin hakları hakkında samimiyseniz bizim taleplerimiz belli. Bu taleplerin çözümüne dair yıllardır Türkiye’de Alevilerin her platformda haklarını dillendirenler ile oturursunuz, buna göre anayasal çözüm bulunur. Aleviler bu ülkede yaşayan her yurttaş gibi eşit yurttaş olarak yaşamak istiyor” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.