Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dezenformasyon yasası meclisten geçti – Siyasetçiler ve sanatçılar ne dedi?

Sansür yasası” olarak bilinen dezenformasyon yasası dün (13 Ekim) TBMM Genel Kurulu’ndan geçti. Muhalefet oylama sırasında “Gazetecilik suç değildir” ve “Sansür Yasasına hayır” pankartları açtı. Sanatçılar da yasayı protesto etti. Medyascope, siyasetçilerin ve sanatçıların tepkilerini derledi.

Kamuoyunda “sansür yasası” olarak bilinen “Basın Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” TBMM Genel Kurulu’nda AKP ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla dün (13 Ekim) kabul edildi. Teklifin en çok eleştirilen ve “sansür yasası” olarak adlandırılmasına neden olan 29. maddesi, “gerçeğe aykırı bilgiyi alenen yayan” kişiler için bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası öngörüyor.

Muhalefet vekilleri yasayı protesto ederken pek çok siyasetçi, gazeteci ve sanatçı da yasaya tepki gösterdi. Siyasetçilerin ve sanatçıların dezenformasyon yasasının Meclis’ten geçmesine verdiği tepkileri sizin için derledik. 

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Twitter hesabında “‘Dezenformasyonla Mücadele’ adıyla pazarlanan bu kahredici istibdat yasasına, el kaldıran her bir kişiyi aziz milletimizin vicdanına havale ediyorum. Ancak ne yaparsanız yapın, milletimizi susturamayacaksınız! Ülkemizi korkuyla, baskıyla, yasaklarla yönetemeyeceksiniz!” dedi.

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Bahadır Erdem, tepkisini şöyle gösterdi:

“Bu millet kendisini yok sayanları, hükmü altına almaya çalışanları, baskıcı rejimleri tarihin tozlu sayfalarına göndermekten çekinmemiş ve bunu geçmişte birçok kez göstermiştir. AKP iktidarı da bu yaklaşımı ile adım adım sonunu hazırlamaktadır. Az Kaldı! #SansürYasasınaHAYIR

HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, sosyal medya hesabında Meclis’te yaptığı konuşmanın bir kısmını paylaştı ve şunları söyledi:

Sansür Yasası’nı ve iktidarınızı protesto ediyorum. İran’da molla rejimine karşı kadınların öncülüğünde gerçekleşen direniş nasıl faşist uygulamaları yendiyse aynısını Türkiye halkları yapacak. Siz ise kara leke yasanız ile birlikte tarihin çöp sepetine gideceksiniz.” Gülüm yaptığı konuşma sırasında ağzını bantladı.

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, TBMM’deki konuşmasında “Bu yasa, ‘Gerçeğe aykırı bilgi yayanlar suç işlemiş sayılacak’ diyor. ‘Gerçeği kim belirleyecek’ diyoruz. ‘Yargıçlar’ diyorsunuz değil mi? Şimdi içinizden bir kişi çıkıp ‘Türkiye’de bağımsız ve tarafsız bir yargı var’ derse, ben konuşmamı sonlandırmaya razıyım. Ama Türkiye’de bağımsız ve tarafsız bir yargı olmadığını biliyoruz” dedi.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, dün (13 Ekim) katıldığı bir televizyon programında “Dezenformasyon Yasası tam bir sansür yasası. Ülkeyi yönetenler iktidarı kaybedeceklerini görmeye başladılar. Seçimden önce bütün butonlara basıyorlar” diye konuştu.

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır,  sosyal medya hesabından şunları yazdı:

Bu yasayı protesto ediyoruz! Tüm yurttaşlarımızı da yarın aynı saatte alkışları ile 1 dakikalık protestoya ortak olmaya davet ediyorum!

#SansürYasasınıProtestoEdiyorum #SansürYasasınaHAYIR

Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil de tepkisini şu cümlelerle dile getirdi:

“29. Madde AKP ve MHP oylarıyla kabul edildi. İstediğiniz saray fermanını el kaldırıp geçirin. Umurumuzda değil. Susmadık. Susmuyoruz. Susmayacağız! Tüm suçlarınızı haykırmaya devam edeceğiz.

Unutmayın, milyonlarca insanı tıkabilecekleri bir hapishane yok! #SusmakYOK”

Emek Partisi Genel Başkanı Ercüment Akdeniz “Sus-tu-ra-maz-sı-nız halkın coşkun akan selini ! #susmakyok” yazdı.

Siyasetçilerin yanı sıra çok sayıda sanatçı, gazeteci ve akademisyen de yasanın meclisten geçmesine tepki gösterdi. #SusmakYok  #BuSansürHepimize etiketleri Twitter’da trendler arasına girdi.

Gazeteci Banu Güven yaptığı paylaşımda, “Sansürü bugüne kadar kabullenseydik, ne yolsuzluk yapan bakanları, ne Roboski’de bombalananların siviller olduğunu bilirdiniz. Biz gazeteciler için bundan sonra da #SusmakYok, siz de susmayın” dedi. 

BirGün Gazetesi yazarı Gazeteci Timur Soykan sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla şunları söyledi:

“Kahrolsun istibdat yaşasın hürriyet. #SusmakYok Susmayacağız”

Medyascope yorumcusu Pınar Kılavuz, yasayla ilgili şunları söyledi: “Gün gelecek utanç örnegi olarak anlatılacak. #SansurYasasınaHAYIR #SusmakYok böylece fikrini beğenmedikleri herkes kolayca hapse girecek.”

FoxTv’den Ozan Gündoğdu Twitter’da “Sansür yasasına iktidar basınında zerre kadar ses çıkmaması, üstüne bir de yasanın desteklenmesi, bu mecralarda gazeteciliğin tümüyle öldüğünün en net kanıtı. Hiçbir gazeteci bu yasaya ‘iyi’ diyemez. Ayıptır… Yazdıklarınız arşive girer! #susmakyok paylaşımında bulundu.

Gazeteci Emin Çapa, “Meclis’teki SANSÜR YASASI, aslında gazetecilerden ziyade halkı hedefliyor. WhatsApp gruplarında yazdıklarınız yüzünden bile tutuklanabilir, hapse girebilirsiniz. Bu rejimi değiştirme eyleminin önemli ve kilit bir noktası. #SusmakYok” paylaşımını yaptı.

Medyascope yorumcusu Berk Esen, “Bu yasa ileride utançla hatırlanacak” diye yazdı.  

Oyuncu Nur Sürer, “#KahrolsunİstibdatYaşasınHürriyet ✌️ paylaşımını yaptı.

https://twitter.com/irmakadife/status/1580673703095869440

Oyuncu Bülent Emrah Parlak,  Twitter hesabından “SANSÜRE HAYIR!” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.