Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Gülşen hâkim karşısına çıktı: Beraat talebi reddedildi, dava 21 Aralık’a ertelendi

İstanbul-Ataşehir’de 30 Nisan 2022’de verdiği bir konserde imam hatiplilere yönelik söylediği sözler nedeniyle hakkında “halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama” suçundan dava açılan sanatçı Gülşen, bugün (21 Ekim) hâkim karşısına çıktı. Mahkeme, Gülşen’in beraat talebinin reddine, yurtdışı çıkış yasağının devamına karar verdi. Gülşen’in avukatı Emek Emre, yurtdışı yasağının devamı yönündeki mahkeme kararına itirazda bulundu.

Gülşen hakkında “halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama” suçlamasıyla bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası istenen iddianamede 702 müşteki bulunuyor.

Gülşen ve avukatlarının hazır bulunduğu duruşmaya, bir kısım müşteki ve müşteki avukatları da katıldı.

“Yargılama sonunda beraat edeceğime inanıyorum”

Gülşen’in savunması şöyle:

“Suçsuzum. Yargılama sonunda beraat edeceğime inanıyorum. Bütün konu sahne içinde bir arkadaşımla şakalaşmamdan ibaretti. Sahnedeyken dinleyicilerimin arasına karışmak istedim. Kalabalıkta bu mümkün olmayacağı için sahnedeki arkadaşlarımın birinden beni seyircilerin arasına taşımasını rica ettim. Sahnedeki başka bir arkadaşım şakalaşma niyetiyle ‘Seni imam taşısın’ dedi. İmam da aramızda bu lakabı taşıyan arkadaşımızdı. Bunun üzerine plansız ve hesapsız şakayla yanıt verdim. Sahne üzerinde iki kişi arasında geçen bir diyalog. Bunu söylerken bir sosyal sınıf ya da bir kesimi hedeflemedim. Bunu seyirciye dönüp söylemedim. Dolayısıyla halkı kin ve düşmanlığa tahrik edecek suç işlemedim. Üzerime atılı suçu kabul etmiyorum. Sadece iki kişi arasında geçen bu diyalog sebebiyle hedefe oturtuldum. Ben yine de değerlerini incitmiş olabileceğini düşündüğüm herkesten özür diledim.

OKUYUN | Gülşen konserlerinde son durum – Medyascope araştırdı

“Hedef gösterildim”

Kadınlığım, bedenim, eşliğim ve giyimim kuşamım yüzünden defalarca sözel olarak linç ve istismara uğradım. Hedef gösterildim. Ama yine de duygu ve düşüncemi özgürce ifade etmekten çekinmedim. Toplumsal duyarlılığımın bir uzantısı bir tezahürü değildi sahnedeki şaka.

“Gülşen olarak var olmamın cezalandırılması”

Bir açıklama demeç ya da görüş bildirme amacı yokken öyleymiş gibi gösterildi. Zamanlaması ve yayılması benim nezdimde manipülatif ve manidardır. Manidar çünkü söz konusu konser tarihi 30 Nisan, videonun yayılma tarihi ise 24 Ağustos.

Videonun dört ay sonra ortaya çıkarılıp yayılması ve ertesi gün cezaevine konulmam sadece bir gün sürdü. Hayatta Gülşen olarak var olmamın cezalandırılması olarak görüyorum tüm bunları.

“Çocuğum benden, ben ondan mahrumum”

Maddi kısmını geçtim manevi olarak da orantısız bedellere maruz kaldım. Beş gün cezaevi, 15 gün ev hapsinde toplam 20 gün hapis cezası aldım. Asıl tutsaklık çocuğuma kavuşamamak. Çocuğum İspanya’da okula gidiyor üç yıldır ve ben anne çocuk ilişkisi yaşayamıyorum.

5 yaşında çocuğum benden ben ondan mahrumum. Sürecin belirsizliği nedeniyle 50 konserim iptal edildi. Yurtdışı yasağım nedeniyle yurtdışında konser yapamıyorum. Bu mağduriyetin sona ermesini ailem, iş arkadaşlarım ve adalet isteyen herkes için istiyorum.”

“Hukuk kurallarının sınandığı bir yargılama geçirmekteyiz”

Duruşmada söz alan Gülşen’in avukatı Emek Emre, “Hukuk kurallarının sınandığı bir yargılama geçirmekteyiz. Derhal beraat gerektiği aşikârdır. Delil incelemesi gerekmeksizin, suçun unsurları oluşmuyor” dedi.

Emre, Gülşen’in videoda hitap ettiği kişinin de duruşmada tanık olarak dinlenmesini talep etti.

Avukat Celal Ülgen ise Gülşen’in en başından itibaren ağır ceza mahkemesinde görülen bir suçtan yargılanıyormuş gibi bir sürece maruz bırakıldığını söyledi.

Beyanları alınan müştekilerden bir kısmı, Gülşen hakkındaki şikayetlerini geri çektiklerini belirtti. Şikayetlerinin devam ettiğini belirten müştekilerin çoğunluğu davaya müdahil olmak istemediklerini aktardı.

Dava ertelendi

Mahkeme, Gülşen’in beraat talebinin reddine, yurtdışı çıkış yasağının devamına karar verdi.

Dava 21 Aralık’a ertelendi.

Gazetecilere müdahale

Gülşen’in menajeri Haluk Şentürk, görüntü almak isteyen gazetecilere müdahale etti. Adliyede arbede çıktı.

Avukattan açıklama

Avukat Celal Ülgen dava sonrası açıklama yaptı.

Ülgen, “Bu yargıçlarla, hâkimlerle hak aranabileceğini düşünmüyorum” dedi.

Gülşen’den itiraz

Gülşen’in avukatı Emek Emre, yurtdışı yasağının devamı yönündeki mahkeme kararına itirazda bulundu.

Dilekçede, yurtdışı yasağının devamı yönündeki kararın haksız ve hukuka aykırı olduğu belirtildi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.