Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İşte İstanbul’un Michelin Yıldızlı restoranları

Dünyanın en prestijli restoran değerlendirme sistemlerinden Michelin Rehberi’nde (Michelin Guide) artık İstanbul’daki restoranlar da yer alıyor. “Olağanüstü yemekleri” olan restoranlara layık görülen Michelin Yıldızı ilk defa İstanbul’daki restoranlara da verildi. İşte İstanbul’un Michelin Yıldızlı restoranları.

İstanbul’daki Zorlu Performans Sanatları Merkezi’nde dün akşam (11 Ekim) düzenlenen törenle İstanbul’dan Michelin Rehberi’ne seçilen 53 restoran kamuoyu ile paylaşıldı. Törende aynı zamanda Michelin müfettişlerinin, yemeklerini “olağanüstü” bularak Michelin Yıldızı verdiği restoranlar da açıklandı. 

Şişli’de faaliyet gösteren Turk Fatih Tutak İki Michelin Yıldızı alırken Araka, Neolokal, Nicole ve Mikla Bir Michelin Yıldızı almaya hak kazandı.

Michelin Rehberi Uluslararası Direktörü Gwendal Poullennec, “53 restoran seçimimiz kimliği ve gelenekleriyle gurur duyan, aynı zamanda dünyaya da açık olan bu yetenekli mutfağın çeşitliliğine ışık tutuyor. Michelin Rehberi ile hem yerel hem de uluslararası gurmelere bu şehrin aynı zamanda önemli bir gastronomi destinasyonu olduğunu göstermeyi umuyoruz” diye konuştu.

Şişli-Bomonti’de bulunan Turk Fatih Tutak adlı restoran İki Michelin Yıldızı aldı. Restoranın şefi Fatih Tutak, yine Michelin Yıldızı alan Kopenhag’daki Noma ve Tokyo’daki Nihonryori Ryugin restoranlarında çalışmış bir isim. 

2020 yılında sürdürülebilir bir gastronomi anlayışına sahip restoranları seçmeyi amaçlayarak başlatılan “Michelin Yeşil Yıldız” ödülüne de Neolokal layık görüldü. 

Rakamlarla Michelin İstanbul 

2023 Michelin Rehberi’ne İstanbul’dan 53 restoran dahil oldu. Listede İki Michelin Yıldızlı bir restoran, Bir Michelin Yıldızlı dört restoran, Michelin Yeşil Yıldızlı bir restoran, 10 adet Bib Gourmand restoran ve 38 adet tavsiye edilen restoran yer alıyor.

Michelin Yıldızı nedir? 

Michelin Yıldızı, Fransız araba lastiği üreticisi Michelin tarafından restoranlara verilen bir prestij ödülü. Restoranların gizli müfettiş sistemiyle değerlendirilerek açıkladığı yıldızlar, kullanılan malzemelerin kalitesine, yemeğin tadına, pişirme tekniğine ve menüde zaman içinde istikrarlı bir başarı gösterilmesi gibi unsurlar göz önünde bulundurularak veriliyor. 

Ödül, üç yıldızlı bir notlandırma sisteminden oluşuyor. Bir Michelin Yıldızı, çok iyi malzemelerin kullanıldığı ve yüksek standartta yemeklerin pişirildiği restoranlara; İki Michelin Yıldızı, restoran şefinin karakterinin ve yeteneğinin yemeğe yansıdığı restoranlara; Üç Michelin Yıldızı ise kariyerinin zirvesinde olan şeflerin yönettiği ve yemek pişirme yöntemi bir sanat olarak görülen restoranlara veriliyor. 

Bir restorana da en fazla üç adet Michelin Yıldızı verilebiliyor. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.