Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Medyascope özel haber: İşte Kılıçdaroğlu’nun kasım ayında yapacağı açıklamaya dair ilk bilgiler

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu hem ABD ziyareti sırasında hem de dönüşte kasım ayını işaret etti. CHP liderinin kasım ayında kamuoyuyla ne paylaşacağı merak konusu. Medyascope’tan Okan Yücel’in ulaştığı bilgilere göre Kılıçdaroğlu kasım ayında bir ekonomi programı açıklayacak. Bu programın temel vurgusunun “neoliberalizme alternatif politikalar” üretmek ve “beşli çete” söylemini güçlendirmek olması bekleniyor.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu 9-13 Ekim tarihlerinde ABD’ye gitti. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) ve Harvard Üniversitesi gibi dünyanın önde gelen üniversite ve bilim kuruluşlarını ziyaret eden Kılıçdaroğlu buradaki akademisyenlerle görüştü. Kılıçdaroğlu, 10 Ekim’de ABD’de yaptığı açıklamada herkesten “biraz sabır” rica ederken “Kasım ayında herkes, her şeyi duyacak” demişti. Kılıçdaroğlu, ABD gezisinin zamanlaması ve içeriğine getirilen eleştiriler hakkında açıklamalarda bulunurken sosyal medya hesabından da kasım ayını tekrar vurgulayarak, “Yine tekrar ediyorum. Kasım ayını bekleyin. Bay Kemal’i bekleyin” dedi.

Medyascope’un edindiği bilgilere göre Kılıçdaroğlu’nun kasım ayında “yapısal reformlar” içeren bir ekonomi programı açıklaması bekleniyor. Türkiye’deki bazı ekonomistlerden de rapora katkı sunmaları istendi ve kendilerinden rapor talep edildi. Ekonomistlerin raporlarını kasım ayına kadar CHP kurmaylarına iletmeleri istendi.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Boston’daki Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde (MIT) Media Lab Kent Bilimleri Direktörü Dr. Kent Larson ile görüştü. Kılıçdaroğlu daha sonra MIT’de öğrenim gören Türk öğrenciler ile öğle molasında bir araya gelerek sohbet etti.

Kılıçdaroğlu nasıl bir metin istiyor?

CHP kurmaylarının uzun zamandır hazırladığı çalışmaların, ekonomistlerin ileteceği raporlarla ABD’deki temaslardan elde edilen verilerle işlenerek bir ekonomi programı haline getirilmesi hedefleniyor. Rapora katkı sunan ekonomistlerden biri Medyascope’a konu hakkında bilgi verdi. Medyascope’a konuşan akademisyen, Kılıçdaroğlu’nun yaklaşık 10 sayfa civarında, maddeler halinde hazırlanmış ve fazla teknik ifadeler içermeyen, kamuoyunun rahat kavrayabileceği bir metin istediğini söyledi.

Raporun içeriği

Planlanan metin bu olsa da şablon henüz kesin değil. Raporun içeriğinde ise CHP liderinin “beşli çete” vurgusunun ve “neoliberalizme karşı alternatif politikalar” getirmeyi hedefleyen bazı kamusal politikaların yer alması bekleniyor. Yoksul kesim üzerindeki vergi yükünün hafifletilmesi, kalkınmada kullanılacak sermaye birikiminin kim tarafından nasıl oluşturulacağı, özel sektörün verimliliğinin artırılması açısından devletin nasıl bir rol oynaması gerektiğine yönelik politikaların metinde yer alması planlanıyor.

Ne zaman açıklanacak?

CHP, rapora katkı sunacak ekomistlerden çalışmalarını bu ayın sonuna kadar tamamlamalarını talep etti. Ortaya çıkacak raporun Altılı Masa’nın kasım ayının ilk haftasında yapılması planlanan liderler zirvesinden önce açıklanmayacağı belirtildi. Ne zaman açıklanacağı ise henüz belli değil.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.